Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

MIRNODOPSKI DESANTI U METKOVIĆU I OPUZENU

Mnogi su se danas u Metkoviću, Opuzenu i okolici, potaknuti dosadašnjom praksom da helihopter u Metković slijeće uglavnom kada se nekog unesrećenoh ili bolesnog treba prevesti u bolnicu, sa zebnjom pitali što se to događa pa da je je tijekom dva sata bilo više polijetanja i slijetanja helihoptera Mil Mi 8.

Srećom, svi su mogli odahnuti jer se radilo o obučavanju vatrogasaca u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja je u suradnji s Držanim intervencijskim postrojbama Dubrovnik i Split te Eskadrilom transportnih helihoptera (ETH) iz Divulja, danas se na relaciji Metković – Opuzen održavala obuku gašenja šumskog požara i transporta helihopterom.

Obzirom da je Dalmacija, pa tako i velik dio Neretve, brdskog i slabije pristupačnog terena, u jeku požarne sezone znaju se javiti potrebe za desantom vatrogasaca na požarište, kao i za transport vatrogasne opreme.

DUZS je stoga organizirao obuku (prethodno 20 sati teorije pa praksa) za DVD Kule Norinske, DVD Općine Slivno, DVD Meković, DVD Opuzen, JVP Metković i JVP Ploče, tijekom koje se dio vatrogasaca obučavao za tehnike ponašanja, postupanja i djelovanja u uvjetima korištenja helihopterskog prijevoza i desanta na požarište.

Na ovaj način se vatrogasci pripremaju na sve moguće opcije i postaju spremniji za sve zadaće, bez obzira na to o kakvoj vrsti zadaće se radi.

Kako smo saznali od danas zauzetog zapovjednika DVD Kula Norinska, Ivana Kaleba, vatrogasci pripadnici DVD Kula Norinska (Marin Nikolić iz Matijevića, Ivan jerković, iz Kule Norinske, Antonio Ćelić i Ante Kaleb, oba iz Podrujnice, i Mario Marević iz Metkovića ) su svoj dio obuke odradili odlično te su obučili za sudjelovanje u eventualnim helihopterskim transportima i desantima na požarišta, a ništa manje znanja i sposobnosti su pokazali i pripadnici ostalih DVD-ova i JVP.


Jedna od posebnih zanimljivosti je bila i sama posada helihoptera. Naime jedan od pilota je bio i Tomislav Barbir, inače rođeni Metkovac koji je nakon završene srednje škole u Metkoviću završio za pilota helihoptera Mi-8 pa mu je osobito zadovoljstvo bilo letjeti nad dolinom Neretve


Image and video hosting by TinyPic
Foto: Dorotea

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Ivan Kaleb

Drugi s lijeva na desno: pilot helihoptera Mi-8MTV-1Tomislav Barbir
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Ivan Kaleb


Post je objavljen 10.06.2013. u 19:15 sati.