Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Zaboland kakav ne poznajemo


Krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih u Zabolandu, a pogotovo u Amsterdamu se razvio pokret “krakera”. Taj pokret je bio posljedica velike potraznje za stanovanjem medju mladima, a istodobno mnogim praznim zgradam, vecinom u privatnim rukama. Krakeri su smatrali da svatko ima pravo na stanovanje i da se imaju pravo useliti u prazne zgrade. Krakeri su bili vecinom lijevo orijentirani, anarhisticki, i pomalo hipijevski. Tih godina je dolazilo sve cesce to zaposjedanja zgrada od strane krakera, ali i do presuda o delozacijama i intervencija policije, koja se cesto fizicki sukobljava sa krakerima.

Godina je 1980. Pocetkom ozujka u samom centru Amsterdama u ulici Vondel dolazi do zestokih nemira. Policija po drugi put delozira krakere iz jedne zgrade, ali ovaj put su specijalne policijske jedinice do nogu potucene zahvaljuci velikoj brojcanoj nadmoci krakera. Cak 53 ranjena na strani snaga sigurnosti. Krakeri zauzimaju zgradu i cijelo podrucje oko ulice Vondel. Postavljene su visoke barikade od izmedju ostalog prevrnutih autobusa i vozila specijalne policije. Sve izgleda kao ratna zona. Na zauzetom podrucju je proglasena slobodna drzava Amsterdam. Nakon tri dana gradonacelnik Amsterdama je odlucio u pomoc pozvati vojne tenkove. Istini za volju sa tenkova su skinuti topovi. Svi se boje mogucih zrtava. Tenkovi su u urbanom podrucju posebno ranjivi, jer jedan dobro ciljani molotovljev koktel moze lako ubiti posadu. Zbog toga su za zastitu tenkova postavljeni snajperi. Helikopter baca pamflete upozorenja krakerima. Napetost raste. Zadnji dan u sedam ujutro tenkovi poput buldozera probijaju barikade iz vise smjerova, a iza njih ulaze policijska vozila i jedinice specijalne policije. Scena kao u ratnim filmovima. Gotovo da nema otpora. Krakeri su porazeni.

Nekoliko tjedana kasnije 30. travnja, te iste 1980. u Amsterdamu se odrzava krunidba nove kraljice Beatrix. Krakeri i razne druge grupacije najavljuju proteste u glavnom gradu. Vodeci moto je: “Geen woning, geen kroning” (nema stana, nema krunidbe). Policija je u najvisem stanju pripravnosti. Krakeri medjutim imaju tajno oruzje aparat koji ometa radiosignale policije. Uskoro dolazi do meteza i izbijaju ostri sukobi demonstranata i policije na raznim mjestima u gradu. Zbog poteskoca u vezama policije vlada totalni kaos. Demonstranti se priblizavaju glavnom trgu na kojem se odrzava dio ceromonije. Posebne jedinice su vec dobile odobrenje za upotrebu vatrenog oruzja. Medjutim krajnjim naporom zadnji policijski kordoni ostaju neprobijeni. Neredi se nastavljaju mjestimicno po gradu tijekom veceri, ali ceromonija krunidbe je protekla neometano i u najboljem redu.



Post je objavljen 22.04.2013. u 13:31 sati.