Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Deset lakih koraka

Osvanuo je predivan proljetni dan. Ptičice cvrkuću. Gaj je raspjevan kao da je Ljudevit. Odnekud dopire miris vrućeg predizbornog asfalta.



Moja kućna ljubimica, komarica Eržebet, odmara se na zidu. Zima je za nju bila duga i naporna.



Nisam posve siguran koliko je to dobro ili nije, ali primjećujem kako se u posljednje vrijeme drastično promjenio sadržaj neželjenih poruka kojim neumorni sajber-poštari zatrpavaju moj pretinac. Dok su prije par godina takve poruke prštale od obećanja kako će mi lako i brzo, uz praktično zanemariv novčani iznos, moj uvaženi zastupnik Pimpekčić enlarđirati do gigantskih razmjera, štoviše, toliko osnažiti da ću ga moći koristiti i u poljoprivredne svrhe, danas mi ponajviše pristižu poruke obrazovnog karaktera. Tko zna, možda su zaključili da sam izgubljen slučaj što se poljoprivrede tiče.



No, vratimo se na obrazovanje. Gotovo svakog tjedna dobijem barem jednu nezamislivo dobru ponudu za stručno usavršavanje. U znalački sročenim porukama, sve bude tako fino navedeno, od popisa tema i rasporeda predavanja, preko kratkih životopisa predavača koji su, ako je vjerovati napisanom, svi odreda pravi gurui širokog spektra djelovanja pa sve do najava popratnih događanja što će mi boravak u toplicama ili nekim egzotičnim insularnim mjestašcima učiniti nezaboravnim.



Divno! Želim se stručno usavršavati! Nije uopće bitno koja je struka, samo mi dajte da se usavršavam! Jedini problemčić, ako se tako nešto uopće može problemčićem nazivati jest iznos kotizacije koji se obično kreće u tisućama... pa tu negdje. No, uvjeravaju me, to i tako nije trošak već ulaganje u budućnost, s obzirom da će mi znanja i vještine koje steknem na takvim usavršavanjima vrlo brzo omogućiti napredovanje do izvrsno plaćenih radnih mjesta.





Ali to nije sve! Posljednjih mi dana jedna šarmantna mlada dama uporno nudi koučing! Ona ima dvadeset i nešto, ja sam tu negdje, ali recimo da sam ipak par godina iskusniji od nje i živo me zanima što bi i kako, ona mene mogla životno savjetovati. Ne ne ne, kaže ona, to su tipične zablude, koučing nema veze s godinama, to je jednostavno proces kojim će mi ona, tako životno iskusna, uz pomoć deduktivnih (ili induktivnih metoda, e sad da me ubiješ više se ne sjećam) pomoći da iz sebe izvučem ono najbolje. Cijena prava sitnica u odnosu na benefite!

Rekoh joj da ću razmisliti. Pokušao sam je nagovoriti na trampu, hoću reći - razmjenu dobara. Ona meni koučing, ja njoj kaučing. Jel' pošteno!? Nakon toga mi se nije više javila. Nemam pojma zašto.



Ali ni to još nije sve! Redovito dobijam, da prostite - newsletter, od jedne udruge koja se bavi alternativnim metodama... svega! Bez obzira radi li se o zdravlju, gradnji kuće, održavanju vrta ili iskorištavanju energije, oni za sve imaju more vrlo jednostavnih alternativnih rješenja. Odlično! Pri tome obožavaju stavljati naslove u stilu - Odbacite suvišne kilograme u deset lakih koraka! Riješite se alergija u deset jednostavnih koraka! Izgleda kako sve probleme u životu možeš riješit u deset koraka. Okej. Najprije sam odlučio smršavit. Za početak sam uzeo krojački metar i izmjerio obujam struka. Prenerazio sam se, no dobro, računam, eto da sam barem u nečem u plusu. Zatim sam krenuo žustro koračati i brojao - jen-dva-tri, dva-dva-tri, tri-dva-tri, deset!!! Čovječe, pa ovo nije ni toliko teško!

Okrenuo sam se oko sebe i ponovno izmjerio obujam struka. Zamislite čuda, bio je navlas isti kao i prije onih deset koraka!? Tjah! Ništa to ne valja. Možda nisam dovoljno lako koračao?



Potom sam odlučio suzbiti alergiju koja me muči svakog proljeća. Tu se nije potrebno izvrgnuti tolikim naporima kao pri mršavljenju, dovoljno je samo naručiti jedan preparat koji je istina, nešto skuplji, ali garantirano pomaže. Zapravo i nije toliko skup kad se uzme u obzir da crvenkasto-žućkaste bobice od kojih se mrvi taj čaroban prah, rastu jedino u prašumama Šri Lanke i da ih se može brati samo za vrijeme punog mjeseca i to izvan sezone monsuna! O da... Svakoga dana uspite jednu žličicu u dva decilitra vruće vode, pustite neka malo odstoji i kad se ohladi - prolijte u sudoper! Alergije će nestati kao rukom odnešene!



Predivan proljetni dan već je na izmaku. Vonj vrućeg predizbornog asfalta, polako je ičšeznuo. Gaj je još uvijek raspjevan. Moja kućna ljubimica, komarica Eržebet, ubola me u prst.





Post je objavljen 19.04.2013. u 20:40 sati.