Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Muški i ženski mozak



Na početku teme ću se odmah ispričati svim znanstvenicima koji se bave proučavanjem mozga i ljudskog ponašanja. Ja strašno volim ljude koji se bave znanstvenim radom i obično im nemam potrebe protusloviti…. pažljivo čitam i slušam o rezultatima do kojih su došli. Ni ova tema ne znači nadmudrivanje s njima… nego s onima koji rezultate njihovog istraživanja koriste za nešto što se meni čini neprimjerenim.
Znanstvenici su svojim istraživanjima uspjeli dokazati da se muški i ženski mozak razlikuju. Neću tupiti o rezultatima tog istraživanja jer o tome postoje nebrojeni tekstovi na internetu, a večeras je na tu temu najavljena i emisija u „Provjerenom“ na Novoj TV.
Dva puta sam dobila „kompliment“ da imam muški mozak. Jedan je čak zvučao ovako: „Lako tebi! Ti imaš način razmišljanja kao muškarac…. tehnički razmišljaš.“ Naravno…. to su mi rekli muškarci.
Tada sam bila zbunjena…. jer nisam čitala o tim istraživanjima… osjetila sam da se radi o nekoj vrsti pohvale… koju nisam baš najbolje razumijela, pa nisam reagirala onako kako ću sasvim sigurno reagirati ubuduće, ako mi itko ikada nešto slično kaže.
Nedavno je Čedo Prodanović na isti način „pohvalio“ svoju ženu…. izjavom da razmišlja kao muškarac. U tom trenutku me to zaškakljalo…
Ovih dana sam pročitala dosta tekstova na tu temu. Riješila sam i neke testove koje su izradili psiholozi.
Očito neki muškarci to istraživanje doživljavaju na način da su žene kokoši, a muškarci su pametni…. pa onda kada žele pohvaliti ženu zbog nečeg dobrog izjave kako ima muški mozak. To je prikriveni muški šovinizam, koji se skriva iza nekih znanstvenih istraživanja, kojima nije bio cilj dokazati da su muškarci pametniji.
Niti su sve žene iste, kao što ni svi muškarci nisu isti. Naša osobnost je uvjetovana s toliko toga da ovakva generaliziranja i neke biološke razlike sasvim sigurno nisu nešto što bi trebalo isticati.
Ne postoji nijedna osobina čovjeka ili nedostatak istih koje ne primjećujemo i kod žena i kod muškaraca….
Nedavno…. u mojoj kancelariji sjede dva lika. Oni razgovaraju na šarene teme… a ja se sporadično uključujem, jer mi u međuvremenu zvoni telefon, zvrckaju mailovi….
I odgovaram ja na nešto hitno mailom…. isključena iz njihovog dijaloga…skoncentrirana na posao…. kad me lik doziva i pita: „Dona… što vi kažete na to?“ Okrećem se i zbunjeno pitam: „Na što?“ Kaže: „Pa pričamo o ženama i novcu. Da vi odlučite sada naći ljubavnika… sigurno bi bilo važno koliko ima love.“ Ostala sam zaprepaštena. Gledam tipa….. kroz glavu mi se vrti da ima završena dva fakulteta i pitam se da li je jadan uopće svjestan kako je upravo izjavio da su sve žene kurve?
Odgovorila sam: „Da slučajno tražim ljubavnika, a ne tražim… bilo bi mi važno da može ševit… jer ljubavnici tome služe… zar ne?! Jebeš muškarca koji pičku mora plaćat… takvi likovi me nikada nisu zanimali…. jer postoji neki gadan razlog zašto moraju plaćati…. a ako se odlučim ševit onda znam što očekujem i nema te love koja bi mi mogla ublažiti razočaranje ako to ne dobijem. Kad trebam lovu onda radim i za svoj rad očekujem lovu.“ Upotrijebila sam baš te riječi….. svjesna da nisu nimalo ženstvene, fine, pristojne…. ali procijenila sam da drugi način komunikacije ne bi razumio. Vidjela sam da je ostao šokiran mojim odgovorom… čak pogođen… na isti način na koji je mene pogodilo njegovo pitanje. Tada se pribrao i rekao: „Stvarnost vas demantira“…. i dobio odgovor: „Očito oboje govorimo iz osobnog iskustva…. a to je i normalno jer znamo samo ono što smo probali… a sve ostalo je tek vjera.“
Naravno da postoje žene kojima je materijalno prioritet. No poznajem još više muškaraca koji su takvi. Svakodnevno gledamo ovaj sajam ljudskog mesa i prodanih duša u našem društvu… pratimo sudske sporove u kojima mnogi muškarci i rijeđe žene priznaju da su prodali dušu vragu (kriminalu) za materijalnu korist ili političku moć. Što će im lova i moć? Da bi impresionirali i osvojili žene. Dok se oni toliko izlažu i trude…. postoje i mnogi drugi muškarci koji ne moraju krasti i sudjelovati u prljavštinama da bi stekli moć kako bi bili zanimljiviji ženama…. jer oni to jesu… svojom osobnošću. Kao što postoje i žene koje znaju da najčarobniji životni odnosi (bez obzira o kakvim se odnosima radi) ne izrastaju iz korijena novca i moći.
Zašto znam više muškaraca koji se prodaju za lovu i moć? To opet ne znači da su muškarci veće kurve od žena… nego znači da je ovo muški svijet pa imaju više prilika i iskušenja u toj velikoj trgovini.
Svatko od nas bi dobio zgodne rezultate da se izvrgne testiranjima znanstvenika…. ali to je tek komadić naše prave slike. I zato ne postoje muški i ženski mozgovi. Postoje tek biološke razlike koje su zanemarive u odnosu na naše osobnosti.
Blogeri… razmišljate li vi o ženama i muškarcima generalno na način kao lik iz moje priče… ili ljude ipak dijelite temeljem njihove osobnosti?
Postoje li neke osobine (bez obzira negativne ili pozitivne) koje više primjećujete kod žena ili pak muškaraca?


Slika na početku teme nastala je znanstvenim istraživanjima.... a likovi s predrasudama napravili su svoje slike....





Post je objavljen 18.04.2013. u 20:35 sati.