Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Zanimanje: stjuardesa

S odmakom od nedavnog štrajka tzv. kabinskog osoblja naše jedine zrakoplovne kompanije moram napisati riječ dvije o zanimanju stjuardesa.

U mojoj mladosti je, za razliku od sadašnjeg zanimanja manekenka, top zanimanje bilo stjuardesa.

Oko tog lika - visokog, mršavog, zgodnog, pametnog (zna više stranih jezika), uz prekrasan sat i maramu (kupljeno po vanjskim Duty shop-ovima) i obavijenog mirisom skupog parfema - mogla se ispričati cijela jedna bajka. Bajka o najljepšem zanimanju na svijetu. Uz onu dozu avanturizma, jer jelte - stjuardese putuju diljem cijelog svijeta i vide sve moguće gradove na svih pet kontinenata... ma mrak. cerek

Mogu reći da mi još uvijek ulazak u avion, uz naklon kabinskom osoblju, ostavlja ono vrhunsko oduševljenje ravno ulasku u hotel s pet zvjezdica. Čisto strahopoštovanje uz dozu glamura. Bar se ja tako svaki put osjećam...

Naravno, čovjek kako odrasta tako doznaje da je Djed Mraz izmišljotina lukavih prodavača, rode ne nose djecu, a bome niti novac ne kapa s neba sam od sebe. Tako i ova priča o teškom stanju u našoj aviokompaniji, koja uključuje i otežan rad dotičnih lepojki (i zgodnih stjuarda naughty), da ne spominjemo kapetane zrakoplova dođe kao pljuska onim davnim maštanjima.

Doduše, nedavno sam gledala jednu emisiju o povjesti zanimanja stjuardesa te njihovom razvoju (što od zadataka u avionu za koji su bile zadužene, to do promjena odjeće i ponašanja).

U toj su emisiji spomenuli kako je tamo negdje, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća bilo uobičajeno da se tim zanimanjem bave cure ne više od godinu i pol do dvije. Tako su u avionima upoznavale bogate nasljednike i poznate ličnosti, te se ubrzo udavale. Pa su neke druge bile zapošljavane..

Naravno da to sad ne možemo usporediti, te da je zanimanje hostesa u avionu - pogotovo u doba kad većina ljudi govori bolje ili lošije engleski, nešto što se ne može usporediti s onim kvazi manakenkama što se šepure po raznoraznim "žutim" emisijama i časopisima, te od reality-a do reality-a - u blatu ili đungli skupljaju zvjezdane bodove. Jer sada - što si gluplji ili luđi - bolje prolaziš. Hm.

Makar, koliko imamo na tržištu solo cura - tih takozvanih manekenki i "slavnih ličnosti" upitne biografije, mogu reći da su nam nogometaši posustali u ženidbenim ponudama. Ili se varam?

Anyway, za par dana sjedam u avion. Doduše, na jednoj kratkoj relaciji, pa neću dobiti niti čašu vode. No, nema veze. Mene veseli. A i za par minuta stići ću do svog odredišta do kojeg bi se inače taljigala satima...


Post je objavljen 30.05.2013. u 10:52 sati.