Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oslobodjenjemiljevaca

Marketing

Obadva, obadva, oba su pala!!!!!

(21. rujna 1991. godine)

Povikom 'Obadva, oba su pala' Filip Gaćina ušao je u legendu


Šibenik je bio pod opsadom JNA i pobunjenih četnika. Slabo naoružani hrvatski vojnici kraj Rogoznice oborili su čak dva aviona JNA, a glas Filipa Gaćine, koji je s tek napunjene 23 godine, tog 21. rujna na brdu Zečevo bio poslužitelj Goranu Pauku, postao je zaštitni znak otpora srpskoj agresiji.

- Obadva, obadva, oba su pala! - vikao je tada Gaćina, a diljem Lijepe naše se slavilo.

Ono što današnjoj hrvatskoj javnosti nije poznato svakako je činjenica da je pilot zrakoplova JNA, pogođenog i oborenog lakim prijenosnim raketnim sustavom "Igla", bio etnički Hrvat Valter Juršić iz 240. lovačko-bombarderske eskadrile JNA.

Također, i tadašnji zapovjednik svih velikosrpskih JNA "vazduhoplovaca" bio je Ante Jurjević, Hrvat iz Slavonskog Broda.

Zanimljivo je da Stjepan Mesić, pa nitko kao ni sada, čak ni mediji u Hrvatskoj, ne spominju uopće Juršićevu ni Jurjevićevu odgovornost za rat u Hrvatskoj, kao niti odgovornost mnogih drugih oficira JNA koji su pucali po svojoj Domovini, a danas su visokopozicionirani dužnosnici u strukturama HV-a i Republike Hrvatske.

Umjesto njima, sudi se živim generalima pobjedničke Hrvatske vojske te umrlom ratnom predsjedniku i ministru obrane.

Poginuo u razminiranju

Filip Gaćina je preživio rat. Poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998. godine u 11.30 sati iznad zaseoka Narančići u Pridrazi. U polju smrti nagazio je na protupješačku minu PROM-2. Da tragedija bude veća, to razminiranje mu je trebao biti posljednji pirotehničarski teren.

Neka mu je vječna slava i hvala, počivao u miru Božjem!


Na Vidicima mural u spomen na 'Oba dva'

VIDEO: Oba dva, oba dva, oba su pala!



Post je objavljen 21.09.2012. u 23:04 sati.