Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

FARMA MUZNIH KRAVA OPSTALA BEZ ZEMLJE!

AGRO BOVIS d.o.o. IMA 80 STEONIH JUNICA

U okolici grada Đakova u Gorjanima Lidija i Franjo Pavić podigli su i održavaju uzornu farmu muznih krava. Početak odluke je bio 2007. godine, kada je kupljeno 165 muznih krava. I do danas, usprkos teškoćama koje prate poljoprivredne proizvođače a koje se prije svega odnose na cijenu mlijeka i zemlju na proizvodnju hrane za krave, koje ova farma nema, obitelj Pavić i njihova tvrtka. Agro Bovis d.o.o. ne samo da se održala, ona je i narasla u broju grla stoke. Sada je na farmi 250 muznih krava i 250 grla podmladka. „Na farmi je samo jedno muško grlo i to jedno tele- kaže vlasnica farme.
Snaga i veličina ove farme je u razumu, pameti i sposobnosti snalaženja osoba koje tu farmu vode, jer farma nema svoje zemlje koja je podloga za proizvodnju hrane stoci na farmi. Uz supružnike Lidiju i Franju, važna osoba na farmi je i Darko Alduk, brat gospođe Lidije.
Novca od mlijeka nema toliko da se hrana za stoku može kupovati bez ozbiljne računice i razmišljanja.Obitelj ima četvero djece, a na farmi je i 15 zaposlenih.
„Imamo registriranu firmu, ali je to obiteljski posao i djecu usmjeravamo k tome. Najstarija kćerka Tanja završila je ekonomiju i agroekonomiju, Tena studira agrotehniku, Matea kreće prema tome a najmlađi sin Ivan također se nadamo da će izabrati neko zanimanje vezano uz poslove na farmi – kaže gospođa Lidija.


Image and video hosting by TinyPic
Muzne krave na farmi tvrtke Agro Bovis d.o.o

- Kako dolazite do hrane za stoku?- pitam moju sugovornicu Lidiju Pavić
- U firmi Agro Bovis nemamo ni hektara zemlje, i sve je snalaženje; kupovina skupe hrane od OPG-a u selu i okolici.Za silažu kupujemo kukuruz na njivama poljoprivrednika koji u jesen žele prodati, kupujemo i sijeno i slamu. I to je vrlo skupo. Tako da je usklađivanje financija i realnih mogućnosti opstanka naše farme vrlo naporan i odgovoran posao. Jer doći u nelikvidnost u današnje vrijeme je vrlo lako“ odgovara gospođa Lidija i prelazi na značajnu gospodarskom temu te kaže: - „U ovom momentu imamo 80 steonih junica – i mislim da je to podatak s kojim se malo tko može pohvaliti„ riječi su gospođe Lidije, koja dalje kaže slijedeće. „ Naš osnovni problem koji koči naš opstanak je nedostatak zemlje. Mi smo imali zemlju od Đakovačke biskupije, ali stjecajem okolnosti Biskupija je na svoju inicijativu raskinula ugovor s nama prije nekoliko godina, iako je ugovor bio potpisan do 2013. Obrađivali smo 168 hektara biskupijske zemlje, ali biskupija je svu svoju zemlju, oko 1500 ha željela dati samo jednoj osobi jer ne žele raditi s više osoba, rekli su nam“ – kaže gospođa Pavić.„ Od tada teče naš problem. Problem nedostatka zemljišta ima ovdje na području Đakovštine više mliječnih farmi. Naša katastarska općina nema svoje zemlje, moramo gravitirati na druge. Mi kao firma nemamo pravo na prioritete u odnosu na obiteljska gospodarstva. Jedino sada u novom Zakonu o zemljištu, koji daje prednost kvalitetnim gospodarskim programima, se nadamo da bi mogli riješiti problem zemljišta, kroz zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Na farmi imamo 15 uposlenih i nikada ni sa tim brojem uposlenih nisam mogla doći do zemlje“- ističe Lidija Pavić. „ Grad Đakovo ima državne zemlje nekih tri, četiri tisuće hektara, a u novom natječaju kada bude raspisan, jer zakon je donesen, nadamo se da bi morali dobiti zemlju“ – ističe svoja nadanja gospođa Lidija Pavić.

