Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Odgrizi me nježno


Mika Sugisaki (TV voditeljica) je vrlo popularna u Japanu i jedna od trendseterica Yaeba-pokreta.


U zadnje vrijeme Japan (tj. Japanke) je uhvatio novi modni hit - zubna korekcija. To bi bilo još sasvim prihvatljivo da se radi o trendu ispravljanja zubi, no zapravo je suprotno; cilj korekcije je da se zubi iskrive(!). Naravno, ne toliko da se zubi potpuno izdeformiraju, nego onako.... "zerce", da se zubi, točnije očnjaci, malo istaknu.

Osnovna ideja iza ovog trenda je da savršeno lice sa savršenim zubima odbija mladiće zbog njihove sramežljivosti i straha od odbijanja. Stoga, malo nesavršenosti ih potakne da se ipak potrude pristupiti djevojkama.
Procedurom (zvana yaeba) se malo izgura očnjake (vidi slike gore i dolje) preko pritiska na umnjake, i pacijent može izabrati da li želi trajnu ili privremenu korekciju. Bilo da se radi o sramežjivosti, ili o privlačnosti istaknutih očnjaka koji asociraju na vampire, čini se da japanski mladići ovu korekciju smatraju privlačnom. S tako istaknutim očnjacima djevojke izgledaju puno mlađe (ne pitajte me kako) i slađe (kawai) Trend je postao još popularniji kada su ga poznata lica poput pop zvijezda i TV ličnosti počeli prihvatili, i puno je djevojki počelo odlaziti u zubarske klinike kako bi obavile ovu skupu (200$ - 500$) i vjerojatno bolnu proceduru.
Izmitelj ove procedure, T. Masuoka je čak pokrenuo i bend s yaeba-djevojkama zvan TYB48. Nana, Mio i Rika na taj način promoviraju ovaj "modni dodatak" među mladima koji se u klinici dr. Masuoke može obaviti uz popust za srednjoškolke (!).



Ovako naglašeni zubi djevojci daju određenu prizemnu ljepotu koja bi se u zapadnom svijetu mogla opisati pojmom "djevojka iz susjedstva". Pogotovo u današnje doba kada je ekonomska situacija u Japanu loša a društveni položaj žena se ubrzano mijenja, japanskom mladiću dobro dođe mala pomoć da se oslobodi strahova i bude sigurniji u sebe. Imajte na umu da je Japan još uvijek poprilično tradicionalno društvo, i da je socijalno jačanje žena nešto na što se današnje generacije tek počinju navikavati.



Ovaj trend teško da će se prihvatiti na Zapadu, poglavito zbog sudara trenutnih kulturnih pogleda na dentalnu estetiku - u EU i SAD-u ljudi plaćaju ogromne količne novca kako bi izravnali zube i učnili ih što pravilnije raspoređenima. No, postoji neka veza između "pravilnih - nepravilnih" zubi i privlačnosti: glumice Kirsten Dunst i Anna Paquin su poznate po svom specifičnom smiješku, a isto tako i pjevačica Avril Lavigne, te glumac Ricky Gervais.




Post je objavljen 10.05.2013. u 13:44 sati.