Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DEVETA NEDJELJA KROZ GODINU c



2 N 9. KROZ GODINU, Eugen
3 P Klotilda
4 U Kvirin Sisački
5 S Binifacije
6 Č Norbert
7 P PRESV. SRCE ISUSOVO
8 S BEZGRJEŠNO SRCE MARIJINO
9 N 10. KROZ GODINU, Efrem Sirski

Čitanja:
Prvo čitanje: 1 Kor. 8,41-43
Psalam: 117, 1-2
Drugo čitanje: Gal 1, 1-2. 6-10
Evanđelje: Lk 7, 1-10

Isus nas uvjek ponovno zadivljuje svojim postupcima, svojom tolerantnošću prema drugima i prema drugačijma, prema nežidovima... Sam je toliko puta bio zadivljen vjerom onih koje bismo mi jednostavno nazvali poganima. Ovaj satnik rimske vojske nije bio Židov, ali njegova je vjera bila zadivljujuća. Isus tu njegovu vjeru uzdiže kao uzor Židovima. I ne samo to, te su njegove riječi ušle u misni obrazac: ''Gospodine nisam dostojan da uniđeš pod krov moj nego samo reci riječ...'', te se trajno izgovaraju kao spomen jedne velike vjere jednog običnog čovjeka – pogana.
Kad god želimo naglasiti neko svoje napredno mišljenje onda s ponosom kažemo kako živimo u 21. stoljeću. Taj satnik, koji je bio ne samo poganin nego pripadnik okupatorske vojske, sagradio je Židovima sinagogu i zato ga židovski starješine hvale pred Isusom. Svoju dobrotu i plemenitost taj tuđinac pokazuje i prema svome sluzi. On se zauzima za njega da bi ozdravio. Mogao ga je jednostavno otpustiti i uzeti nekog drugog, kao što to rade poslodavci 21. stoljeća, jer i onda je bilo mnoštvo nezaposlenih. Ipak, po svemu sudeći za čovječnost nije presudno u kojem stoljeću živimo, jer kada bi to bilo tako onda bismo mi danas živjeli u daleko plemenitijem okruženju nego ljudi pred 2000. godina.
Svake godine u ovo vrijeme redaju se spomen-mise za stradalnike Križnog puta. Od Dravograda preko Teharja, Teznog, Hude Jame, Kočevskog Roga, Jazovke, Maclja, Bistrice ob Sotli....svuda masovne grobnice, stratišta na kojima je pobijeno tisuće i tisuće ljudi; bez suda, bez prava na obranu. Nisu to bili samo vojnici nego civili, žene i djeca. Od tada je prošlo više od pola stoljeća ali još uvjek na te ljude neki gledaju kao na zločince koji su to zaslužili, dok se počinitelji veličaju, a ti na svojoj savjesti ne nose samo krivnju za žrtve Križnog puta nego za teror koji su 50. godina provodili nad našim narodom. Oproštenje, pomirenje? Te su riječi za vladalačku elitu u našoj domovini nepoznanice. Ako se i nad našim narodom obistinjuju biblijske proročke riječi: ''Očevi naši jedoše kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi'', onda taj teret zla treba s vjerom podnostiti do konačnog oslobođenja koje je Gospodin pripravio za one koji ga ljube. Gospodin je pravedan sudac, stoga vjernik i prošlost i sadašnjost i budućnost gleda u svjetlu vjere. Amen.

Molitva vjernika

Bogu, Stvoritelju svega stvorenoga izrecimo svoje molitve za sve naše potrebe.
1. Podaj Crkvi svojoj Duha branitelja da ju vodi putem spasenja. – Molimo te.
2. Za sve nas kršćane da budemo otvoreni prema onima koji još nisu upoznali Krista kako bi preko nas upoznali Spasitelja. – Molimo te.
3. Daj nam, Gospodine, Duha istine da ispravno živimo i tako zaslužimo zvati se tvojim učenicima. – Molimo te.
4. Očisti naša srca od zlog duha mržnje i netrpeljivosti prema drugima. – Molimo te.
5. Ojačaj našu volju da s radošću možemo činiti dobra djela. – Molimo te.
6. Naše mlade; studente i đake rasvjetli Duhom mudrosti i znanja da uspješno završe ovu školsku godinu. – Molimo te.
7. Naše pokojne nagradi svjetlošću vječnom. – Molimo te.

Svemogući Bože usliši naše prošnje i daj nam milost da ti uvjek budemo vijerni. Po Kristu Gospodinu našem.


Post je objavljen 31.05.2013. u 20:16 sati.