Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Cijepljenje i djeca

Sai Ram! Moram reci da Damian nije cijepljen i nisam platila kaznu. Valjda ipak sve ovisi o pedijatru. Moja pedijatrica je trazila da potpisem da necu cijepiti dijete, kod upisa u skolu skolski dispanzer na sistematskom je trazio da potpisem i to je sve. I dalje cu potpisivati i odbijati cijepljenja, ako ih vise uopce bude. I pedijatrica, i skolski dispanzer i Damianova osobna lijecnica (jer sam ga sa 7 god. preselila kod moje) su znale i znaju da je vegetarijanac (ni riba ni meso) i da nije cijepljen i to je to. Cak je pedijatrica komentirala da njegovu krvnu sliku cuva kao primjer fantasticne krvne slike kakvu nemaju djeca mesojedi (to su njene rijeci) i priznala mi je da ga je posebno drzala na oku zbog mojih odluka. Cak i uciteljica u skoli kaze kako je u zbornici komentirala da je Damian jedno od najzdravije djece. Iskustava ima svakakvih, kopirat cu jedno koje sam dobila od prijateljice. Ali moram naglasiti jednu totalnu glupost koju je izrekla skolska dispanzerica na sistematskom kod upisa u skolu kada smo vodile razgovor o tome zasto ne zelim cijepiti dijete: "Pa zar nije tragicno da u danasnje moderno doba vas sin dozivi 30 god. a da nikada nije cijepljen!!??" Nisam mogla vjerovati, nego sam joj samo rekla: "Pa zar ne bi bilo FANTASTICNO da u danasnje doba moj sin dozivi 30 god zdrav i sretan a da NIKADA nije cijepljen?" Ne znam koliko me je shvatila. Postoji udruga koja se zastupa necijepljenje pa treba njih kontaktirati, mozda oni znaju vise o zakonskim pravilima kod te teme, evo linka http://www.zivot-ili-cijepljenje.hr/index.html

Tu je kopirani tekst koji sam dobila od prijateljice:

“ Evo kao što obećah...naše iskustvo s prekršajnog suda.

Prekršajni odrađen, postupak okončan. :) Ishod: 1700 kn kazna + 200 kn sudskih troškova.

Nemam(o) nikakvo iskustvo s prekršajnim sudom i za ovaj odlazak na sud smo se pripremili...ali malo preoptimistično. Imao sam 3 napisane stranice raznih argumenata, primjera, citata specijalista iz tog područja, zakona i sl. koje sam namjeravao upotrijebiti...

No, kao prvo nemate vi tamo vremena reći sve što želite jer nemate samo vi zakazano ročište taj dan a kao drugo na kraju se sve svodi na subjektivan doživljaj suca vas kao roditelja, na veliku žalost ali tako je.
Čovjek nas je poslušao, pitao zašto smo tako odlučili, onako...bio je to ugodan razgovor a i on je bio sasvim ok i susretljiv, čak nam je rekao da nas na cijepljenje nitko ne može natjerati no kako god bilo u prekršaju smo i sankcija mora ići a samo o sucu ovisi koliko će to biti jer mi smo prekršili zakon i to je to...kao kad prođete kroz crveno ili sl.

A ono što svi mediji prenose i spominju sud i kaznu od 2000kn za necijepljenje... to je točno no to nije potpuna informacija! Nije točno da će sud kazniti roditelje za necijepljenje s novčanom kaznom od 2000 kn.
Ta kazna odnosno to se zove mandatna kazna je kazna koju vam može izreći sanitarni inspektor na licu mjesta, odn. pri / nakon saslušanja. Znači mi smo mogli tih 2000 kn platiti kad smo bili u sanitarnoj, ali sam ja odbio misleći da mi je svejedno platio sad ili kasnije na sudu.

E, ali onda nam je sudac objasnio...znači mi kad dodjemo na sud onda nas sud ne tereti samo za necijepljenje nego i zato što nismo postupili po naređenju sanitarnog inspektora! A za to je predviđena kazna od 5 do 10 000kn!!! A to je veeeeliikaa razlika od onih 2000 koje se stalno spominju!
Nadalje, postupak se vodi protiv oba roditelja i to automatski znači kaznu svakom roditelju posebno, znači duplo!! :)) Sve ljepše od ljepšeg
No sudac nam je odmah rekao da će nam tu izaći u susret i protiv majke odbaciti optužbu.

Nakon što smo završili, rekao je da sve razumije ali da smo mi u prekršaju i da će nam maksimalno sniziti kaznu koliko po zakonu može a to je 1/3. Znači da platimo jednu trećinu od 5000 kn i to je tih 1700kn + sudski troškovi.

Ovo sve, naravno može se ponoviti, postupak se opet može pokrenuti i opet možete platiti kaznu...ako vas netko od liječnika opet prijavi.

I što onda na kraju napraviti? Već smo rekli ovdje par puta...

1. odmah u socijalnoj se izjasniti o vjeroispovijesti koja vam brani cijepljenje i to tupiti do kraja (ne možete iznositi dr argumente u sanitarnoj i socijalnoj i onda kod suca odjednom mijenjati na vjeroispovijest)
2. ako to ne želite (lažno svjedočiti iz tko zna kojih razloga) onda možda bolje odmah platiti mandatnu kaznu kod sanitarnog od 2000 kn
3. ili ići kod suca za prekršaje i nadati se da će vam izreći 1/3 kazne od minimalnih 5000 kn a možda i neće...samo o njemu ovisi
Eto, to je otprilike to!“


Post je objavljen 04.05.2013. u 08:19 sati.