Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Sud

U petak sam morao na sud. Prvi put na zabolandski sud. Ne neki veliki, medjunarodni, za ljudska prava cak se nije radilo niti o mojoj radnoj dozvoli, niti o sluzbi za imigraciju, nego okruzni sud u Arnhemu u vezi prometnog prekrsaja.

Taj prekrsaj je bila kazna za parkiranje bez dozvole od prije godinu i pol dana u jednom Arnhemskom kvartu. Ja sam se na tu kaznu zalio jer nije bilo prometnih znakova (cak sam ih trazio), koji bi zabranjivali parkiranje na tom mjestu. Tuziteljstvo se sa time nije slozilo, njihov argument je bio da sam na ulazu u kvart morao vidjeti znakove koji obavjestavaju o tome da je u cijelom kvartu parkiranje dozvoljeno samo uz dozvolu (za stanare). Tocno je da ti znakovi postoje, ali ne i na ruti kojom sam ja usao u kvartu i to sam tako naveo u mojoj drugoj zalbi. Nakon toga sam dobio pismo sa fotografijama koje jasno pokazuju da na toj ruti postoje dobro uocljivi znakovi. Medjutim te fotografije su poslane i snimljene godinu dana nakon mog navodnog prekrsaja. Ja sam odmah otisao na mjesto dogadjaja i imao sam kaj vidjeti. Ti znakovi su se bili glanc novi. Jos su se sjajili. Tako da nisam to mogao prihvatiti kao dokaz. To je ujedno i bilo moje objasnjenje jucer na sudu. Tuziteljstvo je medjutim ostalo pri svome, smatrajuci da sam morao vidjeti da se nalazim u kvartu u kojem je zabranjeno parkiranje bez dozvole za stanare. Sudac Goossens je morao donijeti odluku. Zakljucio da je potrebno jasno postaviti stvari. Slucaj ostaje otvoren, a sud trazi dodatno objasnjenje od opcinskog sluzbenika o stanju prometnih znakova u trenutku prekrsaja. Ja sam tada pitao suca da zasto to opcina nije odmah dostavila. Na sto je on promrmljao: „Eh, eh..“ Novo zasjedanje ce biti 16. srpnja. No pitanje je hocu li ja tada jos biti u Zabolandu.

Anegdota sa sudjenja.Zgrada suda se nalazi u centru, gdje se placa parkiranje. Iako sam bio narucen u 11.30. Moj slucaj je dosao na red tek poslije 12 sati. No meni je u medjuvremenu istjecalo parkiranje. Kada su me prozvali ja sam zamolio suca da napustim sud i produzim parkiranje. Sudac mi je odobrio i morao se nasmijati, te dodao: „Slobodno produzite, inace ste za godinu i pol opet na redu.“



Post je objavljen 29.04.2013. u 13:16 sati.