Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SV. ANTUN PADOVANSKI U NERETVI

U nekoliko neretvanskih mjesta danas se slavi blagdan Sv. Antuna Padovanskog. Sv. Ante se u Neretvi ukorijenio kao i u ostalim dijelovima Hrvatske kao svetac kojem se moli za izgubljene stvari, za blagoslov djece, za dar govora.

Međutim, malo tko se sjeti svetog Antu moliti za izgubljenu dobrotu, poštenje, dobru volju, već ga se redovito sjetimo kad izgubimo novčanik, ključeve, i slične stvari, što ukazuje da smo ipak i dalje materijalisti bez obzira na to što mislimo o sebi. Sv.Antun poznat je i kao sveti "ugovarač braka", u Španjolskoj to zovu "Santo Casamentero" ili svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga. Nadamo se da će mnogi mnogi momci i cure danas diljem Neretve zaiskati od Sv. Ante upravo ovaj zagovor cerek

Sv. Ante je nositelj imena kominske župe, a u Kominu je 1925. godine izgrađena "kominska golubica" - crkva Sv. Antuna Padovanskog koja dominira selom i daje mu istinsku ljepotu bez koje Komin ne bi bio to što jest. Blagdan Sv. Ante se na poseban način slavi i u Novim Selima, Dubravici kraj Metkovića te Stablini.

Misna slavlja su počela već u ranim jutarnjim satima na Dubravici, Novim Selima i Kominu, a tijekom dana će biti u 10 sati u Kominu i Novim Selima, te 19 sati u crkvi Sv. Nikole u Metkoviću i u Stablini.

Posebno veselo za Sv. Antu zna biti u Kominu gdje su se pripremale velike fešte koje su veseli Kominjani uvijek dobro znali organizirati.


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 13.06.2013. u 06:48 sati.