Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

Dokona kišna nedjelja

Kiša nema namjeru prestati, pa se ova nedjelja pretvorila u dokoličarenje i uživanje u sitnim radostima.
Jedna od tih radosti je promatranje našeg mačka Grigorija, posebno kad je zaigran s nečim.
Ponekad je to loptica, plišani miš, mrvica, listić, kutija, konopčić...ma svašta može poslužiti za igru, a danas su to bili mačji brci.
Mačji brk? Pa kako se samo može igrati sa svojim brcima??


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nigella damascena, u narodu još poznata kao damašćanska crnjika, kod nekih poznatija i kao mačji brk....
Englezi je nazivaju Love-in-a-mist /ljubav u magli/ ili Devil-in-a-bush /vrag u grmlju/. Koliko suprotnosti!? Možda zbog nježnosti cvijeta s kojim su u suprotnosti oštre vlati koje tvore zaštitni oklop?
Na njemačkom govornom području zove se Jungfer im Grunen - djevica u zelenom ....
Tko bi ga znao kako i zašto su neki stari narodi davali imena cvijeću, ali mora im se priznat da su bili maštoviti.
Zaista inspirativni nazivi za jedan cvijet koji divlje raste na ledinama, a kad procvate tada zelena trava poplavi, a onda se događa preobražaj....plave latice se rasprše, a iz središta raste mali tobolac koji naraste do debeljuškastog tobolca u kojem zriju male sjemenke. Kad se tobolac sasvim osuši i otvorimo ga, naći ćemo mnoštvo sitnih crnih sjemenki raspoređenih u male komorice.
Redovito sam je nalazila na otočkim ledinama, brala suhe tobolce ljeti i postepeno rasijavala sjemenke po mom vrtu.
Danas je ima posvuda po vrtu i pored gospine trave, sljeza, buhača... osnovni je razlog zašto izbjegavam košnju kosilicom.
Jedno vrijeme sam vjerovala da je to onaj famozni crni kim - Nigella sativa od čijih sjemenki se proizvodi dragocjeno i ljekovito ulje za dugovječnost, poboljšanje imuniteta... i za svašta nešto dobro.
Onda malo prokopaš po knjigama, posebno u knjizi Flora jadranske obale i otoka koju je izdao Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, a napisali su je studenti i profesori sa biološkog odsjeka PMF-a, te ju preporučuje Hrvatsko botaničko društvo.
Vjerujem da ono što je objavljeno u njoj je najvjerodostojniji podatak o nekoj biljci, tako da sam zanemarila sve one linkove po internetu koje sam pretraživala tražeći nešto više podataka o ovoj biljci. Na cvjetnom forumu se ne mogu dogovoriti dal je to Nigella sativa ili Nigella damascena, dal uspijeva kod nas ili ne...i mnogo zbunjujućih podataka zbog kojih više nisam znala ni ono što sam znala.

Zato ću samo ukratko prepisati par odlomaka iz knjige Flora jadranske obale i otoka, 250 najčešćih vrsta

Na str. 442 - Nigella damascena L.
Porodica: žabnjaci (Ranunculaceae)
Priložena je ikonica: bijeli križ u zelenom kvadratiću znači da je ova biljka ljekovita.
Izdvajam iz teksta:
"Naziv roda dolazi od lat. niger = crn, a odnosi se na sjajnocrne sjemenke te vrste. Petnaestak vrsta roda crnjika rasprostranjeno je Sredozemljem i Azijom i odavna su u uporabi u narodnoj medicini (pospješuje probavu, iskašljavanje) i kozmetici (esencijalno ulje i danas služi u proizvodnji ruževa za usne). Ipak, najvažnije su u hortikulturi, tako da je i damašćanska crnjika, podrijeklom iz Sirije, zapravo u staro doba udomaćena na našem primorju, a u uzgoju se samousijava i na kontinentu. Veoma su lijepi suhi, napuhnuti tobolci crnjike, koji su omiljena sastavnica cvjetnih aranžmana.
SLIČNE VRSTE: U našoj flori zabilježene su još dvije vrste crnjika, no damašćanska je najraširenija i svakako najpoznatija.
Najsličnija vrsta, uzgojena crnjika (Nigella sativa), strogo je zaštićena vrsta naše flore. Nema ovojnih listova ispod cvijeta, koji ima modrikastobijele lapove, a plod je hrapavo oštar i naziva se crnim kuminom. Veoma popularan začin u kuhinji Srednjeg istoka i Indije, crni kumin se suši, prži i dodaje juhama, povrću i mesu."


Damašćanska crnjika - Evolucija od pupoljka do tobolca i sjemenki


Na stranici nekog bio vrta, gospođa koja je sastavila lijep i iscrpan članak o Nigelli damasceni, pita se dali su njene sjemenke otrovne ili nisu?
Sjemenke damašćanske crnjike ili Nigelle damascene sam probala, štoviše poprilično sam ih grickala zadnjih par godina /evo i sad ih grickam i guštam/.... iiiii...štip,štip... još sam živa.
Mogu samo ustvrditi da su jako ukusne, vrlo aromatičnog okusa koji je istovremeno i paprast i slatkast. Neopisivo me podsjeća na nešto što sam jela u djetinjstvu...nekakvi bomboni ili štajaznamšto...jednostavno kad ih okusim vratim se u djetinjstvo i samim time one su za mene dragocjene i ljekovite.
Možda ne toliko ljekovite kao sjemenke njene poznatije egipatske rođakinje Nigelle sative, ali po mom iskustvu nisu otrovne.



Dokona kišna nedjelja pretvorila se u, nadam se i vama, zanimljivu priču o jednom cvijetu kojeg krase tako maštovita imena i mistična ljepota.

A mačak Grigorij? On je zaista uživao u igri sa mačjim brcima, popularno prozvanoj "brkom u brk".



Do kraja ovog posta već je prešao na popodnevni pižolot.




Post je objavljen 26.05.2013. u 14:30 sati.