Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Povorka šarenila i ponosa - Vienna Pride

Zapravo, da budem sasvim precizna, Vienna Pride je manifestacija koja se održava cijeli tjedan, a njezin je vrhunac parada pod nazivom Regenbogenparade, odnosno Parada duge, koja se obično održava subotom, predzadnji dan cijelog tog tjedna.

I tako je danas bečka Parada duge veselo krenula s Heldenplatza, središnjeg gradskog trga ispred zgrade Hofburga, pod prozorom ureda Predsjednika i tek koji metar od zgrade u kojoj radi Premijer, napravila krug po gradu i vratila se na trg s kojega je krenula. Bilo je tu svega, pjesme, plesa, parola, transparenata, pa i minuta šutnje za sve one koji su život izgubili zbog AIDS-a ili netrpeljivosti. Iako je Parada duge u osnovi vedra i vesela manifestacija, organizatori ne propuštaju naglasiti da je riječ o političkoj i društvenoj inicijativi koja nosi važnu poruku, poruku tolerancije.

Pa, evo slička-dvije s Heldenplatza i okolice...


Ovo je pogled na Ring i veselu masu koja je plesala uz glasnu muziku; u pozadini je Prirodoslovni muzej.




Ulaz u kompleks Hofburga.






I evo nas! Na pozornici je plesna grupa u šljaštećim kostimima kao da su stigli direktno s brazilskog karnevala, savršeno uvježbano plešu na pjesme Britney, Kylie i ostalih gay ikona. Sa svake strane su reklame političkih stranaka koje se natječu koja će gay populaciji ponuditi veća prava, a cijelu stvar medijski podupire radio Krone, vjerojatno najpopulističkija radio stanica u Austriji (otprilike nešto poput Narodnog radija u Hrvatskoj).




Šator do šatora; u nekima se prodaju piće i klopa, a u drugima razne udruge, političke stranke i građanske inicijative dijele svoje materijale ili prikupljaju donacije.








Među svim gorespomenutima koji djeluju društveno i politički kako bi poboljšali status gay populacije, najsimpatičniji mi je bio šator gay policajaca; dakle, bečka je policija sasvim službeno tiskala svoj logo i natpis "gay cops" na kemijske olovke, trakice za vrat, naljepnice i slične tričarije, a outani gay murjaci bili su za štandom i razgovarali s pučanstvom. Eto. Dokaz da se sve može i da postoje murjaci koji se neće uvrijediti obratite li im se s "pederu".




Ne moram ni reći da Parada uživa jaku i javnu podrušku sa svih strana, i institucionalnu i neformalnu; osim šarolikih muškaraca preodjevenih u dame i obrnuto, odnosno, likova koje kakti očekujemo na događanju ove vrste, najviše je, zapravo, bilo straight simpatizera, parova svih životnih dobi i obitelji s djecom. Mnogi su se odmarali na livadi, sjedili na travi, igrali badminton ili čitali.




Kad već pričam o potpori, evo i par slički da vidite kako to konkretno izgleda... Ovo je središnjica Socijaldemokratske partije Austrije.




Ovo je Burgtheater (pandan našem Hrvatskom narodnom kazalištu).




Ovo je slučajni izlog slučajnog lokala, bilo ih je mnogo takvih.




I, za kraj, ovo je zgrada Sveučilišta u Beču.





A sad, pretty please, klik... lajk!



Post je objavljen 15.06.2013. u 23:31 sati.