Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

KOALICIJA U ŽUPANIJI - TKO S KIM I GDJE U NERETVANI U TOME

U lokalnim izborima jasno je da je će župan Dubrovačko-neretvanske županije ponovno biti Nikola Dobroslavić (HDZ), a njegova zamjenica Neretvanka iz Ploča Marija Vučković (rođ. Šiljeg)

Koalicija HDZ,HSU, HSLS, HSP-AS ima 19 mandata u skupštini, od ukupno 41 mandata, što znači da im trebaju još 2 mandata da bi mogli neometano obnašati vlast u županiji.
SDP, HSS i HNS zajedno imaju 12 mandata, MOST 4, DDS Pere Vićana 4, i Hrvatski laburisti 2. To znači da će HDZ i partneri biti primorani stvarati dodatnu koaliciju s nekim od preostalih lista – MOST-om, DDS-om ili Hrvatskim laburistima.

U HDZ-u će vjerojatno pokušati izbjeći koaliranje s Dubrovačkim Demokratskim Saborom Pere Vićana koji je na glasu kao problematičan partner koji se dosada sukobio s većinom svojih partnera oko raznih pitanja, ali je iza sebe imao i niz afera koje su znale gadno koštati njegove partnere i koje su još u tijeku (aktualna suđenja).

Također ni Hrvatski laburisti sami za sebe ne daju garanciju stabilnosti, jer bi tada imali jedva većinu (21 od 41 vijećnika), a Laburisti se inače ne gledaju baš lijepim očima s HDZ-om i koalicijskim partnerima, pa se logičnim nameće koalicija HDZ-a i partnera s MOST-om, čija 4 vijećnika bi bila veća garancija stabilnosti koaliciji od 19 vijećnika.

U MOST-u su pak svjesni svoje snage u županiji i ne bježe od odgovornosti za (ne)stabilnost županijske vlasti. U MOST-u su svi potpisali Ugovore o zajedničkoj suradnji i borbi protiv korupcije i nemorala (u javnosti pogrešno smatrane ugovorima koji zabranjuju bilo kakvo koaliranje i na županijskoj razini) kojima su se MOST-ovci jasno obvezali držati se zajedničkih odluka i visokomoralnih vrijednosti pod prijetnjom visokih novčanih kazni, što ih čini poželjnim partnerom jer imaju kohezivnosti, gotovo ih je nemoguće destabilizirati, a apetiti su im realni. Također, ukoliko bi se realizirala suradnja koalicije HDZ-HSU-HSLS-HSP-AS s MOST-om, to bi značilo da će od 23 vijećnika vlasti, čak 10 vjerojatno biti iz Neretve, što bi dolinu Neretve činilo snažnim faktorom u županiji, pa će neretvanske struje koalicije oko HDZ-a biti vjerojatno sklonije koaliciji s MOST-om.

Iako je Izborno povjerenstvo objavilo tko ulazi u skupštinu, to nije konačan podatak jer su neki od njih izabrani (ili će tek biti izabrani) za čelnike gradova, ili u vijeća/skupštine gradova i općina, što znači da će vjerojatno biti prisiljeni izabrati što će obnašati, pa će svoje mjesto ustupiti nekom drugom s njegove liste.

Kako zasada stvari stoje, a obzirom da izborni i postizborni dogovori još nisu gotovi u nekim dijelovima županije, može se zasada okvirno zaključiti koliko Neretvana će sjediti u županijskoj skupštini. Realno je očekivati da će to biti brojka od 15 Neretvana, što je vrlo reprezentativna brojka koja daje Neretvi snagu koja nije nimalo zanemariva.

Od koalicije HDZ,HSU,HSLS,HSP-AS to su, nakon što im svoje mjestu na listi prepuste osobe izabrane na druge pozicije, vjerojatno Neretvani (njih 6 ):
6. ANTE MATELJAK; METKOVIĆ, ZAGREBAČKA 26;
14.MARJAN SCIPIONI; PLOČE, ULICA KRALJA PETRA SVAČIĆA 7;
15.ZLATKO MUSTAPIĆ; OPUZEN, ŽRTAVA DOMOVINSKOG RATA 4;
17.MATKO RADONIĆ;ŠARIĆ STRUGA, ŠARIĆ STRUGA 1
20.IVAN PLEĆAŠ; METKOVIĆ, PREDOLAC 2;
21.MATO DRAGOBRATOVIĆ; KOMARNA, KOMARNA 79;

dok je možda moguće da u skupštinu uđe i s 23. pozicije DAVOR PETKOVIĆ iz Pruda.

Od koalicije SDP-HSS-HNS to su Neretvani (njih vjerojatnih/mogućih 5)
2.STIPO GABRIĆ; METKOVIĆ, ULICA PETRA KREŠIMIRA IV 59;
5. IVO KARAMATIĆ; HRVAT; BANJA, PLINJANSKA 34;
9.ANTE ŠENDO; PLOČE, ULICA VLADIMIRA NAZORA 45; rođ. 22.07.1974;
11.SLAVENKA MUŠAN; PLOČE, ULICA SILVIJA S. KRANJČEVIĆA 2
12.IVANA PROVIĆ; METKOVIĆ, ULICA KRALJA ZVONIMIRA 5


Iz MOST-a to su 4 vijećnika redom kako su bili na listi: (kandidat pod 1. je bio Božo Petrov, koji je još uvijek kandidat za gradonačelnika, dok je 5. na listi bio Zdravko Srzentić izabran u vijeće Grada Ploča):

2. PERO JERKOVIĆ; HRVAT; METKOVIĆ, JERKOVAČKA 21;
3. ANA MUSA; HRVATICA; PLOČE, VUKOVARSKA 25
4. MARKICA VUICA; HRVAT; METKOVIĆ, DUBROVAČKA 77;
6. SVEBOR GLUŠČEVIĆ; HRVAT; KLEK, LUNGO MARE 14;


Post je objavljen 21.05.2013. u 16:32 sati.