Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Za Gay Pride smo do sad platili 11 milijuna kuna, a država maloj Maši odbila financirati liječenje

Iako policija ne želi dati informacije o troškovima posljednjeg Gay Pridea u Splitu kao i o nadolazećem u Zagrebu iz podataka od prijašnjih godina vidljivo je kako je do sad puno novaca utrošeno na gay pride, dok se za djecu koja su teško oboljela i kojima liječenje u inozemstvu može spasiti život, novaca nema.

Hrvatska je lani iz proračuna izdvojila čak milijun kuna za Gay Pride u Splitu kojeg je osiguravalo oko 900 policajaca, dok ove godine PU Splitsko-dalmatinska još uvijek nije izašla sa podacima koliko je policajaca osiguravalo povorku kao niti koliko je to koštalo. Osim brojnog policijskog osiguranja i ove je godine Split za vrijeme Pridea nadlijetao policijski helikopter. Na pitanje kad bi se podaci o troškovima i broju policajaca trebali znati, Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske rekla nam je kako nisu sigurni hoće li uopće izlaziti s tim brojkama u javnost.

U Zagrebu gdje se ovu subotu održava Gay Pride također još nije poznato koliko će policajaca sudjelovati u osiguranju.

- To je klasificiran podatak, ne znam da li ćemo ići sa podatkom o troškovima i broju policajaca u javnost. Jedno je sigurno, Pride će osiguravati adekvatan broj policajaca sukladno narednom događanju – rekli su za portal Dnevno iz Odnosa s javnošću PU Zagrebačke.

Prva zagrebačka 'Povorka ponosa' organizirana je 29. lipnja 2002. godine i svake godine stajala je porezne obveznike oko 700.000 kuna. Kad se uzme u obzir i Split Pride znači da su građani Hrvatske za Gay parade platili preko 11 milijuna kuna.

Liječnici se nisu usuglasili

S druge strane Hrvatska nema novaca za liječenje djece pa je tako HZZO odbio financirati liječenje malene Maše Lučić u inozemstvu jer se stručnjaci koji su trebali odobriti Mašino liječenje nisu se usuglasili o toj odluci
Maša boluje od sindroma Arnold Chiari. Kost iz kralježnice pritišće joj mozak, a liječnici u Americi obavili bi joj dekompresiju, odnosno smanjili bi pritisak tako što bi uklonili kost.

Malena ima i epilepsiju, pa se s teškim napadajima bori svaki dan. Nakon što su liječnici u Chicagu pomogli Stephanie Mildi, Lučićevi su odlučili i svoju djevojčicu voditi onamo. Za to im treba milijun kuna. U humanitarnu akciju krenuli su prije manje od mjesec dana i sakupili 850.000 kuna.

U HZZO-u su nam pak rekli da oni rješenje o upućivanju na liječenje donose na osnovu stručno-medicinskih mišljenja konzultanata HZZO-a.

- Roditelji Maše Lučić primili su rješenje s ocjenom Liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a i jedino oni imaju pravo obavijestiti javnost o rješenju.

HZZO svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje na osnovu ocjene Liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a uvažavajući zatražena stručno-medicinska mišljenja konzultanata HZZO-a (doktori specijalisti nadležni prema uputnoj dijagnozi), odnosno ukoliko isti procjene da je predloženo upućivanje na liječenje u inozemstvo medicinski indicirano i opravdano, te da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u našoj zemlji i da se isto ne može učiniti u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj; u tom smislu postupak je isti za odrasle osobe i za djecu.

Prijedlog (koji je ujedno i zahtjev) za upućivanje na liječenje u inozemstvo daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje te nalaza, mišljenja i ocjene Liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a – rekli su nam u Odnosima s javnošću HZZO-a.

Dodaju kako nakon što HZZO pribavi mišljenje liječnika specijalista-konzultanata ugovornih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj o tome da li se liječenje može provesti u Hrvatskoj i da li su u Hrvatskoj poduzete sve mogućnosti liječenja, tek tada donose rješenje.

Post je objavljen 15.06.2013. u 02:06 sati.