Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

SVI NA PROSVJED 1. SVIBNJA!



Kako mediji proizvode „indolente mužeke“…. „indolentan narod“?!

Dana 26.04.2013. novinar Boris Rašeta u dnevnom časopisu „24 sata“ objavljuje tekst pod naslovom:
„Svi su negativci: Prvomajski prosvjed neće donijeti rješenje“
Negativce je poredao ovim redosljedom: sindikati, crkva, branitelji i Vlada.
Lažno i prilično nespretno je naveo motive za prvomajski prosvjed:
„Njihov je motiv smanjenje plaća javnim službama za 3 posto – ti su isti sindikati bili nijemi kada su, godinama, deseci tisuća radnika radili bez plaće, i kada su brojne hrvatske industrije, zadnjih godina, doživjele nebeski harakiri.“
Rečenica je sročena tako da bi svatko neupućen u situaciju pomislio da sindikati traže smanjenje plaća javnim službama. Laž je da su sindikati bili nijemi kad su radnici radili bez plaće i kada je hrvatska industrija doživjela nebeski harakiri. U svom tekstu kao glavnog organizatora ističe gospodina Vilima Ribića, kojeg naziva besramnikom i na taj način svoj tekst spušta na jedan uvredljiv nivo "žutog" novinara.
Pa čak kad bi bila i istina da su sidnikati šutjeli (a nisu) da li to gospodin Rašeta smatra da nikada i ne trebaju progovoriti? Poziva ih na vječnu šutnju?
Obrušava se gospodin Rašeta i na branitelje koji su po njegovoj procjeni godinama bili slijepi i šutljivi na sve što se u ovoj zemlji dešava. Osobno nemam taj dojam i zaprepaštena sam drskošću novinara koji na ovaj način onima koji su se borili za bolju Hrvatsku osporava pravo da progovaraju o problemima u društvu.
Bavi se navedeni novinar i Crkvom… zaboravljajući da većina hrvatskog radništva i nezaposlenih pripada istoj toj Crkvi. Ta ista Crkva je sa svojim vjernicima dok se rađaju, prati živote svojih vjernika, a s njima je i kad umiru. Ovaj prosvjed nije politički. Crkva itekako ima pravo sa svojim vjernicima komentirati način na koji žive i preporučiti im da se na demokratski način bore za bolje i pravednije društvo.
I na kraju… eto… kaže gospodin Rašeta negativac je i Vlada. To mi je zazvučalo kao da mu je onaj koji je članak od njega naručio rekao: „Stavi nas na kraj… da ne ispadnemo prozirni!“ No meni je ovaj tekst itekako proziran
Iz objavljenog teksta jasno je vidljivo da gospodin Rašeta nema pojma što su to sindikati, kako su organizirani….. očit je zadatak da se obezvrijedi najavljeni prosvjed i uvjeri narod da su im svi neprijatelji…. pa čak i oni sami…. jer tko su to sindikati, Crkva i branitelji? Pa nije li upravo to narod koji 1. svibnja treba izaći na prosvjede? Od četiri navedena negativca jedino Vlada nije narod… jer samo Vlada u toj skupini ima moć i mogućnost da ovu zemlju izvuće iz ove ustajale situacije. To je njihovo pravo koje su dobili na izborima, ali i OBVEZA!
Gospodin Rašeta nas je mudro obavijestio da smo neprijatelji sami sebi… a najmanji negativac u cijelom tom filmu (kako on naziva prvosvibanjski prosvjed) je Vlada. Poručuje nam da budemo kuš, jer je Vlada najmanje zlo koje nas može snaći… jer sami sebi smo najveće zlo.
A sad idemo malo proučiti tko organizira prosvjed 1. svibnja i koji su motivi?
Prosvjed 1. svibnja organiziraju SVE ČETIRI SINDIKALNE SREDIŠNJICE!
Što su sindikalne središnjice?
To su krovne udruge u koje su udruženi gotovo svi sindikati koji postoje u Hrvatskoj.
Svaka od tih središnjica ima svog predsjednika, svoja tijela i stručne službe…. Nama oni pojedinačno mogu biti više ili manje simpatični, ali oni nisu ono što znači sindikate u Hrvatskoj… jer sindikati – to smo MI… svi ZAPOSLENI i udruženi u sindikate. Poistovjećivanje sindikata s nekim pojedincima iz sindikalnih središnjica je više nego zlonamjerno. Kroz te žute priče omalovažava se i obezvrijeđuje sindikalna scena u Hrvatskoj. To je pokušaj odvlačenja pažnje s pravih problema, a pomoću nekih žutih gluparija i slobodnih ocjena novinara čiji motivi za takve tekstove i takva ponašanja mogu biti razni... ali teško da su dobronamjerni.
Prosvjedi su uobičajeni instrument demokracije. Kultura prosvjedovanja u Hrvatskoj još uvijek nije na nivou razvijenih europskih zemalja, ali to je naše pravo. Ako narod želi poručiti Vladi da nije zadovoljan trenutnim stanjem u društvu to ga ne čini negativcima, nego znači da ostvaruje svoje demokratsko pravo. Ako je itko negativac to je onda svatko tko narodu na bilo koji način pokuša to pravo osporiti. Normalno je da se Vladi prosvjedi ne sviđaju… to je također njihovo pravo. Svaka Vlada više voli pljeskanje i skandiranje. Narod, udružen u sindikate, vjernici i ateisti, branitelji, građani udruženi u razne udruge… svi oni imaju pravo prosvjedovati i to ih ne čini negativcima, nego baš naprotiv, to ih čini osvještenim građanima koji se bore za bolje i pravednije društvo…. to pokazuje da ne želimo biti indolentni mužeki i da vodimo brigu o onome što su nam preci ostavili, a što moramo ostaviti potomcima u naslijeđe. No koji je cilj novinara i svih onih koji ironično i cinično svakodnevno u javnosti šalju ovakve poruke? Doživljavaju li oni sebe pozitivcima? Koje rješenje oni nude? Ako smo svi negativci i ako smo svi nikakvi…. trebamo li izvršiti kolektivno samoubistvo? Ili nas gospodin Rašeta poziva na trpljenje i šutnju?
Koji su motivi najavljenog prosvjeda i koje poruke se žele poslati?
U Hrvatskoj je gotovo 400.000 nezaposlenih, a od toga 85.000 radnika ne prima plaće, pojačano iseljavanje mladih, pada proizvodnja, gasi se industrija i gase se radna mjesta, manjina bogatih je sve bogatija, a siromašnih je sve više.

