Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dupla-ljuta

Marketing

Kako institucije teroriziraju pojedinca ili zašto smo postali toliko mali da im ništa ne možemo!



Svi koji se sjećaju pisma 'P*čka vam materina, odblokirajte mi račun, bando lihvara!', http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/72325-p-cka-vam-materina-odblokirajte-mi-racun-bando-lihvara.html mogu pročitati novi nastavak. Autor je u novom pismu opisao svoja neugodna iskustva koja je imao sa državnim institucijama, gradskim tvrtkama te velikim korporacijama, a koja su ga itekako skupo koštala.

- Postoji li nehumanije društvo od toga da se jednima egzistencija svodi na kopanje po kontejneru jer su im sve za što su cijeli život radili uzeli - kaže autor u pismo kojeg prenosimo.

'Radi se na prvi pogled o vrlo jednostavnoj stvari, plaćanju računa za ono što si potrošio.
Od malih nogu odgajali su me ono što potrošiš moraš i platiti, i tako bi trebalo biti.
Sve račune koje dobijem platim u tekućem mjesecu. Nikada nisam preskočio da platim nešto što sam potrošio. Nisam baš ni ovca za šišanje, pa ne želim plaćati ono što nisam potrošio ili nema veze sa mojom malenkosti. Pokušaja od strane institucija za takve naplate ima, dolaze računi i opomene čak za deset godina unazad. Na takva uznemiravanja već sam oguglao.

U zadnjih godinu broj plavih koverti sa suda koji mi stiže je toliki da bi mi i Sanader pozavidio. Samo za razliku od njega ja u životu nisam ni žvakaće nikome ukrao. Konstrukcije koje smišljaju činovnici u službi krupnog kapitala ravne su S.F. romanima. Institucije imaju kamere i zaštitare pred vratima da vi ne kradete, dok oni vama kradu. Ljudi su uplašeni, stoje bespomoćno u redovima i samo se nešto ispričavaju. Primjera da plaćamo nešto sa čim veze nemamo ima bezbroj, i svaki građanin bi mogao ispričati bar jedan. Evo par situacija u kojima sam se ja našao:

HEP elektra , neki dan javljaju mi cure, iskopčali su nam struju. Odmah mi sine 5. u mjesecu, isti dan došla uplatnica i opomena, bilo mi je smiješno, kako to može, ali vrag odnio šalu. U panici ostavljam dnevne zadatke i ravno u Gundulićevu. U ruci pobjednički držim uplatnicu plaćenu prije 10 dana . Uzalud. Gospođa kaže to vam je utuženo. Ne razumijem to utuženo, što to znači ? Kaj ja govorim francuski, to Vam je utužeeeno ! Nakon toga dolazi Brko i kaže da moram platiti ponovno ukapčanje. Uzeli su mi 1400 Kn. Zašto, pa valjda za potrošenu el. energiju. Inače kod potrošnju struje nikad mi nije bilo jasno zašto se ne može oduzeti koliko si Kwh potrošio puta cijena Kwh. Ako netko zna pravi razlog, molio bi da mi javi.

HEP toplana i Zg banka, dva u jedan. To mi je muka i napisati. Konstrukcija je toliko bolesna, da je bivši vlasnik stana umro ,jer imao je srčane probleme i nije mogao izdržati tu količinu nepravde. Najkraće, na uplatnici toplane navedena je stavka potrošnja tople vode u m3. To nisam plaćao jer nisam imao priključak na toplu vodu. Nema priključka, nema potrošnje. Malo morgen. Sedam godina nakon što sam prodao stan dobivam obavijest od Zagrebačke banke da mi račun blokiran zbog ovrhe. Račun u Zg banki zatvorio sam prije 5 godina !? Da ne duljim , ovršili su mene i bivšeg vlasnika, za toplu vodu. Pravomoćno rješenje , nisam dobio ni ja ,a bome ni on. Dolazim u Zg banku : Molim Vas zatvorio bi račun koji sam zatvorio prije 5 godina, koliko god glupo zvučalo tipu ispred mene to je normalno.

Znate da morate platiti vođenje računa ? 850 Kn , troškove ovrhe i to će vas sve koštaticca, 7.750,88 Kn. Dug toplani iznosio je 1400, 00 Kn. Morao sam platiti toplu vodu koju nisam imamo, i još i kamate na tu izmišljotinu i vođenje računa kojeg sam zatvorio prije 5 godina. I to nije sve, kao u reklami ima još. Nakon par tjedana opet plava koverta, obavještavaju me sa suda da su zaboravili obračunati troškove odvjetnika od 1570,00 Kn. Pa koliko se taj puta ugradio , da čovjek ne povjeruje. E pa ni to nije sve, opet panika, nakon 30 dana račun ponovo blokiran, nitko mi nije zaračunao troškove Fine od 240 Kn, a ja jadan kao i drugih 250.000 neupućen u postupak ovrhe ,nisam znao da i to moram platiti. Sram me bilo. E to je valjda sve, za sada.

