Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kakav premijer! Letta zabranio ovrhu nad stanovima u Italiji!

Više nitko neće moći biti izbačen iz stana zbog toga što je nekome nešto dužan. Također se s dva na osam mjeseci produžuje mogućnost neplaćanja rate stambenog kredita prije negoli banka pokrene zahtjev za prekidom isplate

Piše: Silvije Tomašević
Nitko više neće moći zatražiti ovrhu stana u kojem se živi, jedna je od mjera koje je u paketu od 80 članaka usvojila vlada premijera Enrica Lette na sinoćnjoj sjednici koja je trajala gotovo šest sati. Letta je taj dekret, kojim se štiti građanina, otvaraju fondovi za tvrtke, pokreću novi radovi u infrastrukturi, te pojednostavljuju birokratski poslovi, nazvao ''dekretom za pokretanje ekonomije“.

Svakako je izuzetno važno što se zabranjuje ovrha na stanove i njihova prodaja na dražbi u kojima se stanuje. Više nitko neće moći biti izbačen iz stana zbog toga što je nekome nešto dužan. Dakle sudovi neće moći provesti ovrhu nad stanovima u kojima se stanuje, odnosno prvim domovima, kako kažu Talijani. Također se s dva na osam mjeseci produžuje mogućnost neplaćanja rate stambenog kredita prije negoli banka pokrene zahtjev za prekidom isplaćivanja kredita u ratama i povratom novca.

Posebnom mjerom pojeftinit će struja za građane i industriju za oko 550 milijuna eura. Izdvojit će se u posebni fond pet milijardi eura za tvrtke koje žele ulagati u kupovinu novih strojeva. Daljnje tri milijarde eura bit će upotrebljene za nove infrastrukture među kojima i za nove pravce podzemne željeznice u Rimu, Milanu i Napulju, te neke željezničke pravce. Ta ulaganja omogućit će otvaranje novih 30.000 radnih mjesta. Izdvojena su i sredstva za obnovu školskih zgrada (po sto milijuna eura godišnje do 2016.), ali i za otvaranje novih 1500 mjesta za redovne i izvanredne profesore, te za doktorate. Potpuno će se liberalizirati internet, odnosno svi će bez identifikacije moći upotrijebiti wifi u gradovima.

Ukinut je porez na mala plovila, a prepolovljen je za ona od 18 do 20 metara. Sve birokratske radnje će biti pojednostavljene, a mnoge i ukinute. Uvode se i kazne za državne urede koji ne budu na vrijeme izdavali zatražene dokumente i dozvole. I u građanskom procesu uvode se pojednostavljenja tako da se predviđa kako će se oko milijun parnica odmah riješiti. Porezni uredi ne smiju biti ''neprijatelji“ građanima, već izlaziti im u susret. Golemi paket mjera, koji se na sastanku vlada usuglašavao čak šest sati, trebao bi potaknuti talijansko gospodarstvo i smanjiti pritiske na građane i tvrtke.

Izvor: Večernji list

Post je objavljen 17.06.2013. u 22:23 sati.