Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/brigita3

Marketing

Daleko, a tako blizu

Jedan klik na zeleni simbol. Jedan usisavajući, sve glasniji zvuk, koji se već osjeti tako kao da smanjuje rastojanje ... i odjedanput izroni poznato lice u jednom drugom gradu, drugoj državi ili na kraju svijeta.

Ovaj Skype-efekat, za ljude koji ga rjeđe doživljavaju, još uvijek je spojen sa laganim stresanjem ali ustvari njegove karakteristike povezujemo sa ljudima koji su daleko i sa kojima ostajemo u vezi.

Skype je za sva vremena promjenio naš život.
Prije tačno deset godina, 2003. godine pojavile su se u imeniku interneta adrese skype.com i skype.net, dvije godine poslije dodao je poduzetnik besplatne telefonske razgovore i video-funkciju. Danas on ima oko 700 miliona korisnika koji su registrirani kod ove službe i njegov monopol je već očit utoliko što se kao glagol koristi njegovo ime kada se spomene telefoniranje putem interneta. Mi skajpamo... kolege u različitim predstavništvima, roditelji sa djecom na studiju, prijatelji... ali prije svega parovi koji imaju vezu na daljinu. Nijedna druga forma zajedničkog općenja nije u komunikativnim medijima toliko povoljna kao skype.

Kada je jedan ljubavni par još prije deset-petnaest godina, što zbog prirode posla ili boravka na drugom mjestu živio razdvojeno, bile su minute, u kojima se preko žice čekalo da se začuje voljeni glas, tako dragocjene, jer su bile skupe i sam razgovor se svodio na kratke trenutke. I prije nego su poredani novčići na telefonskom aparatu u govornici bili istrošeni a pokazivač smanjivao iznos velikom brzinom, uvijek se moralo reći još nešto važno... a bilo je uvijek malo vremena da se ispričaju svi važni događaji i naravno da još na kraju ostane dovoljno vremena i novčića da se kaže koliko se nedostaje jedno drugom i pošalje onaj cmok poljubac u slušalicu. Danima nakon tog razgovora prisjećalo se svake izgovorene riječi, vadio iz sjećanja lik onog drugog a momenti koji su davali mir i pružali sigurnost u ljubav bili su to dragocjeniji što su ti razgovori bili rijeđi i kraći. Što je kraći bio taj međusobni razgovor to je veća bila i sigurnost u osjećaje onog drugog nakon što je slušalica bila spuštena.

Otkako se pojavio skype parovi su počeli lakše da dišu. Svi oni, koji danas imaju vezu na daljinu kažu da koriste besplatne video razgovore u svim mogućim prilikama. Skajpati ne znači samo sjediti pred ekranom i pričati u mikrofon, skajpati znači nekada po nekoliko sati pratiti partnera u njegovoj okolini u njegovoj svakodnevnici: skype ostaje uključen kada se kuva, kada se čisti i sprema stan ili kada se čitaju mailovi.

Temperatura koja je vladala kod očekivanja onih skupih minuta telefonskog razgovora se prilično spustila i svela na temperatuturu sobe. Dnevno sretanje između Berlina i Zagreba, San Franciska i Parisa ili Ontarija i Splita nije više ništa naročito, kažu korisnici a niti trebaju da budu nešto posebno.. Jer za razliku od nekadašnjih telefonskih razgovora punih šutnje jer bi svašta htjelo da se kaže a ne sjeti se u tom trenutku, skype pomaže da jedna veza kod koje su parovi udaljeni tisuće kilometara, ostane svakidašnja...normalna. „ Kada mi Mila ne bi ispričala najnovije tračeve koje se vode kod nje na faxu i tako svako veče, sigurno ne bismo bili zajedno već skoro dvije godine.“ rekao mi je sin jednog kolege s posla.

Zahvaljujući skypu faze zajedničkog boravka i odvojenosti su se približile, čak i ispreplele. Ranije su one bile striktno odvojene jer u vrijeme razdvojenosti između ljubavnog para nije ležao samo ocean nego i more tišine.

Danas se iz dana u dan prepričavaju događaji iz svakodnevnice sa obe strane videotelefona, provodi se vrijeme u zajedničkom slušanju glazbe, pleše uz istu pjesmu, čitaju iste web.stranice.

Neka ispitivanja izvršena na parovima koja su bila odvojena nekoliko mjeseci zbog boravka jednog u inozemstvu, pokazala su da se kod istih dobija utisak kao da uopće nisu odvojeni kilometrima i da je razlika između tjelesne odsutnosti i vizuelnog kontakta zahvaljujući skypu izgubila na težini. Time se može govoriti o novoj kategoriji o tzv skype ljubavi., koja može biti itekako romantična. Naprimjer pripremanjem romantične Candle-Light-Dinners. Ona spada u događaj koji neki parovi pripremaju redovito ispred videokamere u cilju prevazilaženja osjećaja razdvojenosti. Malo romantične glazbe u pozadini, upaljene svijeće, pripremljena lagana večera sa čašom vina... i video može da se starta. U dvoje se jede ljepše.

Zašto sam želila da obilježim desetogodišnjicu skypa? Zato što ja vodim vezu na daljinu već duže vrijeme i zato što mi je ovaj vid komunikacije omogućio da ne osjetim svu težinu vremena razdvojenosti. Na sreću, uskoro će se ta faza završiti i skype će postati nevažan medij za mene. Ali ostaće uvijek zahvalnost onima koji su ga osmislili i ostvarili. Skype je doista nešto posebno i to će potvrditi svatko tko je imao iskustvo slično mojemu.

I zato živio skype i dalje za sve postojeće veze na daljinu i za one koje će još nastati!

Post je objavljen 05.06.2013. u 21:20 sati.