Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SIRANA MIH


DUBRAVKO PERNJAK, vlasnik sirane MIH iz Kolana

TURIZAM MOŽE POJESTI SVE HRVATSKE SIREVE
SAMO TO TREBA ORGANIZIRATI !


Dubravko Pernjak vlasnik je sirane MIH iz Kolana. To je jedna od četiriju sirana na otoku Pagu. Sirana je otvorena 2006. godine
Godine 2012. ovčiji sir sirane MIH imenom „Paški sir“ osvojio je u državi Viskonsin u Americi 4. mjesto, a mješani sir "Otočan“ koji je mješavina ovčjeg i kravljeg mlijeka osvojio je 6. mjesto što je priznanje na svjetskoj razini.
Tu na 8. danima sira u Desainiću dobili smo zlatnu plaketu za tvrdi ovčiji sir imenom „Paški sir“proizveden od mlijeka paške ovce, brončanu plaketu za sir „Tartufin“ to je kravlji polutvrdi masni sir sa crnim tartufom i brončanu plaketu za sir „Miješani otočan“ koji je proizvod ovčjeg mlijeka sa otoka Paga i kravljeg mlijeka.
- Jeste li zadovoljni sa priznanjima dodijeljenim sirevima vaše sirene MIH ?
- Ne samo da sam zadovoljan, nego iznenađen i drago mi je. Očekivati je normalno, jer znamo da proizvodimo dobre sireve, jer nam to tržište kaže. Ali iznenađen sam iz tog gledanja jer sam mislio da smo mi ipak kao učesnici na ovoj manifestaciji u ključnim momentima znali rezultate. Ali sada se potvrđuje da to nije točno i da mi nikada nismo znali rezultate.
_ Hoćete reći da su rezultati bolji nego što ste mislili da će biti?
- Ne samo to, nego bi bio malo razočaran da ništa nismo dobili, a ipak znam da proizvodimo dobar sir kojeg tržište prepoznaje.
- Koliko sira proizvodite godišnje?
- Čujte, mi proizvodimo do 140 tona ukupno robe godišnje. Imamo 18 zaposlenih, imamo stado od 350 -400 ovaca. Onda je plaketa za kvalitetu sira opet jedna zahvala za sav taj rad . Radimo u sirani ja, moja žena, moja dva sina i jedna snaha.
-Koliko imate godina, gospodine Pernjak?
-Imam 56 godina. Bilo je to jučer.
- Hrvatska je pred neposrednim ulaskom u EU, što to za vas znači u proizvodnji sira?
_ Mi ćemo se morati prilagoditi, mi ćemo morati proizvoditi, mi ćemo morati dobivati medalje. Samo sa medaljama ćemo moći prodavati našu proizvodnju.
_ Znadete li da ćete morati zaštiti ime proizvoda i njegovo geografsko porijeklo. Da li ste o tome razmišljali?
- Konkretno za proizvodnju Paškog sira sama ta zaštita je tu, negdje pri kraju. To je jedan mukotrpan posao, a prepušteno je sve nama proizvođačima, a mi smo slabo ekipirani.
Znate, to je velika obveza. Tu treba puno snage i vremena uložiti. Nemamo mi baš straha od ulasku u Europu. Mi imamo turizam koji može pojesti sve hrvatske sireve samo to treba malo bolje organizirati.

Image and video hosting by TinyPic
Dubravko Pernjak vlasnik sirane MIH sa plaketama koje je primio za svoje sireve na 8. danima sira u Desiniću

_ Da li uspijete prodati svu svoju proizvodnju sireva?
- Prije sedam godina kada sam proizveo šest tona sira, sam govorio da mi je bar proizvesti 15 tona. Danas proizvodim120 - 140 tona. Samo po sebi govori da se roba proda. Samo sa kvalitetom i sa znanjem. Tu imamo blagodat Zavoda za mljekrstvo pri agronomskom fakultetu u Zagrebu.
- Koristite pomoć stručnjaka, znanstvenika?
_ Oni su krivi za sve naše uspjehe!
- Vi s njima komunicirate, povezao vas je posao?
- Ne može se bez njih radit .Mi smo samo radnici, izvršitelji na terenu, ali oni su mozgovi. A oni su željni dati nama svoje znanje. Ja znam, mogu potvrditi, profesori su željni davanja znanja. Ne traže ništa za uzvrat. Mogu reći i spomenuti profesora Kalita koji je sa mojom djecom radio na proizvodnji sira škripavca. Mogu reći da smo postigli izvanredan rezultat. Hvala i mojoj djeci koji na tome rade. Ali puno hvala profesoru koji je stvorio srce tog sira, a mi smo ga samo doradili.
- Imate li krave?
-Nema krava na otoku Pagu. Ali mlijeko dobivam sa jedne farme Sadilovac, iza Plitvičkih jezera, Ličko Petrovo selo. Kozje mlijeko ne prerađujemo. Imamo oko 350 muznih ovaca. Instalirali smo strojnu mužnju, jer ručna mužnja je preteška.
- Netko se od vaših kod kuće služi internetom?
- Kako da ne, pa i ja sam!




Post je objavljen 25.04.2013. u 23:00 sati.