Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/duhek

Marketing

Psi , trava i par stručnih savjeta kako izaći na kraj s njima

Pozdrav svima! Od kada nam je stiglo proljeće i sve je opet zeleno a temperature rastu – izuzev ovih nekoliko dana tmurnih i kišnih dana – i vegetacija, na iznimnu radost nekih pasa koje poznajem, buja svuda oko nas.

I dok je neki - pogotovo psi duge dlake, od kojih također neke poznajem - pokošenu i skupljenu na hrpu koja je već počela truliti - koriste kao livadni SPA odnosno ljekovitu kupku za zelenkasti sjaj, elsticitet i miomiris dlake, drugi su pak stajališta da je za dobar izgled zdrava prehrana ključna i da čovjek, ovaj, pas nikada ne može pretjerati s vlaknima – pa je zdušno jedu.

Možda ste se i vi, kao vlasnici pripadnika jedne od navedenih trendovskih skupina, ne jednom zapitali, zašto pobogu to čine?! Ako dakle, imate, kosilicu odnosno preživača u liku psa, i ne znate što vam je s istim činiti – na dobrom ste mjestu!

Zašto se psi valjaju u smrdljivu pokošenu travu, posebice ako su je drugi ranije koristili i kao wc?
Lisa, moja dugogodišnja suradnica na ovim pitanjima, i dalje traži odgovor na ovo pitanje, bacajući se zdušno na svaku smrdljivu hrpu. U jednom od svojih istraživanja ističe da je stvar u neodoljivom mirisu plijesni pomiješanom sa amonijakom, koji osim mirisne kupke, dokazano utječu i na pore na koži njuške, koje čine glatkom i zategnutom.... Ujedino sjajno učvršćuje dlaku u svim, naravno, neprirodnim smjerovima - bez obzira na vremenske uvijete – kao da ste rođeni s njom! Uostalom – vi to zaslužujete! J

Znam, znam! Ali što ako ste vi vlasnik psa koji to zaslužuje, a ne sam pas (koji u svakoj stavci podržava Lisino istraživanje)?

Dakle, imate s jedne strane vašeg ljubimca – koji to zaslužuje – i s druge, vaš krevet koji to ne zaslužuje, ali kako isti taj vaš ljubimac ionako zalegne na njega odmah s vrata, i on (krevet) dobije zelenu porciju. Što učiniti tada? Što ako vam pas stalno bježi u vražju daaavno pokošenu travu iz hrpe koje već raste drveće?!

Ako, dakle, pitate mene, kao eksperta za pse sa dugogodišnjim iskustvom – evo i rješenja! Urlajte.
Urlajte ako Boga znate! Zovite „Zrinjevac“ i urlajte na njih da dođu pokupit vražju travu! Nema druge…
Urlajte i na zaslužnog vam psa! Cesar Milan nek šapće – vi urlajte! Ionako vam neće pomoći, jer ćete naučiti i da vaš zaslužni ima vrlo selektivan sluh, pa vam je sasvim svejedno što činili – osim što će možebitno psihički pomoći vama da se riješite frustracija… :-D

Eto, žao mi je – nema pomoći! Osim urlanja, svakako vam preostaje i nešto efikasnija metoda – nateravanje vam zaslužnog oko plasta ustajale trave. Pomaže i ako ste spremni zajahati na vrh plasta, glumiti strašilo i povremeno naglo skočiti dolje – svaki puta kada vam se zaslužni približi SPA-a na manje od pol metra, doduše…

Ako ste pak vlasnik kosilice na četiri noge, odnosno, ako ozbiljno sumnjate da vaš pas ima burag, možete se također naći u nedoumici – zašto to čini? Zašto vam pas jede travu kao sumanut?

Šalu na stranu – osim urlanja i odvlačenja od trave istog, možete zbilja posumnjati da sa psom zaista nešto nije u redu i da mu ili nešto fali ili ima kakvih gastroenteroloških problema. Ipak, srećom, u većini slučajeva - ne radi se ni o jednom o navedenog.

O potrebi jedenja trave napisano je teorija i teorija, pa da ih i ja izložim ovdje i dodam pokoju možda manje poznatu. Tako je, prema nekima, psu kao svejedu i domesticiranom potomku i srodniku vukova i lisica, trava potrebna i zbog hranjivih tvari koje putem nje unosi, poput vitamina i minerala, te kao izvor vlakana za bolju probavu, odnosno, kao sredstvo za čišćenje/purgativ koji će ga potaknuti na povraćanje. Vukovi i lisice u prirodi, primjerice, osim što također izravno jedu travu, istu dobivaju i od žrtava koje su većinom biljojedi i čiji probavni sustav obiluje istom - a čiji sadržaj vukovi, kojoti, lisice isl. obično prvo pojedu!
Fiziološki, između pasa i vukova gotovo i nema razlike, pa ova teorija nije nimalo nevjerojatna!

