Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninerijeka

Marketing

Stanarsko pravo i otkup

Danom stupanja na snagu Zakona o najmu stanova (Nar.nov., br. 91/96), 5. studenoga 1996. godine, prestalo je stanarsko pravo osobama koje su to pravo stekle prema propisima koji su vrijedili do dana stupanja na snagu toga Zakona. Te su osobe toga datuma stekle prava i obveze najmoprimca.
Prava i obveze najmoprimca iznimno nisu stekle osobe protiv kojih je u tijeku postupak za otkaz ili prestanak stanarskog prava. Osobe koje su na temelju Zakona o stambenim odnosima (Nar. nov., br. 51/85,42/86, 22/92 i 70/93) stekle stanarsko pravo, imale su ga, dakle, do 5. studenoga 1996. godine, kad je stupio na snagu Zakon o najmu stanova, nakon čega su prema samom Zakonu stekli prava i obveze najmoprimca.
Pretpostavka je za stjecanje statusa najmoprimca (s pravom na stjecanje statusa zaštićenog najmoprimca) da bivšim nositeljima stanarskog prava to pravo do navedenog datuma nije otkazano ili na drugi način prestalo, odnosno da tog datuma nije bio u tijeku postupak za otkaz ili prestanak stanarskog prava.
Treba napomenuti da taj status stječu, između ostalog, svi oni bivši nositelji stanarskog prava koji nisu u zakonskom roku otkupili stan prema odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo nekretnine Zagreb Centar

Post je objavljen 09.05.2013. u 11:17 sati.