Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Merčevo u bazilici Srca Isusova u Zagrebu

Trodnevnicom od utorka 7. do četvrtka 9. svibnja s pobožnostima na čast bl. Ivanu Merzu te propovijedanim misama u 19 sati, koje predvodi župnik o. Ivan Matić, DI, u bazilici Srca Isusova uz rezidenciju otaca isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, počinje duhovna priprava za proslavu spomendana bl. Ivana Merza.

Središnje koncelebrirano misno slavlje na blaženikov spomendan u petak, 10. svibnja, u 19 sati predvodi dr. o. Božidar Nagy, DI, vicepostulator Merčeve kauze, a pjesmom prati akademski mješoviti zbor.

Na Merčev spomendan mise su još u 9 i 11 sati.

O blaženiku:

Dr. Ivan Merz život je posvetio Crkvi i širenju crkvenog nauka u društvu. Hrvatski blaženik je u svom kratkom životu mnogo toga napisao: opširan dnevnik, doktorsku disertaciju, brojne članke, brošure, studije, a mnoga djela ostala su još u rukopisu.

Istaknuti je laik u svjedočenju Evanđelja, a tim ga je riječima nazvao i papa Ivan Pavao II. u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. godine, prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj, spominjući u svome govoru hrvatske svece i blaženike te kandidate oltara u našem narodu.

Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958., a od 1986. godine nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca.

Svjestan da će umrijeti mlad, Ivan Merz prikazuje na samrti svoj život kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Koliko je ova žrtva bila draga i Bogu ugodna, pokazale su godine koje su slijedile: tisućama mladih postao je uzor i ideal kršćanskog života. Njegovo ime značilo je program života i rada brojnim mladim kršćanima. Što je Merz značio za hrvatsku mladež, možda su to najbolje izrazili sami mladi kad su mu na grob donijeli vijenac s bijelom svilenom vrpcom na kojoj je pisalo: "Hvala ti orle Kristov, što si nam pokazao put k suncu!".

Tijekom života Ivan Merz se služio s deset jezika i osposobio za četiri zvanja: profesor, književnik, časnik, a posjedovao je znanje i vrline koje se traže za svećenika. Rođen je u Banja Luci, 16. prosinca 1896., a umro je u Zagrebu, 10. svibnja 1928. godine.

Pater Božidar Nagy voditelj je kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza i najbolji poznavalac njegova života i rada.

„Misli Ivana Merza postale su ideje vodilje mnogim mladim i odraslima kako su to mnogi posvjedočili. Njegovo ime značilo je program života i rada cijelom jednom naraštaju mladih katolika. Koji puta je bila dovoljna samo jedna Merzova rečenica da osvijetli životni put i dade hrabrosti u određenoj životnoj situaciji“, napisao je pater Nagy.

Grob blaženog Ivana Merza nalazi se u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, koja je ujedno i nacionalno svetište Srca Isusova.

O blaženom Ivanu Merzu doznajte više na www. ivanmerz.hr.

Izvor: Laudato

Post je objavljen 06.05.2013. u 09:46 sati.