HTV , Odvjetničko društvo Hanžeković poslalo mi je opomenu za nazovi TV koji se nalazi u poslovnom prostoru. Uzalud sam ja objašnjavao da je to videonadzor, da se na tome ni pod razno ne može gledati HTV. Jednostavno su mi ukrali 800 Kn sa računa i ništa im ne mogu. Poslije sam pokazao izuzetnu mudrost pa sam na dalekovidnici odjavio videonadzor , kao da je TV. Ne možeš se sa rogatim bosti.

Vipnet , e tu sam se osjećao najjadnije. Sa vremenom se čovjek toliko navikne rješavati probleme mobitelom, da bi radije hodao bez cipela po snijegu nego bez mobitela. Priča počinje prije par mjeseci kad dobivam Sms sa broja 80018. Nikad čuo, nikad zvao. Ljubazno mi čestitaju da sam osvojio 6 bodova. Ne budi lijen i na googlu upišem broj sa kojeg sam dobio poruku. Prevara, svi kukaju da su im sa toga broja ukrali novce. Postovi stari i po nekoliko godina. Odmah zovem Vip, službu za korisnike, kažem im to i tražim da me zaštite. Kako funkcionira taj sistem krađe ne znam i a ne zanima me. Još naivan očekujem i da me pohvale, pa razotkrio sam lopove.Nakon 20 minuta uzaludnog gubljenja vremena osoba sa druge strane je mislila, mislila i smislila da pošaljem sve to napismeno. Šaljem faks, i preporučeno pismo, za svaki slučaj. Nakon 10-ak dana vidim da su mi je na računu obračunato par stotina kuna za dodatne usluge.a nije još ni prvi. Odlazim u policiju i dokazujem da navedeni broj nikad nisam zvao.
Uzalud mi sve to, dolazi račun sa obračunatim dodatnim uslugama. Nakon par dana dolazi opomena pred isključenje i još iritantnije pismo u kojem me obavještavaju da nije bilo nikakvih nepravilnosti sa njihove strane. I onda slijedi isključenje. I što sad napraviti? Isti broj koristim deset godina, užasno mi je komplicirano mijenjati broj. Košta vremena, novaca i živaca. Pristati na ucjenu i platiti ?
Razum mi govori oni imaju advokate koji mogu dokazati da sam zvao i onu kapsulu na Mars, gade mi se više te ovrhe jer oni uvijek pobjeđuju. A šta ako platim pa se ponovi ista situacija a iznos bude milionski ? Izabaciti će nas iz stana, Ne mogu u klošare imam dvoje male djece, moram ih postaviti na noge.


Zagrebparking, za koji je teško povjerovati da je korak do stečaja. Za to moraš imati nevjerojatan talent, toliko represije po zagrebačkim ulicama a rezultat nula. Svaki dan dostavljam robu u centar. Obično to činim tako da prije ili poslije radnog vremena , stanem u najbližu sporednu ulicu i istovarim robu. Rijetko se zadržim duže od tri minute. Prenosim susret sa djelatnicima Zagrebparkinga, ili preciznije pauka. Razgovor je tekao ovako, ja dolazim do auta sa rukama punim stvari, on u civilu drži u ruci lisicu za auto i kaže :
On : opet ti!
Ja: pa vidiš da radim, kako bi drugačije dostavio robu, moram negdje stati !
On: (milostivo) Otiđi do vozača pa se sa njim dogovori, daj mu nešto, da ti ne piše kaznu, imaš i onu kaznu od jučer !
Ja.( revoltiran) : P….a ti m……a ! Jučer si došao u Zagreb (samo zato jer je govorio jakim bosanskim naglaskom) i odmah si mene našao reketariti !
On (službeno) : dobili smo poziv da Vaše vozilo smeta !
Ja : ( glasno) Lažeš, lažeš , lažeš , ovdje stojim manje od minute i niste mogli tako brzo doći. Ja ti mito ne dam iz principa.
E, pa principi koštaju, ovaj konkretno 500+500 Kn za dva pokušaja dizanja, pa Kazna 700 Kn od Mup-a , koju mi je izdalo d.o.o. , jer od policajce nije bilo ni traga. Za dugoročnije posljedice preporučujem da se prouči zašto se narod pobunio u Mariboru.

