Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zgprimalje

Marketing

Zelena čistka ilitiga Priča o Lojzeku

Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, najveća hrvatska ekološka i volonterska akcija, održava se drugi put u Hrvatskoj, u sklopu globalnog projekta Let's do it – World Cleanup 2013. Prošle se godine u akciju se uključilo gotovo 42.000 volontera iz svih hrvatskih županija, a ovoj impozantnoj brojci doprinijelo je oko 18.500 učenika iz oko 150 vrtića, osnovnih i srednjih škola, koje su se priključile akciji i na taj način pokazale koliko je važno osvijestiti odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu općenito.
Ovoj hvalevrijednoj akciji, ove se godine priključila i naša škola te smo tako očistili smeće i opuške u krugu naše škole. Premda nam se na početku činilo da nema baš puno smeća, na kraju se pokazalo da smo prikupili oko osam kilograma raznog smeća te gotovo kilogram opušaka (da,da, vagali smo!)!
Kako se ova akcija održavala neposredno prije Dana planeta Zemlje, odlučili smo ih povezati te smo Dan planeta Zemlje obilježili sadnjom cvijeća po našem očišćenom okolišu.
No, niti tu nije kraj...Naime, kako smo bili prilično neugodno iznenađeni količinom prikupljenih opušaka, odlučili smo pušačima pokušati ukazati na štetnost pušenja.
To smo učinili tako da smo im predstavili Lojzeka! Pitate se tko je to? To je jedan prilično odvratan kartonski lik čija su pluća i tijelo preeeepuni opušaka. I tog i takvog odvratnog Lojzeka pridružili smo učenicama i profesorima na njihovim omiljenim mjestima za pušenje ne bi li ih barem malo omeo u uživanju uz kavu i cigaretu.
Da ne bi bilo zabune, u krugu škole kao i u krugu bolnice, prema Zakonu o zabrani pušenja, pušenje bi trebalo biti zabranjeno, ali...pušači bez obzira na to nalaze načine, izgovore i više ili manje skrivena mjesta za zapalit koju cigaretu uz kavicu.
Nadamo se da je Lojzek uspio barem poneku učenicu potaknuti da ne zapali cigaretu, a mi ćemo sigurno i druge godine sudjelovati u Zelenoj čistki uz, nadajmo se, nešto manje prikupljenih opušaka.
By Maja Feil Ostojić



Post je objavljen 06.05.2013. u 14:28 sati.