Image and video hosting by TinyPic
Darko Alduk i Lidija Pavić

- Koliko mlijeka proizvodite ?
- Mlijeka ima godišnje oko 2 milijuna litara. Svi ti projekti od HPA, od elektronskog označavanje, od štalske analize putem neta, sve to smo na farmi proveli.
Mlijeko isporučujemo Vindiji. Radila sam tako da sam najprije, mlijeko kao proizvod, učinila konkurentnim, radila sam na kvaliteti i znam što je ono što nudim. I tu smo napravili puno. Nikada nije došla u pitanje kvaliteta mlijeka, prelazak u drugi razred kvalitete, da li će biti somatske stanice, mikroorganizmi ili bilo što drugo. Ni afere s aflatoksinom u mlijeku nismo imali na našoj farmi. Da bi cijena mlijeka trebala biti bolja- trebala bi. Polazim od toga da ne moram ja imati 5 kuna za litru mlijeka, ako ta litra ne košta toliko. Ali ako ta litra mlijeka mene košta 3,50 kn, a ja za njega dobivam 3 kune, onda je tu problem.

Kakva je cijena mlijeka koju isplaćuje Vindija?
- Cijena mlijeka ima parametre. Ako su nam parametri mlijeka 4,02% mliječne masti i 3.4 % proteina onda je cijena 2 .43 kune po litri. To je cijena mlijeka u najboljim uvjetima. No ta cijena ne pokriva troškove. Kupujemo vrlo skupu hranu"- kaže Lidija Pavić.

_ Banka, suradnja s bankom. Kredit?
Gospođa Lidija kaže da su financijske poslove vezane za kredit i farmu započeli preko Hypo banke i da se razvio korektan odnos između banke i njih kao korisnika. Ona napominje, da je uvijek, kada bi se pojavio neki problem vezan za plaćanje odmah razgovarala s bankom. Nije čekala i vjerovala da će se problemi riješiti sami od sebe. Tako je stvoreno povjerenje koje je vrlo važno. Kredit za podizanje farme otplaćuju u kunama, a otplata će trajati još osam godina. Kamatna stopa im je sada 6,75% mjesečno. Ističe da su imali i kratkoročnih kredita sa kamatom od 12%. Naznaka je banke da će im na dugoročni kredit sniziti kamatu.
Dojam farme Lidije i Franje Pavića je da je sve uredno i čisto. Krave su čiste, stelja ispod njih također, uz ogradu je na farmi posađeno cvijeće i zelenilo. U zgradi na kat u kojoj je u prizemlju izmuzište i cisterna za mlijeko je i poslovni ured. Sa svakog prozora tog ureda vidi se farma – s jednog krave, s jednog telići i manja nadstrešnica sa sijenom u balama, koje razvozi viličar. U uredskoj prostoriji na zidu je desetak diploma, koje su 2008. i 2009 dodjeljene u Bizovcu i Slavonskom brodu tvrtki Agro Bovis d.o.o. za kvalitetu junica i krava. Na vitrini je nekoliko teških zvona za krave koje su također dodjeljenje kravama i junicama za kvalitetu. Za posjeta farmi Franjo Pavić bio je u Zagrebu. Iz razgovora s gospođom Lidijom i njenim bratom Darkom stječe se dojam da ti ljudi ništa ne prepuštaju slučaju. O svemu se vodi briga.

Image and video hosting by TinyPic
Na farmi Pavićevih je izmuzište za 20 krava


Post je objavljen 18.04.2013. u 07:22 sati.