Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Časna sestra poziva na na revoluciju i zalaže se za nacionalizaciju banaka

Časna sestra Teresa Forcades ima doktorat iz medicine koju je studirala u Barceloni i New Yorku. Na Harvardu je studirala teologiju. Postala je poznata 2009. godine kada se obrušila na Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog štetnog cjepiva protiv svinjske gripe.

Dok se nad Španjolskom nadvija pesimizam, iz planinskog svetišta Montserrat jedna žena šalje poruku nade pozivajući na revolucionarnu borbu. Časna sestra Teresa Forcades drži govore protiv banaka, farmaceutskih kompanija i vlade u Madridu, a svakim danom raste broj njenih pristaša, mahom siromašnih, napuštenih, gladnih. Otkad se prvi put pojavila na televiziji, sestra Forcades postala je nova ikona ljevice južne Europe, kršćanskog predznaka. Tvrdi da su društvene promjene stvar vjere.

- Jedino ako vjeruješ da nešto može biti drugačije, možeš aktivirati snagu potrebnu za promjenu - poručuje iz svetišta pokraj Barcelone na sjeveroistoku Španjolske.

– Da, ja sam za revoluciju, za drastičnu promjenu društva – naglašava dok se sprema na put na jug zemlje gdje će držati govore. Časna podržava grčku ljevičarsku stranku Syriza, proizašlu iz pepela urušenog gospodarstva.Španjolska je pred slomom, događa joj se isto što i Grčkoj.U obje zemlje pogođene recesijom stopa nezaposlenosti iznosi 27 posto, najviše u Europskoj uniji.

Teresa Forcades zalaže se za nezavisnost Katalonije, no nema ambiciju ući u parlament. Nemam namjeru osnivati stranku niti se kandidirati na izborima. To nije za jednu benediktinku. No želim pokrenuti ljude.

Zanos 'Ogorčenih'

Nada se da će društvo zahvatiti zanos Ogorčenih, pokreta nastalog 2011., koji je okupirao glavne trgove. Za razliku od njega, ona nudi konkretne ciljeve. Zajedno s ekonomistom Arcadijem Olivaresom napisala je manifest u kojem traži rekonstrukciju Španjolske uz davanje nezavisnosti Kataloniji, nacionalizaciju banaka i energetskih kompanija te izlazak iz NATO-a. U javnim nastupima govori o teologiji oslobođenja, svojevrsnom obliku kršćanskog socijalizma, čije su se ideje uhvatile u Južnoj Americi. Govori o Marxovu višku vrijednosti, odnosno profitu koji prisvajaju kapitalisti nauštrb radnika, raspravlja o Hugu Chavezu i Tobinovu porezu kojim bi se trebale oporezivati financijske transakcije piše večernji.hr.

Njena kritika neoliberalnog kapitalizma ne proistječe samo iz kršćanske želje za pomoći slabima nego i licemjerja sustava koji dopušta slobodno prekogranično kretanje roba i kapitala, ali ne i radnika. Sestra Forcades bori se i za veća prava žena u Crkvi i u društvu.

Časna sestra Teresa Forcades ima doktorat iz medicine koju je studirala u Barceloni i New Yorku. Na Harvardu je studirala teologiju. Znači prvenstveno se radi o znanstvenici te dobro informiranoj osobi znanstvenici i ne može joj se predbaciti neznanje ili indoktriniranost teorijama zavjere. Što se pokušava prikazati kroz metode medijske manipulacije.

Sestra je postala poznata 2009. godine kada se obrušila na Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog štetnog cjepiva protiv svinjske gripe. Najveće španjolske novine El País, sklone lijevom centru, optužile su je za širenje straha, nazvavši je 'paranoidnom pobornicom teorije zavjere'.

Izvor: dnevno.hr

Post je objavljen 29.05.2013. u 15:05 sati.