Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnine11

Marketing

Petrokemija bez izbora: mora se u privatizaciju

Kako ekskluzivno doznajemo, već ovaj tjedan postojeći dioničari Petrokemije trebali bi primiti poziv za sudjelovanje u više nego nužnoj dokapitalizaciji. Poziv bi navodno trebao ići na adrese svih postojećih dioničara, osim onih malih s vrijednošću uloga ispod 50.000 eura. Situacija u kutinskoj tvrtki više je nego dramatična.
Prošlu godinu zaključili su sa strašnim gubitkom od 178 milijuna kuna, a u prvom kvartalu ove godine izgubili su dodatnih 55 milijuna kuna. Kompaniji hitno treba modernizacija iz više razloga: kako bi udovoljila EU standardima, zbog opće sigurnosti (eksplozija petrokemijskog postrojenja u SAD-u dobra je opomena) te zbog povećanja učinkovitosti.
S obzirom na to da je kompanija neuspješnim poslovanjem pojela šezdesetak posto svog kapitala, jasno je da sami ne mogu osigurati sredstva za dokapitalizaciju. Isto tako, jasno je da bi se u slučaju daljnjeg ponavljanja katastrofalnih kvartalnih gubitaka, koji se tradicionalno pravdaju visokom cijenom plina ili lošim vremenskim prilikama, moralo krenuti u pokretanje stečajnog postupka.
Pred Kutinom je dvojba: ili strateški partner ili stečaj. Dulje vrijeme mogle su se pratiti špekulacije o mogućem ulasku velikih ruskih igrača u Petrokemiju (primjerice Gazproma), a poslovni kuloari trenutačno potiču priče o navodnom interesu Borealisa, velike grupe s moćnim petrokemijskim dijelom biznisa.
Borealis operira u 120 zemalja, ima 5300 zaposlenih te generira prihode od 7,5 milijardi eura immobiliari Croazia

Post je objavljen 06.05.2013. u 11:53 sati.