Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetsuma

Marketing

Natsu-basho 2013


Treći veliki ogled sumo boraca smjestio se u svibnju. Prošlogodišnji Natsu-basho doveo je veliko iznenađenje: zbrojile su se brojne ozljede mnogih boraca na vrhu i začudni pobjednik je isplivao na površinu - maegashira 7 Kyokutenho!



Natsu 2013 je suprotnost ovoga. Gotovo svi sa samog vrha kao da su dosegnuli vrhunac forme u ovom turniru. Prvi dani borbi prošli su samim pobjedama ozekija i najvećeg aktivnog borca - Yokozune Hakuha. Na žalost, drugi Yokozuna se nije uključio u ovo: brzo je došao do dva poraza. Harumafujieva glavna karakteristika - brzina - čini se bitno oslabljenom povezom njegovog lijevog stopala.



Na prošlom Haru-basho iz ožujka Harumafuji je pretrpio dva poraza na početku turnira, ali je završio sa strašna tri poraza u tri zadnje borbe i bol u tom stopalu je bila vrlo vidljiva. Ovaj put ga je prvo u drugom danu dočekao Myogirju, izmakao se njegovom naletu i tako mu oduzeo energiju brzog starta, te ujedno krenuo u kontranapad za kojeg nije bilo odbrane. Harumafuji sa svoja 134 kilograma teško ostvaruje napad ako njegov početni juriš ne uspije. Tako je nakon Harumafujievog sporijeg starta u petom danu Tochiozan uspio uspostaviti aktivnu ravnotežu i nakon yokozuninog neuspješnog napada prebacivanjem preko noge, Tochiozan ga je bacio na tlo.



Drugi Yokozuna zato briljira. Ako ste ikada pomislili da ne gledate jednog od najvrsnijih boraca svih vremena samo pogledajte prvih šest borbi ovogodišnjeg Natsu-basha. Čini se kao da poznaje sve tehnike. Uvijek je stabilan, uvijek je spreman sačekati, sve to izgleda tako jednostavno. Riječ nedodirljiv jedina je ispravna. Nakon dva Harumafujieva poraza sve ostaje na plećima i dalje ne poraženih: Kisenasato i Kakuryu. Ali, očekivati da će Yokozuna dva puta izgubiti na ovom turniru? Teško je to moguće.



Hakuho je u lovu na Asashoryuov 25 osvojeni basho. Uzme li ga ovaj put izjednačiti će se sa svojim prethodnikom na 4. mjestu svih vremena. Ali po svemu ostalom on je već sada jedan od najvećih, privilegija je promatrati njegov sumo.

Ono što smo najavljivali već dva turnira se i dogodilo. Cijeli jedan val novih boraca se probio do najjače divizije. Daikiho, Azumaryu, Chiyootori, Chiyonokuni, Chiyotairyu, Jokoryu i dodamo li među njih Masunoyamu i Takayasua ... svi su već ovdje. Baš taj Daikiho neće pamtiti po dobrom ovaj prvi dolazak u makuuchi jer je startao sa 6 pobjeda, no prisjetimo se da je on ušao u profesionalni sumo prije samo godinu dana i da mu je ovo tok sedmi basho! Ni ostali nešto ne briljiraju, no prisjetimo se da se većina njih po prvi put probila do ovdje i da su sada naišli na najjače borce današnjice. Prilagodba će biti potrebna.



Doista je izuzetan ovogodišnji Natsu-basho. Osim Hakuha koji vidno odskače, svi ozekiji, sekiwakei, pa i Myogirju su došli ovdje pri punoj snazi. Svi mogu pobijediti sve! Baruto je dobro izgledao, pa nanizao tri poraza, no i on može "skinuti" bilo koga iz vrha. Zanimljivo je za promatrati sada i kroz vrijeme, koji od tih boraca će uspjeti ostvariti Harumafujiev iskorak, koji će se izdvojiti i doći u poziciju boriti se za naslov Yokozune? Ili će to ipak morati biti neki od mladaca koji sada tek stupaju u makuuchi, kroz koju godinu?


Post je objavljen 10.06.2013. u 11:30 sati.