Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Pogled



Dečki su igrali nogomet u modrim hlačicama i bijelim majicama. Bližilo se podne, dan je bio izuzetno vruć i sparan, ali to nije pokolebalo njihov entuzijazam. Tuce mladića punih energije naganjalo je loptu po užarenom betonu od jednog gola do drugog. Driblali su je vješto između nogu i poticali se međusobno na što življu igru. Oni koji bi se zamorili nakratko bi izišli iz igre i na rubu igrališta hvatali dah ispijajući sokiće izvađene iz ruksaka, opet navijajući za svoju ekipu.

Radosno je osluškivala njihovu radost sa balkona dok je čeprkala po pitarima i trijebila osušene listove iz kadifica.

U jednom trenutku netko je u žaru igre iz nezgodnog kuta napucao loptu i ona je žustro odletjela preko čak tri visoke žičane ograde koje su okruživale prvo njihovo igralište, potom pusti parking i na kraju nepokošeni travnjak, sletjevši meko s druge strane među visoke zelene vlati. S visine je mogla vidjeti da je udaljenost od njih do crno-bijele bubamare relativno mala, ali zbog visokih ograda ona je za njih bila izgubljena, a okolni put do pobjegle lopte bio je kompliciran i dugotrajan. Već su se čuli razočarani uzvici „Gotovo za danas!“, neki se ruksaci počeli kupiti, neki odlaziti, neki su polijegali po zemlji, dok je jedna bijela majica ipak krenula okolnim putem.

No tada je s druge strane parkinga iz, do tada, mislila je, praznih i zatvorenih skladišta, izašao čovjek, vjerojatno dežurni čuvar ili radnik. Čovjek je prešao parking, došao do ograđenog travnjaka, u jednom kutu otkačio dio žičane ograde, uvukao se, pronašao loptu i napucao je dečkima preko tri prepreke natrag da ne moraju ići okolo. Potom je izašao, zakačio ogradu kako je prije stajala i bez riječi se vratio u skladište na svoje radno mjesto.

......

Promatrajući u vijestima vojnu paradu iz Moskve pod budnim okom modernog ruskog cara još jednom sam pomislila da službeno obilježavanje pobjede nad fašizmom nikad nije bilo bliže novom fašizmu. I da pobjeda nad zlom (fašizma, šovinizma, nacionalizma, rasizma, ksenofobije) ne leži u pompoznim militantnim paradama, visokim državnim pokoviteljstvima, kultovima ličnosti, dirigiranim spektaklima ili propisanim proslavama. Ona oduvijek leži isključivo u onima koji su spremni uočavati i otvarati ograde. U onima kojima je prvi impuls i prirodno pomoći drugomu. Dobro je dok ih ima.

Birdy - People Help The People


Post je objavljen 13.05.2013. u 09:00 sati.