Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

PIKEOVA 'REFORMA' MASONERIJE

Čitajući «Moral i dogmu» zapazio sam neke diskrepancije u odnosu na knjigu «Ordo ab Chao», koja potiče negdje iz 20-tih godina 19. stoljeća i sadrži rituale i lekcije masona po stupnjevima, od 4. do 33. Ova potonja knjiga nastala je od manuskripata iz privatne kolekcije masona 33° Gilesa Yatesa. Manuskripti su bili kupljeni za 45 $ 1835. godine od jednog masona koji se odrekao masonerije i napustio članstvo. (Naime, bilo je to doba nakon skandala sa otmicom i ubijstvom kapetana Morgana (1826.), koji je eksponirao masonske/iluminatske 'mutne radnje' u knjizi «Freemasonry Exposed» i kada su mnogi masoni dali ostavke na članstvo u ložama.)
Zapravo, Albert Pike je u «Moralu i dogmi» pokušao napraviti jedan kritički odmak od tog nesretnog perioda, pripisujući tadašnjim čelnim ljudima američke masonerije «neznanje u radu oko stvaranja stepena, tričarije, i tobožnje misterije, apsurdne i odvratne, koje su uzurpirale mjesto Masonske istine». Kritizirao je posebno neke morbidne simbole, poput bodeža i okrvavljene glave, koji su se pojavili u «miroljubivom Hramu masonerije, bez dovoljno objašnjenja o njihovom simboličkom značenju. O zakletvama koje su se davale Pike veli da su najprije šokirale kandidate, potom postale ridkulozne i bivale totalno ignorirane. Kandidati su bili podvrgavani testovima, te prisiljavani da čine «djela, koja, kad bi bila stvarna, bila bi odvratna». Ne kaže konkretno o čemu se radi, već nastavlja tvrdnjom da je bilo izmišljeno 800 stupnjeva [!] jedne ili druge vrste. Bezvjerstvo ili čak jezuitizam bili su podučavani pod krinkom masonerije.
Praktički su svi stepeni Drevnog i prihvaćenog Škotskog rituala bili zloupotrebljeni, ritualni su postali suhoparni i beznačajni. Rituali su podsjećali na stare palače i baronske dvorce, sa različitim dijelovima, sagrađenim u različito vrijeme, po planovima i ukusima koji su značajno varirali, čineći diskordantnu i inkongruentnu cjelinu. Judaizam i viteštvo, supersticija i filozofija, filantropija i bezumna mržnja i žudnja za osvetom, čisti moralizam i nepravedna i nelegalna osveta, našli su se čudno spareni stojeći ruku pod ruku u «Hramu Mira i Konkordije». Cijeli je sistem, priznaje Pike, bio jedna groteskna mješavina inkongruentnih stvari.
Isprazna i sterilna pompa, jasno nemoguća za provedbu, i koja nije u sebi sadržavala ikakva značenja, sa nategnutim eksplaniranjima, koja su bila stupidno površna ili su i sama trebala interpretatora, uzvišene titule, dodijeljene arbitrarno, i za koje oni koji su ih izumili nisu udostojili da im daju nekakvo objašnjenje, trebale su opravdati prisvajanje plemenitaških titula, kojima se svijet smijao, a iniciranog činile posramljenim.
[Ovo zvuči razumno, jer zašto su bile poduzete građanske revolucije, a da bi opet bili nekakvi vitezovi, prinčevi, suvereni itd. iznad običnih smrtnika, kada su već bili proklamirani ideali «Liberte, egalite, fraternite».]
I tu se pojavljuje, jasno, general Albert Pike, kao vrhovni meštar i «deus eks mahina» [u ant. tragediji posredstvo boga (koji se spušta na pozornicu) pri rješavanju nekog problema]. «Vrhovni koncil Južne Jurisdikcije Sjedinjenih država konačno se prihvatio nužnog i dugo odlaganog zadatka revizije i reforme rada i rituala trideset stupnjeva pod njegovom jurisdikcijom. ...on je iznašao i razvio ideju-vodilju svakog pojedinog stepena, odbacio djetinjarije i apsurdnosti sa kojima su mnogi od njih bili izobličeni, te sačinio jedan povezani sistem moralne, religiozne i filozofijske poduke.»
Eto, tako zaključuje Pike, u pokušaju izgradnje novog imagea masonerije u drugoj polovini 19. stoljeća. No, imajući u vidu njegovo pismu kolegi, velikom meštru talijanske masonerije Giuseppeu Mazziniju, datirano 15. augusta 1871. g., (dakle iz iste godine kada datira knjiga «Morals and Dogma») može se jedino ustvrditi da je Pikeova navodna reforma masonerije obična demagogija i obmana. Pismo je objavio historičar Domenico Margiotta (mason 33°), u svojoj knjizi «Le Palladisme: Culte de Satan-Lucifer». Evo i jednog ekscerpta iz tog pisma:
"We shall unleash the Nihilists and Atheists and provoke a formidable social cataclysm which in all its horror will show clearly to the nations the effect of absolute atheism, origin of savagery and of the most bloody
turmoil. Then everywhere, the citizens, obliged to defend themselves against the world minority of revolutionaries, will exterminate those destroyers of civilization, and the multitude, disillusioned with Christianity, whose deistic spirits will from that moment on be without compass (direction), anxious for an ideal, but without knowing where to render its adoration, will receive the true light through the universal
manifestation of the pure doctrine of Lucifer, brought finally out in the public view, a manifestation which will result from the general reactionary movement which will follow the destruction of Christianity and atheism,
both conquered and exterminated at the same time."


Post je objavljen 21.05.2013. u 23:07 sati.