Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/emeraldeye

Marketing

Eh da mama zna...

Kaze mi majka neki dan: -Zasto se ti, sine, ne vratis u Hrvatsku. Povedi i njega, nadjite posa, a za pocetak mozete zivit u nas neko vrime.-

Eh da mama zna...
Da mama zna da bi ja vjerojatno uspila nac posao ove sezone za neke 3-4 tisuce kuna na kojem bi rintala 7 dana dnevno od jutra do mraka, najvjerojatnije konobareci, 3 miseca i onda zavrsila na birou ko i ostala ekipa, Viking naravno sumnjam da bi nasa ikakav posa jer hrvatski ne govori i poprilicno je prekvalificiran za bilo koji posa na nasem trzistu.
Njegovo trenutno zaposlenje je Senior software analyst u Dellu, prije je bija u Google godinu dana i prije Google-a u HP-u skoro 3 godine.

Kaze mi mater da nadje posa di popravlja kompjutere. Al mater ne kuzi da ako si inzinjer informatike, ne znaci to da odma mos kompjutere prodavat u lokalnom ducanu informaticke opreme, prvo iz razloga sto ce mu interakcija s lokalnim stanovnistvom biti znatno otezana iz razloga sto na hrvatskom zna reci -dobro dupe, daj mi pivu, p**** ti materina i volim te-, a drugo jer bi to bila shaka u celo nakon zadnjih pet godina rada i skolovanja tijekom kojih je od operatera korisnicke sluzbe dosa do inzinjera koji pokriva Europu, Afriku i Australiju iz fotelje u Dellu sa nepune 24 godine na ledjima.

I zahvalna sam mami sto nam nudi krov nad glavom. Al da u trosobnom stancicu od 75 kvadrata dovucem sebe i njega, materi, caci i bratu na teret, radije bi uzela lift do sestog kata i skocila na bauk.
Da jedna osoba radi za 3000 kuna tijekom cile godine i da zeli iznajmiti stancic za dvoje moze razunati na 200 eura stanarine, i 100 eura rezija svaki misec ako ne trosi puno, ostane taman za napunit kolica u intersparu.

I da mama zna kako mi zivimo ovde, ne bi ona pitala kad se vracamo nazad, rekla bi ostani ti sine tamo.

U Irish Independentu sam jucer procitala kako je prosjecna placa ovde €40.000 godisnje. Na sto ja kazem: Bullshit - to je isto ko kad kazu da je u Zagrebu prosjecna placa 9.000 kn misecno kad sracunaju Markov trg i Severinu.
Koliki je prosjek realno - ne znam, ali znam da na minimalcu mozes zivit i to sasvim normalno - ne mislim pritom na hrvatsko normalno, jer to je tamo sasvim iskrivljen pojam.

Zakonom je ovdje propisana placa od €8.65 po satu bruto i ispod toga dobiju eventualno samo filipinci i brazilci koji rade na crno. Porez na minimalnu placu je 20 % sto te na kraju miseca izadje oko €1150 neto. Dakle to je minimalac za poslove tipa prodavc, konobar i sl. Naravno prednost imaju konobari jer sa placom dolazi i mancha, koje sam svojedobno radeci u restoranu znala pobrati oko prosjecno €40 dnevno, sto ukupna mjesecna primanja digne na skoro €2000.

Radni tjedan je 40 sati i dva dana slobodno su obavezna! Ako se slucajno 5 kolega razboli isti dan i ti si jedina opcija iako si odradija svojih 40 sati, sef ce te kumiti i moliti da dodjes taj dan i ispricavat se sto te opce pozva.

Ja i Viking smo prosli fazu minimalca i sad radimo za malo bolje pare. Ja sam na recepciji hotela on u multinacionalnoj kompaniji. Zivimo u unajmljenom stanu koji nas kosta €800 misecno, da napomenem - mogli smo proc i jeftinije al su se guze odlucile za komfort u samom centru Dublina. Garsonjera se moze naci za €400 eura, jednosoban stancic malo izvan centra za €600 a ako si s ekipom mozete unajmit trosobnu ili cetverosobnu kucu malo izvan centra za €800 - €1200 pa podilit troskove. Takodjer opcija je i dilit sobu sa cimerom/icom za €200-€250. Tu opciju ne preporucam ako vam je cimerica korejka - been there done that, odselila se u roku misec dana!

Rezije se ovde placaju svaka dva miseca najcesce, a ne svakih misec dana i pokrivaju struju i plin. Voda je besplatna (iako kazu da ce uvesti placanje od 1.1. iduce godine). To nas dodje oko €150 eura svaka dva miseca (zimi s grijanjem non-stop) znaci oko €75 misecno i s tim da nas je dvoje pa placamo 50/50 izadje mene samu oko €37 misecno.
Televizija, telefon i superbrzi internet su u paketu koji imamo €60 misecno, s tim da prvih 4 miseca placas samo €15 - dok te ne navuku. znaci na kraju misecno €30 po osobi.


I na kraju kad zbrojim stanarinu i rezije otislo mi je nesto vise od jedne cetvrtine place.

Dodaj tome misecno €150 i manje za hranu po osobi- hranu ni ne kupujemo previse jer oboje imamo rucak i marendu na poslu, tako da odemo u shopping 2 puta tjedno i uzmemo cisto malo gluposti da se nadje u kuci za prigristi navecer i kad imamo slobodne dane.

Ja od obaveznih izdavanja imam jos i misecni pokaz za tramvaj koji me kosta €62 sto je neophodno da stignem na posa.
I nakon svih ovih obaveznih troskova, jos uvik mi ostaje nesto malo vise od pola place. Zato si priustim teretanu za €50 misecno, i pice vikendom s ekipom.

Cuga i duvani su skupi. Kutija bilo kojih cigareta je €9.80. Za one uporne koje to ne natira da prestanu pusit tu je Virginia Gold i Amber Leaf za rolanje €4.90 skupa s rizlama i filterima u kutiji wink
Po litre tocenog varira od Puba do Puba od €2.5 ponedilkom, do €6 subotom navecer.
Ja iskerno nisam previse od alkohola, pa potrosim oko €20 max na cugu i upad u klub kad zatriba. Kako zivim u centru, vecina Pubova su mi 5 minuta od stana pa ne trosim na taxi.

€20, €30 tjedno ide uviku Holiday fond, pa si ja i Viking priustimo deset dana odmora i relaksacije sto liti u hrvatskoj, sto zimi u Svedskoj, 2 - 3 puta godisnje.

I na kraju miseca da zaokruzim ovo financijsko epovanje, ostane mi minimalno €500 za stavit sa strane za crne dane.

Eto, sad mama zna zasto sam ja ovde i zasto mi se ne zuri doma.













Post je objavljen 25.04.2013. u 13:03 sati.