1. Obilježava se Međunarodni praznik rada.
2. Zahtjev Vladi da promijeni smjer, s naglaskom na položaj mladih i mladih radnika na tržištu rada.
3. Inzistiranje na gospodarskoj politici koja otvara, a ne zatvara radna mjesta, koja pokreće proizvodnju.
4. Privlačenje investicija učinkovitom javnom upravom, a ne smanjivanjem plaća i prava radnika.
5. Prestanak privatizacije javnih dobara i prirodnih resursa.
6. Dostupno liječenje svima, dostupno obrazovanje svima, dostupnu skrb za sve stare i nemoćne, dostojnu pomoć siromašnima i nezaposlenima.
7. Oporezivanje bogatih i banaka, poticanje rasta plaća i mirovina.
8. Sprječavanje neisplate plaća za obavljeni rad.
9. Vraćanje radnicima javnog sektora prava koja su im silom oteli – njihov status rješavati pregovorima, a ne jednostranim odlukama i zakonima.
10. Poštovanje kolektivnih ugovora i sporazuma od strane države.
11. Reforma državnog aparata tako da mu se poveća učinkovitost na korist poduzetnika, građana i države.
12. Povezivanje poduzetnika, znanosti i financijskog sektora.
13. Hitno prekinuti zapošljavanje po stranačkoj podobnosti, otvoriti vrata sposobnima.

Koliko je pozitivan čovjek koji ovakve prosvjedne zahtjeve pripisuje negativcima?

Blogeri, nemojte dozvoliti da vam peru mozgove i da vas uvjere kako se ništa ne može učiniti.
Prosvjedima se šalju poruke Vladi. Što nas je više poruka je glasnija i ozbiljnija. Njima trebamo uspavani, nezainteresirani, beznadni, tromi i prestrašeni. MI NISMO TAKVI! MI NE SMIJEMO BITI TAKVI RADI SVOJE DJECE!
Tekst navedenog novinara je na tragu ponašanja bahatih političara od početka njihovog mandata.
Idu im na živce sindikati, opozocija, zeleni, znanstvenici, referendumi, Crkva, branitelji….. svi smo mi njima veliki teret i veliki davež. Ako im ne odgovaramo ovakvi kakvi jesmo neka se kandidiraju u Sjevernoj Koreji i tamo grade političke karijere. Hrvatska je demokratska zemlja. Mi smo ih izabrali i nama su dužni polagati račune. NISMO ZADOVOLJNI i oni to moraju znati.

Prosvjed je naše demokratsko pravo… i zato… dođite na prosvjed 1. svibnja. Svi članovi sindikata koji su udruženi u jednu od sindikalnih središnjica trebaju doći na Trg Francuske Republike u 10:30 h gdje će se formirati sindikalna povorka i krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića, na kojemu će se održati prosvjed u 12:00 h. Svi nezaposleni, umirovljenici i građani koji nisu udruženi u sindikate prosvjedu se mogu priključiti na Trgu bana Josipa Jelačića u 12:00 h.


Blogeri.... čestitam Vam 1. svibnja - MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!







Post je objavljen 28.04.2013. u 20:24 sati.