Uploaded with ImageShack.us
U Sičicama na domaćem pivu kod majstora Bošnjaka, u ruke mi je došla etiketa s mostarskim mostom i po pola Vuka napisanim imenom Oldbridž ale. Okus, aroma, miris, sve je bilo sjajno, a najviše od svega - priča. Pa da počnemo, kako je sve krenulo, napišem Arssu na fejs, a on će meni iz Amerike:
Uploaded with ImageShack.us
Jednostavno, kvaliteta pive koja se komercijalno pravi na području bivše Juge je katastrofa. U većini gradova to je jedini izbor. I tamo gdje ima importa u pitanju je uglavnom komercijalno Evropsko smeće koje nije puno bolje od domaćeg nam smeća. Jedini izlaz, sada svima očigledan, je bio da se stvari uzmu u svoje ruke. Našli smo najbolji ječam u Njemačkoj, hmelj u Sloveniji, kvas je američki i za kraj - dobra stara mostarska voda. Dodaj tome puno ljubavi i želje za uspjehom i krajnji rezultat je prekrasni nektar zvani Oldbridz Ale! Prvo kuhanje je bilo početkom Juna, a prva promocija sredinom Augusta 2012.
Tko je uopće kuha, navodno ti i tvoj brat? Jel se ideja rodila u Mostaru, ili gdje? Kako ste naučili kuhati pivo?
Ja sam u Americi počeo kuhat pivo prije par godina s kolegom koji je imao malo prijašnjeg iskustva. Poslje drugog kuhanja jasno mi je bilo da 5 galona (18 litara) po kuhanju nije dosta, te smo udružili financije i uzeli profesionalnu opremu za praviti uzorke i razvoj recepata. Kapacitet 30 galona (114 l) http://www.blichmannengineering.com/brew_stand/brewstand_modular.html. S dobrom opremom je i kvaliteta piva postala daleko bolja od kupovne tako da sam odlučio promjeniti karijeru! Planiram otvoriti pivnicu u Oaklandu, a ideja za Mostar je bila očigledna jer stvarno ne volim lagere ni pilsnere.
Bio sam u Mostaru tri mjeseca prošlo ljeto i pokrenuo proizvodnju. Već nekoliko ljudi u Mostaru sad zna napraviti pivo da valja, a momentalno su najviše uključeni moj otac Omer i brat Edo. Omer je naučio zanat ovdje u Americi dok je bio u posjeti.
Blichmann Brewstand
www.blichmannengineering.com
Blichmann Engineering, engineering the finest Brew Pots, Fermentors and Accessories. Brew with a Champion! Located in Lafayette Indiana, 47909
Ja sam im naravno uvjek na raspolaganju putem Skypea, i stalno sastavljam nove recepte po uzoru na lokalne Američke pivare. Tu sam na izvoru informacija i često sam u kontaktu s lokalnim pivarima.
Istina, većina ljudi nema pojma da su Amerikanci broj jedan u svijetu mikropivovara... Kako naše ljude ne zanima puno što ćeš otvoriti pivnicu u Americi, nego ti samo iskreno zavidimo, koji su sve načini da se u Hercegovini popije dobro pivo.
Uploaded with ImageShack.us
Kakva je uopće situacija na vašem tržištu, kakva među kućnim pivarima?
Nisam ekspert ali kolko znam, komercijalno dobro pivo pravi samo Oldbridz. Većina u pivo stavlja kukuruz i ostale gluposti da bi uštedili na sirovinama. Kod nas toga nema. Kupujemo najkvalitetnije sastojke i pravimo pivo vrhunske svjetske kvalitete. Što se tiče lokalnih kućnih pivara, situacija je puno bolja nego što sam pretpostavljao. u BiH imamo nekoliko vrlo dobrih pivara i polako naša komuna raste. S tim u vezi planiramo napraviti nekoliko video zapisa koji će objasniti do najmanjih detalja kako pravimo naše pivo. Planiramo također otvoriti trgovinu za sastojke i opremu, tako da se nadam da će nas u budućnosti biti još više.
Uploaded with ImageShack.us
Planirajte vi rađe neki mini festival s pokojim janjetom kao u Slavonskome brodu! Možemo li dobiti kakve kontakte za narudžbu/posjetu, sugestije... Gdje se vidite za pet godina?
Ja dolazim kući u septembru pa bi svakako mogli organizirati kakav veći skup u to vrijeme. Janjetina je u Bosni, naravno, neizbježna, a do tada ćemo imati još par vrsta piva. Za sada pravimo samo pale, red and smoked brown ale. Uskoro cemo praviti i imperial stout, nekoliko portera i najjači - black ale. Takozvani un-fucking-real, po uzoru na El Camino Un-Real - http://www.ratebeer.com/beer/21st-amendment--firestone-walker--stone-el-camino-unreal-black-ale/119723/
Za pet godina se nadam da cemo imat jednu pivnicu u Mostaru, jednu u Sarajevu, u Tuzli i po svoj prilici na još par mjesta u BiH. Do tada ćemo imati i sour beer, barrel aged strong ales, itd... Ideja je da se pivo pravi i prodaje lokalno, kako bi se uštedjelo na prijevozu i smanjio ekološki impact te da bi se zaposlilo više ljudi. Također nam je plan da od potrošenog ječma pravimo kolačiće za pse, power-bars za sportaše te raznorazne krekere i slično. Narudžbe je najlakše prosljediti ovdje na FB. Malo je problem poslati preko granice veće količine, ali jednu gajbu bi trebali moći poslati autobusom. U procesu su pregovori s lokalnim vozačem! Točnu adresu ću, zbog selidbe, staviti na fejs za koji dan. Ja sam inače Arslan (Arss) Mesihović, a u igri su buraz Edo i, naravno, The brewer - tata Omer.
Uploaded with ImageShack.us
Još bih dodao da su svi recepti u potpunosti javni i postavljeni su na naš FB page, a uskoro će biti i na oldbridz.com. Nemamo nikakovih tajni i svim zainteresovanima nudimo besplatan trening. U budućnosti se nadamo otvarati nove i u potpunosti nezavisne podružnice. Što će reć, vrlo rado ćemo pomoć motivisanim osobama da otvore pivnicu u svome gradu bez ikakvih novčanih dužnosti prema nama. Jedini uslov da se koristi naše ime je da se održi kvaliteta proizvodnje. Takozvani komunistički "franchise"!
Kako je naš najjači pivski kušač, legenda DPP-a, Ognjan Šolaja nedavno proslavio jubilej sa pettisućitim testiranim pivom (5.000!),
Uploaded with ImageShack.us
bila mi je čast s njim i još desetak članova Društva Prijatelja Piva, neki dan u Češkoj Besedi popiti po dva Oldbridža od svake vrste.
Detalje možete potražiti na njegovom Ratebeer profilu, a iako se nismo složili u detaljima, neki opći zaključak je sljedeći.
Riječ je nesumnjivo o jako finim pivima, svijetlo je mirisno, nježno, meko, ali Ogiju mrvicu nedorečeno. Crveno ima 6,66% alkohola (sic!), ali je dotični malo previše izražen, što nije smetalo članu Dompi da se zaljubi u njega.
Za kraj, tamno je pobralo sve lovorike i odnijelo većinu glasova, domaći dimljeni zloćko, nježnija varijanta u društvu iznimno popularne Schlenkerle.
Ukratko, ponovit će se, a vi željni novih izazova, odma na fejs i kontaktirajte vjerojatno najbolju BiH mini-pivovaru!
Post je objavljen 24.05.2013. u 13:20 sati.