Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Spor oko Vjetroelektrane Fužine se nastavlja

VE Fužine- molbaDva tjedna prije referenduma u Dubrovniku (na dan izbora za EP), na području općine Fužine bio je održan referendum s pitanjem "Slažete li se da na prostoru označenom u Prostornom Planu Općine Fužine kao IS11 zona vjetroparka Zvirjak bude smještena vjetroelektrana Fužine?" Iako je od onih koji su na referendum izašli 82% bilo protiv, po zakonu referendum nije uspio jer je izašlo samo 46,6% od 1415 upisanih birača. U samom mjestu Lič, u neposrednoj blizini sporne lokacije, izašlo je više od pola, ali ipak tek 58% upisanih birača. Zanimljivo je, da je na referendumu manje ljudi glasovalo protiv projekta, nego je potpisalo peticiju dva mjeseca ranije.

Predviđena VE na lokaciji Zvirjak trebala bi imati snagu od 36 MW, s 12 agregata po 3 MW. Općina bi na ime rente godišnje dobivala 2% od cijene proizvedene elektrike, što bi iznosilo oko 190.000 eura. U drugoj fazi, predviđena je gradnja još 20 MW.

Spor time, međutim, nije bio odlučen. Prekjučer je stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša odbacilo Studiju otjecaja na okoliš, glasovanjem 5-2. Načelnik općine Marinko Kauzlarić glasao je "za". Time još nije gotovo, jer Ministarstvo ima pravo projekt odobriti i mimo mišljenja Povjerenstva.

Protivnici projekta, okupljeni u podružnici udruge "Eko Kvarner", kažu da nisu načelno protiv vjetroelektrana i da bi prihvatili promjenu lokacije.

Eko Kvarner je od Ustavnoga suda zatražio ispitivanje ustavnosti Zakona o referendumu, koji propisuje minimalnu izlaznost većine upisanih birača, što je međutim bilo izbrisano iz Ustava pred referendum o pristupu EU. To je problem na koji su ukazivale i druge udruge i pravni stručnjaci, te je postao urgentan s ova dva referenduma. Saborski zastupnici, ni u prethodnom ni u aktualnom sazivu, nisu se potrudili uskladiti zakonske odredbe s Ustavom. Čak je i HRT, nakon referenduma u Fužinama, komentirala pod naslovom Je li strah glavni razlog gušenja referenduma u Hrvatskoj?

Kako to već biva, u strasnoj raspravi i valjda još više u medijskoj prezentaciji, mogu se čuti i očita pretjerivanja, što nalazimo u članku Fužine ‘brane’ dalmatinske planine od najezde vjetroelektrana u "Slobodnoj Dalmaciji"; »sa zemljom sravnjene i betonirane kamenite kraške glavice«, ili da je »Dalmacija već danas pretrpana vjetroelektranama«, ili da je to »vizulani atak na prostor«, koji bi, valjda, rastjerao turiste (iz Njemačke recimo, gdje je instalirana snaga vjetroelektrana gotovo TISUĆU PUTA veća od ove elektrane, te toliku snagu novih instaliraju svakih pet dana; u Italiji, prošle godine izgrađeno je 1.400 MW vjetroelektrana i dosegnuto ukupno 8.100 MW). Tu su i napadi na vjetroelektrane generalno, potpuno besmisleni podaci o "vrijednosti struje na svjetskom tržištu" isl..

Jama blizu sela Lič u Gorskom KotaruTreba vidjeti konačno rješenje Povjerenstva. Kao ozbiljan prigovor, izgleda krčenje šume, ne samo za samo područje vjetroparka nego i prilazne puteve i dalekovod. Neka područja svakako moraju biti izuzeta. Hrvatska ima dosta područja golih ili pod makijom za gradnju VE.

Studija utjecaja na okoliš VE Fužine (ne-tehnički sažetak za javni uvid) dostupna je na internet stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Zaključak povjerenstva još nije objavljen, bit će valjda za koji dan.

Protiv agresije na naš životni prostor - Lič, Fužine, Vrata

Facebook stranica protivnika ovog projekta (a i šire)

Blog udruge "Eko Kvarner", ogranak Fužine

Mi NISMO protiv alternativnih izvora energije, niti generalno protiv vjetroparkova. Protivimo se konkretnom projektu zbog devastacije okoliša koji će izgradnja istog izazvati, te zbog mogućeg smanjenja kvalitete života lokalnog stanovništva. Gorski je Kotar Zeleno srce Hrvatske, i smatramo da je već podosta ovog srca poplavjelo pod jezerima HEP-a i dalo svoj doprinos energetskom sustavu RH. Ne mislimo da je opravdana daljnja devastacija šuma zbog vjetroparkova!!!


Vrlo važna informacija o zaštiti šume Zvirjak!

Šuma odnosno planina "Zvirjak" na kojem je planirana izgradnja VE Fužine odlukom Banske vlasti Banovine Hrvatske 1941. godine proglašen je, kao i sve šume na razmeđi Primorja i Gorskog Kotara, Zaštitnom šumom u svrhu zaštite klimatološke barijere te očuvanja bioraznolikosti. Ovaj teret nalazio se upisan na navedenim katastarskim česticama. Tijekom razdoblja 2009 - 2012 godine katastarske čestice iz nekog su razloga a po nalogu državnog odvjetništva Županije Primorsko - Goranske prebacivane iz jednog ZK uloška u drugi, i to dva puta, i zaštita je - netragom nestala!

Naši aktivisti uočili su ovaj zanimljiv slijed događaja te se angažirali pišući državnim i internacionalnim institucijama. Konačno smo dobili odgovor da je ovaj "propust" učinjen "omaškom" te je 25.02.2013. Zvirjaku VRAĆEN STATUS ZAŠTITNE ŠUME!!!!

Što znači status "Zaštitne šume"? Znači da se šuma smatra vitalnom kao zaštita od izmjene klime, zaštita tla od erozije, te vitalna u očuvanju bioraznolikosti kao stanište zaštićenim životinjama i biljkama. U takvim šumama smije se vršiti samo sanitarna sječa (uklanjanje trulog i uništenog drveća, te sječa iznimno starih stabala zahvaćenih bolestima), a zabranjeno je i skupljanje sekundarnih nusprodukata, poput otpalog lišća ("šušnja") i iglica, tla (humusa), mahovine i sl! Na taj je način Zvirjakom gospodareno od 1941. do danas, a vraćanjem statusa zaštitne šume, nadamo se: i ubuduće!


Zoran Šprajc na bigblog.tportal.hr

Zoran Šprajc je na svojem blogu prije nekoliko dana komentirao slučaj sarkastično, bez truda da se upozna s detaljima, na neprimjeren način.

LJuti turist ne želi na godišnji pored vjetroparka Zvirjak (video)

Ovo će vas možda nasmijati, iako nakon što je ova scena stotinama puta na slični način iskorištena nije originalno.

Objavljeno na blogu Ekološka ekonomija


Post je objavljen 02.05.2013. u 02:24 sati.