Ujedino, što je i glavna teza druge teorije, kao i neosporna činjenica - jako velik broj pasa jednostavno voli travu! Trava određene kvalitete posebice ona oštra, za pse je poput svježe salate, i većina je zaista voli jesti te je ne traži samo i isključivo kao sredstvo za provociranje povraćanja!
Da li pak psi svjesno traže određenu travu da bi konzumiranjem iste potaknuli povraćanje, pitanje je na koje se u znanstvenim kugovima još uvijek odgovara sa rezervom i na koje su odgovori u najmanju ruku oprečni. Naime, dok neki smatraju da psi jednostavno nisu dosta inteligentni da bi si tražili i razaznavali „ljekovita sredstva“ među travama, drugi – uključujući i mene – smatraju da to nema veze sa činjenicama, i da su psi zaista u stanju razaznati neke vrste trava koje im iz određenog razloga trebaju. U prilog ovoj drugoj tezi govori i činjenica da su psi itekako skloni navaliti na bilje koje je teško probavljivo i iritabilno za sluznicu želuca te potiče povračanje, i u slučaju kada im je nešto zastalo u grlu, ili su progutali nešto nejestivo, a što samo po sebi još nisu povratili.

Također, travu imaju veću sklonost jesti psi koji pate od žgaravice ili gastritisa – a da li je to slučaj i kod vašeg psa, lako možete provijeriti provedete li jednostavan test. Naime, kupite Peptoran tablete, u dozi ovisnoj o veličini vašeg psa u apoteci (idu bez recepta, a pakiranje od košta oko 30-40 kn). Za pse od cca 20- 30 kg koristi se Peptoran od 75 mg a daje se po jedna tableta ujutro i jedna tableta navečer – dakle, ukupno dvije tablete dnevno, kroz nekoliko dana. Ako je pas manji, u vezi doze se još prije svakako posavjetujte sa svojim veterinarom ili ljekarnikom, posebice ako je pas ima i kakvu prijašnju internističku anamnezu. Tijekom par dana tretmana promatrajte da li pas i dalje sumanuto klopa travu, ili se potreba za njom smanjuje! U slučaju da travu ne uzima, ili je uzima u znatno manjim količinama – radilo se vjerojatno o gastritisu! Nakon par dana, tretman prekinite i ne koristite Peptoran tablete više od 5 dana za redom uzastopce. Ako se nakon prekida terapije Peptoranom luda potreba za travom vrati, nije loše svratiti do veterinara radi dijagnostike.

Ako pas pak jede travu i uz Peptoran, ili usprkos njemu – to, vjerovali ili ne, čini najvjerojatnije samo zato što je voli!

Da bi se dijagnosticirano neki gastrološli ili enterološki isl. problem, osim samog jedenja trave, koje samo po sebi najčešće ipak nije neki alarmantan znak, bitno je obratili pažnju i na druge stvari – npr. da li pas učestalo povrača, kakva mu je stolica, mršavi li, ima li promjena u apetitu te ima li temperaturu. Naime, sumanuto klopanje trave zajedno sa nekima ili svim navedenim smetnjama i simptomima, može biti znak ozbiljnijeg problema s radom jetre, bubrega, kao i znak određenih infektivnih ili parazitarnih bolesti ili sl., pa svakako zahtijeva veterinarski pregled i potpunu dijagnostiku!

SVI psi povremeno jedu travu, bez iznimke, i to je sasvim u redu! Samo, kako znati kada se radi baš o sumanutom jedenju trave? Najjednostavnije – svratite do mene i prošećite Lady.

Premda bez simptoma poremećaja probave ili problema s parazitima ili infektivnim bolestima, od trave je ne možete odljepiti. Tako da – ima svega…Neki smatraju da joj možda nešto fali, ali uz kvalitetnu ishranu i vitamine, došli smo do zaključka da je to nešto daska u glavi… Isti se obrazac, osim na travu, zaključuje Lady, može primijeniti i na mačke, koje joj također kronično fale, a čiji nedostatak nastoji kompenzirati čestim – naravno, sasvim slučajnim – svraćanjima u dvorišta gdje su iste zabilježene.

I dok trava blagotvorno djeluje na probavu, sjaj kože i dlake te pojaćava imunitet, mačke - smatra Lady - blagotvorno djeluju na sve ostalo, pa se pod svaku cijenu trebaju tražiti svuda po kvartu. Ako se koja pak nađe – suočeni licem u lice s istom – trebate hitro pobijeći na drugu stranu i nadati se da će vas slijediti, pa ćete si je moći uzeti doma.

Sva Lisina i Ladyna nezavisna istraživanja uskoro će svakako biti dostupna na jednoj od njihovih facebook stranica, kojih, sudeći po učestalosti skakanja po mom laptopu, imaju već milion. Dotle – poručuju sve zainteresirane da ih nazovu za besplatne konzultacije! Na moj mob, naravno. I to na način da me nazovete i spustite slušalicu te čekate da potom ja nazovem vas, posebice ako ste u inozemstvu, i spojim vas sa stručnjacima. Parnim datumima dr. Lisa ordinira popodne, a neparnim ujutro, dok je dr. Lady suprotna smjena. Telefonski račun ide na firmu, naravno… :-D





Lady demonstrira pravilno valjanje - srećom, na sviježoj travi! sretan



Labrador Uncas na poduci - kako pravilno čupati travu s korijenjem i pojesti je i tato se uvaljati u istu da ti ostane zeleno rofl

Post je objavljen 30.05.2013. u 15:25 sati.