Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apatrida

Marketing

Krotak je onaj tko zna podnositi bližnjega i sama sebe

Jutros kao inače, zapravo ne uvijek, ali nastojim (kao moto dana), otvorim knjižicu vjerskog sadržaja.

Sv. Ivan od Križa piše: Dvanaest zvijezda za dosezanje do najviše savršenosti: Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu, posluh, siromaštvo, čistoća, služba u koru, pokora, poniznost, mrtvljenje, molitva, tišina, mir.

Ne znam na što se odnosi: 'služba u koru', ali po meni trebalo bi biti nekakvo zajedništvo- djelovanje u dobru za društvo.

Ostavimo malo po strani njegove misli (tako se zove knjižica u kojoj sam našla tu misao), ali možda zbog nekih od tih karakteristika ili vrijednosti kojima težim - daleko sam od toga, ali bar težim, posjetila sam obitelj vrlo dragog prijatelja bolesnog od karcinoma- grube forme i velikih bolova.

Prijatelj, jedan od onih prijateljica i prijatelja s kojima se isprepleće moja duša još od godina djetinjstva. Druženja, razgovora, djelovanja- prožeti pitanjima o smislu, ženidbama, rađanjima djece, raznim smrtima i još mnogim drugim događanjima vidljivim i nevidljivima prožetostima da smo svi skupa znali šutjeti i razumjeti se bez riječi.

Prijateljstvo koje se bez obzira na udaljenosti vremenske, topografske, pa i duhovne nikad nije prekidalo.
Jedan od mnoštva prijatelja koji odlazi.

Tresem se od neke unutarnje vrućice. Nemoći da pomognem na bilo koji način.
Mala asistentica je došla na poziv jer se neka nesretna kanila začepila, već po treći put, pa spasonosna tekućina- u osnovi morfij - ne teče i ne spašava izmućeni organizam od bola.

Stišavam kucanje svog nesretnog srca. Pokušavam ne uzeti tbl. za smirenje. Hoću da moje tijelo osjeća duhovnu bol gubitaka svih mojih dragih koji su nestali iz meni jednog jedinog poznatog svijeta.

Gdje su oni? Gdje su svi naši susreti, zajedničke misli, zajednički doživljaji? Je li moguće da nema Boga i da je sve to otišlo u ništavilo. Ne u nirvanu. Nirvana je, kako se zna, nešto drugo, a ništavilo, nula niente, nada, ništa- ništavilo - nema više, zbogom zauvijek, to je ništavilo.

Umrtvljujem se.

Ne plači srce.


Post je objavljen 05.05.2013. u 13:37 sati.