Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Apsurd demokracije



Prošlo je tek kratko vrijeme kako smo izabrali (dobro, nismo mi nego 20 posto nas; u mom kraju, Međimurju, 16 posto) dvanaestero za E-parlament. I tako im osigurali ulazak u obitelj povijesno poznatih dvanaestorica: apostola, gnjevnih ljudi, žigosanih, majmuna. Oni koji su glasovali za 'ritere i riterice koji će kao braniti hrvatske interese u E-parlaonici bili su uvjereni da će oni to ODMAH i činiti (valjda temeljem njihovih izjava tijekom kampanje). No prema članku u J.L. od 23. 04. 2013. pod naslovom

Tomašić treba znalca o EU, a Borzan klona za duge sastanke

izgleda da su se, kako to naš narod kaže, 'malo prešli'.

Drugoj od najuspješnijih pobjednica proteklih izbora, Ruži Tomašić izgleda da se 'naglo' prosvijetlilo pa je shvatila da u E-parlaonici nije tako jednostavno djelovati (tj. braniti hrvatske interese) kao u H-parlaonici u borbi s 'komunjarama' i 'gostima' pa je odlučila potražiti pomoć u liku i djelu profesionalnih asistenata koji se tamo snalaze kao ribe u vodi. Ipak još nije sigurna koga će angažirati, ali zna da će to biti netko tko „zna nešto o EU“ (sic!) kad već Ona to ne zna. „Konzultirat ću se s kolegama iz HDZ-a D. Stierom i A. Plenkovićem. Zasad se oslanjam na njihove savjete jer se nisam toliko u to još uputila.“ Saznajemo da ju je, primjerice, već impresionirala mlada članica Tamara Kalistović, magistar s tečnim znanjem engleskog i njemačkog i Međunarodni tajnik stranke na čelu koje je Ruža. Obzirom na tu činjenicu nije ništa čudno da je impresionirala svoju šeficu. Što dotična zna o radu u EU parlamentu Ruža se nije izjasnila.

No možebitno sam u krivu. Ona je najme u nedjeljnoj emisiji Nu2 izjavila kako bi, da je Premijerka, formirala tehničku vladu 'eksperata' jer nas samo takva vlada, kaže, može izvući iz krize. Slažem se s njom, samo onda pitam: zašto se kandidirala ona za E-parlamentarca a nije mjesto prepustila nekom 'ekspertu'?

Ni Dubravka Šuica još ne zna koga bi angažirala. No zna da u Hrvatskoj ima nekoliko desetaka djevojaka i mladića koji su prošli obuku za EU. Uzela bi, kaže, nekog od njih „koji poznaje briselske hodnike, jer bi sve drugo bilo uzaludno“. Da treba se samo znati snalaziti po hodnicima da se lakše nađe WC kad gospođu stisne.
Posljedično i u slučaju ove parlamentarke postavlja se pitanje: zašto se na glasačkim listinama nisu našle te osobe koje su prošle obuku za EU, i koje bi odmah znale gdje su, primjerice, briselski sanitarni čvorovi u kojima se (uglavnom) dogovora i odlučuje o onome o čemu se u E-parlaonici uopće (ne)odlučuje, ostaje misterij apsurdnosti demokracije.

Treća od Tri gracije, SDP-ova parlamentarka Borzan već je naišla na „krasne ljude, neki koji su već bili nekome asistenti“ (pa su ih nogirali jer nisu bili dobri ili ako su dobri trebat će ih gđa Borzan dobro platiti da bi prešli u njezinu službu). A najvažniji zadatak tih je „da će morati tamo živjeti i sjediti na svim sastancima na koje osobno možda neću moći otići“, jer će najvjerojatnije zalutati hodnicima ne ugledavši se na Dubravku u odabiru asistenata. Samo po sebi je razumljivo, kaže, da se neće „voditi stranačkom pripadnošću jer mi je važno da je ta osoba dobro upućena“ (nije navedeno u što, možda je i ona ipak mislila na poznavanje briselskih hodnika).

Parlamentarac Nikola Vuljanić koketira u izboru asistenata sa strancima, bolje reći strankinjama. Navodno su mu se dopale jedna Finkinja, pa Čehinja…Dobro je to! Kad su nam već izumrli dalmatinski (ljubavnički) Galebi na Jadranu, evo pojavio se jedan koji će slavnu tradiciju nastaviti po „briselskim hodnicima“! Koliko će u tome uspjeti obzirom na svoju dob valja pričekati neko vrijeme.

Sve u svemu pokazala se snaga i moć Demokracije. Zahvaljujući Njoj i općoj apatiji glasačkog tijela za E-parlament smo „locirali, identificirali, izabrali i transferirali“ ljude koji manje-više pojma nemaju što bi tamo trebali raditi, a kamo li da ODMAH počnu raditi. I taman dok se malo nauče uz pomoć dobro plaćenih (profesionalnih) E-asistenata proći će im jednogodišnji mandat pa ćemo birati nove koji će cijelu igru započeti 'ab ovo', - po 'domače' ispočetka.

Da se ne zavaravamo, nije to specifikum E-parlamentaraca. Jednako tako su i članovi SDP-a potpomognuti s koalicijskim prirepcima na temelju nekakvog mističnog Plana 21 (sastavivši ga a da pojma nisu imali što im je prethodna vlada ostavila u amanet) zauzeli H-parlament (zvan još i Hrvatski Sabor) ne znajući u što su se uvalili i sad se već dvije godine pokušavaju snaći u „saborskim hodnicima“. Uglavnom bezuspješno jer, za razliku od 'briselskih hodnika', po ovim našim 'domačim' lutaju jednako tako nesposobni asistenti kakvi su i sami H-parlamentarci.
Slične primjere iz bliže i dalje prošlosti (tamo od 1991., a može i od stoljeća sedmog) neću nabrajati.



Post je objavljen 24.04.2013. u 16:14 sati.