Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bananarepublik

Marketing

Stvari se kreću u dobrom smjeru

Prenosim komentar Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) sa stranica Ministarstva financija:

... banke su s potrošačima sklopile desetke tisuća ugovora o stambenom kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, a da pri tome nisu ugovoreni parametri temeljem kojih će se kamatna stopa mijenjati. Takvi ugovori o kreditu dopuštaju samovolju banke kod promjene kamatne stope (na temelju njene interne odluke ili općih uvjeta poslovanja) te su sukladno Zakonu o obveznim odnosima ništetni. Takvi su ugovori o kreditu suprotni i temeljnim načelima koje proklamira Ustav Republike Hrvatske, odnosno, načelu jednakosti i ravnopravnosti građana iz kojega se u obveznopravnim odnosima izvodi načelo ravnopravnosti stranka; načelu (pravne) ravnopravnosti stranaka, kojim se štiti i faktična ravnopravnost stranaka - posebno osjetljiva u odnosima banke i potrošača, odnosno, vjerovnika i dužnika, zbog različite ekonomske snage i položaja na tržištu; načelu savjesnosti i poštenja i dr.

... uvodi se obveza definiranja parametara i fiksne marže i kod ugovora o kreditu sklopljenih prije stupanja na snagu ovoga Zakona, pri čemu kod ugovora o kreditu kod kojih je tečaj strane valute u odnosu na domaću porastao za više od 20% tijekom otplatnog perioda, kamatna stopa niti fiksna marža ne smiju biti veće od početnih.


Većina portala je ovih dana pisala o tome: Poslovni dnevnik, Dnevnik.hr, Jutarnji list, tportal, Net.hr itd.

Slanjem naših prigovora na ZOKI smo postigli promjene ZPK-a i time spriječili Zabu i ostale banke da nam zadrže sadašnje visoke kamatne stope i onemoguće njihovo smanjenje u budućnosti. Iz prenesenog komentara Ministarstva financija se vidi i očekivani smjer kojim će ići tužba udruge Franak protiv banaka jer je očito da su svi naši ugovori protuustavni i ništetni. Pohlepa banaka će uskoro zasluženo doći na naplatu i iskreno se veselim tom danu. party

Zahvaljujem svima koji su poslali prigovor na ZOKI i samim time utjecali na spomenute promjene ZPK-a. thumbup

Post je objavljen 18.05.2013. u 12:08 sati.