Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Obrtnici plaćali gradnju, a zatim i zakup lokala na tržnicama u Zagrebu

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.
Alen je Havranek u listopadu 1993. s Tržnicama Zagreb zaključio sporazum o udruživanju sredstava za rohbau gradnju lokala broj 10 veličine 9,04 m2 na tržnici Volovčica, a ugovor je potpisan 15. ožujka 1995. Havraneka (uz kojeg je tada kao poslovni partner bila i majka Mira Havranek) su, međutim, pogrešnim izračunima naveli da uplati 24.525,70 tadašnjih DEM, dok je u sporazumu bilo navedeno daje trebao uplatiti 20.566 DEM.
No nije to najveći problem, jer je Havranek prema sporazumu morao napraviti konačni financijski obračun svih troškova gradnje uz obvezu podmirenja razlike međusobnih dugovanja i potraživanja ... , što je moglo samo značiti da i Tržnice Zagreb također ulažu svoj novac za gradnju lokala. No ne samo da Tržnice nisu dale ni lipe do sada, nego je Havranek gradnju preplatio.
Naime, prema nalazu sudskog vještaka Mile Novakovića, u vrijeme sklapanja sporazuma (studeni 1995.) cijena građenja iznosila je 600 DEM za četvorni metar, a cijena građevnog zemljišta u prvoj zoni u Zagrebu iznosila je 250 DEM po metru četvornom.
Havranek je tužio Tržnice Zagreba, koje su u međuvremenu postale dio Zagrebačkog holdinga, ali ni do danas taj problem nije riješen, a imaju ga i svi drugi obrtnici koji su investirali u slične objekte po zagrebačkim tržnicama. Dio odgovornosti svakako snosi i on, jer morao je paziti što potpisuje, iako je iz svega navedenog jasno da je prevaren jer je preplatio gradnju objekta.
Njegovi odvjetnici smatraju da je prekršen Zakon o obveznim odnosima jer su Tržnice Zagreba zloupotrijebile monopolski položaj prisilivši Havraneka na takav ugovor, koji je prema tome ništavan u dijelu gdje piše da je objekt u vlasništvu Tržnica. Havranek tvrdi da su ga upozoravali da ne čačka previše po tome jer je riječ o milijunskim malverzacijama, ali on veli da ne odustaje nekretnine Split



Post je objavljen 13.06.2013. u 15:02 sati.