Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Papa Franjo posjetit će Assisi na blagdan sv. Franje Asiškog

Papa Franjo posjetit će rodno mjesto svog imenjaka, sv. Franje Asiškog, na spomendan toga sveca 4. listopada, objavili su iz Vatikana.

Nadbiskup Assisija Domenico Sorrentino rekao je da je oduševljen najavljenim posjetom te da je to veliki znak Papine naklonosti i uvažavanja. „I ne može biti drugačije, mora doći u Assisi kad je već odabrao ime Franjo“, rekao je nadbiskup. Izvijestio je da papa namjerava proći stopama sv. Franje i njegovim duhovnim putem koji ga je doveo do obraćenja.

Nekoliko dana nakon izbora, papa Franjo objasnio je hodočasnicima da je izabrao to ime jer ga dublje povezuje s Italijom, odakle potječe i njegova obitelj. Sv. Franjo inače je zaštinik Italije, a djedovi i bake pape Franje rođeni su u Italiji i kasnije emigrirali u Argentinu.

Papa Franjo rekao je da izabrao to ime jer je sv. Franjo bio posvećen siromašnima i da tom vrlinom želi obilježiti svoj pontifikat. „On je bio čovjek siromašnih, čovjek mira, onaj koji voli i čuva stvoreno, isti stvoreni svijet s kojim mi danas baš i nemamo dobar odnos“, rekao je Papa.

Ovime će i papa Franjo nastaviti putem svojih prethodnika: papa Benedikt XVI. posjetio je Assisi 2011. godine na hodočašću u povodu dana sjećanja, dijaloga i molitve za mir i pravdu u svijetu. Papa emeritus posjetio je Assisi i 2007. godine na 800. obljetnicu obraćenja sv. Franje.

Blaženi Ivan Pavao II. četiri je puta posjetio Assisi u svom pontifikatu: 1982. u povodu 800. obljetnice rođenja sv. Franje; 1986. okupio je svjetske vjerske vođe na prvi međureglijski molitveni summit za mir; 1993. predvodio je još jedan međureligijski susret molitve i posta za mir u Europi, osobito za tada ratom zahvaćenu BiH; 2002. u povodu prve godišnjice terorističkih napada na SAD, predvodio je „mirovni vlak“ s više od 200 vjerskih vođa u Assisi, gdje su svi sudionici osudili svako nasilje u ime vjere.

Izvor: CNS

Post je objavljen 24.05.2013. u 14:23 sati.