Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gamba

Marketing

Brazilija - centar


V eć sam nekih destet puta letio u Braziliju. Ili na jednodnevni izlet ili na posjet od tjedan dana. I svaki puta se priprema za posjet centru i svaki puta nula bodova. Uvijek se nađe nešto bitnije, ili kava s lokalnim pukom, ručak u kojem dobrom restoranu ili berba ušiju. Većinom ovo treće. Prije par tjedana skroz zabrinuta sekretarica mi kaže da se mogu vratiti iz Brazilije tek avionom u ponoć dok se svi ostali vraćaju u pet popodne. Jupi... dakle da bi stigli na aerodrom u pet, berba ušiju prestaje u četri a ja ostajem sam! Genijalno. I tako sam sav sretan otišao Braziliju, a onda je počela padati kiša. Kiša je padala cijeli dan. Ne može gore. Em te tuku, em pada kiša i opet ništa od razgledanja grada.
Kisni petak u Braziliji
I onda u pola četri, prestane kiša, ekipa se pokupi na aerodrom, a ja u centar, ako se to tako može nazvati, i to pješice. Ići pješice Brazilijom je poseban izazov jer Oscar Niemeyer pedesetih godina prošlog stoljeća nije poznavao bicikl kao prevozno sredstvo a vjerojatno nije ni znao da ljudi mogu hodati. Sve je ovdje podređeno automobilima.
Eixo principal - glavna osovina, prometna
Nakon dvadesetak minuta pretrčavnja ulica dolazim do esplanade ministarstava. Područja u kome se nalaze sve tri vlasti Brazila. Sva ministarstva se nalaze pravilno raspoređena s lijeve i desne strane ogromne poljane koja se spušta prema parlamentu. Unutra mogu zamisliti da su uredi tri puta tri, sa dva stola i fikusom, onako kako je to i kod nas u zgradama koje su rađene u isto doba, ali iz vana to izgleda ok.
Ministarstva
Ima tu hrpa ministarstva i jedno koje još nije proradilo. :) Ima par stvari koje ne postoje u Brazilu. Za dvije kažu da pišu i na zastavi, iako to nije istina, jer napreduju brže nego itko na ovome svijetu. Ali im planiranje nije jača strana. To bi se moglo vidjeti već slijedeće godine na SP.
Ministarstvo planiranja?!?!?
Na dnu se nalazi ogromni parlament. Nažalost rade do četri pa ništa od ulaska unutra. Samo razmjena pogleda sa gorilama iz osiguranja.
Parlament
Parlament
S lijeve strane parlamenta nalazi se ministarstvo pravosudja.
Ministarstvo pravosudja
Parkiralište parlamenta među palmama.
Palme
Skulptura Os Candangos, Ratnici, između vlade i vrhovnog suda.
Os Candangos
Osim što je napravio zgrade za političare Oscar Niemeyer je napravio i smještaj za golubove, taman između parlamenta, vlade i vrhovnog suda.
Golubovi u svojoj kuci
Parlament
Vrhovni sud
Ministarstvo vanjskih poslova izgleda kao da pluta na vodi.
Ministarstvo vanjskih poslova
Katedrala stoji na ulazu u esplanadu ministarstava.
Katedrala
I kraj. U šest sati već je pao mrak pa sam se i ja skupio na aerodrom. Još mi je ostalo posjetiti TV toranj s kojeg kažu da se pruža prekrasan pogled na cijeli grad, most Juscelino Kubitschek, i restorane na rubu jezera. Ali treba nešto ostaviti i za slijedeći put.


Post je objavljen 05.05.2013. u 16:52 sati.