Pričuva i spomenička renta, odnose se na poslovni prostor. Imam u zakupu lokal koji se nalazi na Ilici, a kako se radi o zgradi uglovnici ulaz u zgradu nalazi se u drugoj ulici. Valjda, jer u život nisam bio u tom ulazu niti imam bilo kakve veze s tom zgradom. Velikodušnim glasanjem stanara, susjedi su nas prihvatili kao svoje i izglasali da poslovni prostori plaćaju trostruki iznos pričuve. Ovdje moram plaćati četverocifren mjesečnu iznos za nešto s čim veze nemam. Moje ljubazno ne odbili su uz prijetnju tužbom, a i gazda lokala je zaprijetio otkazom ugovora. Još više iritira plaćanje Spomenička rente, koja veze nema sa poduzetništvom. I protuustavna je, jer ustav jamči da su svi poduzetnici u istoj početnoj poziciji. Početna pozicija nekog iz Čučerja je da ne mora plaćati Spomeničku rentu, on je povlašten! Naročito me ljuti i to što zgrada u kojoj se nalazim nema nikakvu spomeničku vrijednost, nema niti jedan jedini ukras, ali im nije mrsko za to naplaćivat 590 kn mjesečno.

Retoaktivna naplata odnosi se na sve institucije sistema. Vrli činovnici izmisle dugovanje staro nekoliko godina . Pa dokaži ti sad nešto što nije ni postojalo. Konkretno meni su uračunali komunalnu naknadu tri godine prije nego što sam počeo koristiti prostor. Kako sam se ja našao na tom spisku nedokučivo je, i razumljivo samo birokratskim umovima. Ja moram dokazati da nisam tada koristio navedeni prostor prije 3 godine. Problem je u tome da što nitko ne daje potvrde ga nisam koristio. Smiješno je, ali mene to košta 590 Kn/ mjesečno x 3 godine = 21.240 Kn. Razum i argumenti tu ne pomažu.

Alianz osiguranje, to je slučaj sa anale. Za 500 Kn s štete, oni su mi poslali račun veći od 50.000,00 Kn. To je bilo monstruozno. Imao sam bizarnu saobračajku, prislonio sam se na branik starog opel kadeta i otpala mu je lajsna na braniku . Kriv sam, čovjeku dajem gotovinu, nudim popravak, neće. Policija u svom izvještaju navodi štetu 500 Kn. Nakon otprilike godinu dobivam pismo koje sve objašnjava. Alianz me obavještava da je njihov procjenitelj , procijenio štetu na vozilu od 17.800,00 Kn. Novu procjenu , ne mogu raditi jer je vozilo ko zna gdje. I što sad ? Tužiti njihovog procjenitelja, koji je očito izučeni kriminalac, i radi po uhodanom sistemu. Teško. Odlučujem se čekati da me tuže pa ću da se branim. Pismo od suda dolazi nakon tri godine, na moju nesreću, žena ga prima a ja sam na putu i zakasnim sa žalbom jedan dan. Za godinu dana dobijem odgovor da je žalba nepravovremena. Zahvaljujem sucu građanskog suda na pravovremenom rješenju. Sad sam znam da su me upecali. Kamate za deset i više godina, troškovi odvjetnika, procjenitelja… mogu nabrajati što hoće i koliko hoće, sve mogu i to po zakonu. Što sam glasniji , bahatiji, brutalniji, luđi to oni više slušaju. Nije im neugodno kad ti zavlače ruku u džep, ali neugodno im je kad ih nazivaš lopovima, barabama i lihvarima pred kolegama. Mamicu im njihovu. Inače ovo je odličan način rješavanja problema kad se nađete u sličnoj situaciji. Strategija je upalila spuštaju mi 20.000,00 Kn, ipak ostaje gorak okus, izvukli su mi 29.000.00 Kn. Fuj, fuj , fuj , neopisivo mi se gade. Ni dan danas ne mogu prežalit to kako su mi stručno izvukli novac.


Skupilo bi se toga još. Ne poznajem čovjeka u ovom društvu komu se nije dogodilo neka nepravda, naplaćeno mu nešto što sa razumom veze nema Tko je tu kriv? Pa jasno je, Vlada i Sabor su omogućili izvjesnom broju odvjetnika, legalnu pljačku građana, pa nije čudo da odvjetnička komora štiti vlast. Tu je odgovor za zašto smo tako mali i nemoćni, jer oni su uvijek u pravu, pa i kada nisu. Ko u Orwellu. Posljedice su strašne. Postoji li nehumanije društvo od toga da se jednima egzistencija svodi na kopanje po kontejneru jer su im sve za što su cijeli život radili uzeli. .Politička elita taj novac besramno troši, oni imaju sigurne plaće i nikakvu odgovornost, za svoj nerad. Kada li su samo odletjeli tako visoko, da ne vide i ne čuju što se dolje događa.'


Post je objavljen 01.06.2013. u 18:41 sati.