Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

UMRO DON STJEPAN GNJEČ U AUSTRALIJI

Image and video hosting by TinyPic

Jučer je u Australiji u 77-oj godini života umro don Stjepan Gnječ.

Rođen je u Krvavcu 1. kolovoza 1936. godine od oca Andrije i majke Ivke rođ.Ujdur. Osnovu je školu završio u Krvavcu, a klasičnu osmogodišnju gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Splitu godine 1956. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1963. godine.

Za svećenika je zaređen u Splitu 1963. godine, a iste godine preuzeo je župničku službu u župi Ravči kod Vrgorca, gdje se zadržao u vrlo teškim uvjetima (Ravča je bila pod snažnim utjecajem komunističkih vlasti i na Crkvu se nije gledalo lijepim očima) sve do 1. listopada 1968.

Godine 1968. premješten je iz Ravče za župnika u Rudu, odakle je godine 1973. otišao u Australiju i dobio dopuštenje od splitsko-makarskog nadbiskupa Frane Franića za pastoralni rad među hrvatskim iseljenicima u Geelongu, gdje se nalazio i radio sve do smrti. U Geelongu je bio voditelj Hrvatskog katoličkog centra sv. Antuna u Geelongu, gdje je hrvatska zajednica u tom gradu i okolici ima oko 5600 katolika.

Među hrvatskim iseljenicima u Geelongu razvio je vrlo snažnu djelatnost, posjećivao je hrvatske obitelji, organizirao među njima nedjeljne mise, organizirao je rad s djecom i mladima držeći im vjersku pouku i sam vodeći hrvatsku školu. Kao dobar glazbenik organizirao je crkveno pjevanje i stvorio vrlo živu i brojnu vjersku zajednicu u Geelongu i nešto udaljenijem Balaratu. Iako je živio uistinu daleko od svoje domovine, nikada nije zaboravio svoju rodnu župu - Bagalović.

Autor je i više knjiga, od kojih je dobar dio podijelio besplatno protekle godine i po dolini Neretve.

Post je objavljen 05.06.2013. u 18:00 sati.