Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

*****IZBORI ZA EU PARLAMENT


INFORMACIJAAAA, GDJE JE INFORMACIJAAA!



Image and video hosting by TinyPic

Priprema glasača za prve izbore za EU parlament kroz samu informaciju o načinu glasanja na biračkom mjestu bila je u kampanji do izbora, do dana izborne šutnje, vrlo loša.
Kako glasati, nije nevažno pitanje za birače od kojih se očekuje da izađu na izbore! A upravo o toj temi bilo je veoma malo informacija u javnosti..
U DNEVNIKU 3, na HTV1 petak 12. 4. iza 22 sata gost je bio dipl.iur Branko Hrvatin predsjednik Državnog izbornog povjerenstva i uoči izborne šutnje propustio je dati cjelovitu informaciju o načinima glasanja na biračkom mjestu. Predsjednik izbornog povjerenstva na konstataciju novinarke da „ćemo glasati tako da zaokružimo broj izborne liste stranke i na njoj broj ispred imena jednog kandidata“ nije više ništa rekao, tek se sa njenom konstatacijom složio. Kako protumačiti to da nije uzeo riječ i naveo i druge predviđene načine glasanja ?
Zar Branko Hrvatin obnaša dužnost predsjednika Državnog izbornog povjerenstva bez osjećaja odgovornosti i želje da se izbori provedu na najbolji mogući način, da izlaznost na izbore bude najveća moguća?Pravovremena informacija je važan instrument odluke svake osobe. „Ljudi su bića osjećaja, a ne razuma“ , kaže Dal Carnig u svojoj knjizi Psihologiji uspjeha.
Hrvatin je rekao da će se na prve rezultate izbora čekati nešto duže nego obično, jer da se ovoga puta radi o D'Hondtovoj metodi izračuna i da je to nešto kompliciranije, ali ništa drugo nije pojasnio.
Zašto nije rekao da kandidati trebaju dobiti barem 10% ukupnog broja glasova koje je dobila njihova lista? I da će u raspodjeli mandata sudjelovati samo one kandidacijske liste koje dobiju više od 5% svih glasova birača! Da nema tih postotaka ne bi trebalo ni D'Hondtove metode izračuna.
Zašto nije rekao gledateljima, koji su i birači od kojih se očekuje da 14.4. izađu na birališta da na web stranici civilne udruge GONG postoji OPĆI VODIĆ O IZBORIMA ZASTUPNIKA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOM PARLAMENTU, da oni koji žele taj vodič pogledaju i upoznaju se sa svim mogućnostima glasanja. Ta publikacija od samo devet stranica sadrži niz objašnjenja vezana za cijeli tijek održavanja izbora. Zar državni službenik misli da to nikoga ne interesira? Zašto se radi na način da se javnom mnijenju ponudi maksimalnu informacija, umjesto minimuma? Više informacija znači izbor! Zašto glasače držati u neizvjesnosti sve do trenutka dolaska na glasačko mjesto kada će objašnjenje o načinu glasanja morati tražiti od osoblja na glasačkom mjestu? Tko ima koristi od toga da glasačka javnost ne bude pravovremeno i dobro informirana? Zašto se hrvatski građani, birači, tretiraju doslovno kao glasački stroj?
Opći vodič o izborima zastupnika RH u Europski parlament bi trebao transparentno biti dostupan do završetka izbora za EU parlament na web stranici Državnog izbornog povjerenstva i na web stranici Državne uprave. A na tim web stranicama Vodič ne mogu pronaći. Zašto, kada već postoji, već je napisan?

IZ VODIČA O IZBORIMA ZASTUPNIKA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOM PARLAMENTU prenosim pitanja i odgovore, kako je to i u Vodiču, o svim predviđenim načinima glasanja, preferencijskom glasanju, D'Hondtovoj metodi, izbornom pragu.

19. Što je preferencijsko glasanje?
N izborima zastupnika u Europski parlament primjenjivati će se preferencijsko glasanje. Birači će biti u mogućnosti na glasačkom listiću dati svoj glas listi, te istovremeno izraziti svoju preferenciju za jednog kandidata s te liste zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena jednog preferiranog kandidata. Glas za pojedinog kandidata naziva se preferirani ili preferencijski glas.

20. Koja je razlika između glasa za kandidacijsku listu i glasa za kandidata?
12 mandata će se najprije razdijeliti kandidacijskim listama proporcionalno broju glasova koje su dobile, prema D'Hondtovoj metodi. Zatim će se mandati unutar lista dodijeliti pojedinačnim kandidatima koji su dobili najviše preferiranih glasova. Da bi njihovi preferirani glasovi vrijedili, kandidati moraju dobiti barem 10% ukupnog broja glasova koje je dobila njihova lista. Ako dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata. Poredak je također odlučujući ako na listi više nema kandidata s više od 10% preferiranih glasova.

21. Mogu li birači dati glas kandidacijskoj listi, ali ne i pojedinačnom kandidatu?
Da, birači imaju mogućnost davanja glasa kandidacijskoj listi bez da zaokruže broj ispred pojedinačnog kandidata unutar liste. Takvi glasovi uzeti će se u obzir pri dodjeljivanju mandata pojedinim listama, a neće imati utjecaja na dodjelu mandata pojedinim kandidatima na listi. Ipak, prednost preferencijskog glasovanja je ta da sami birači biraju kandidate o redoslijedu na kandidacijskoj listi, tj. kandidate koje sami najviše preferiraju.

22.Što ako birač dodijeli glas pojedinačnom kandidatu, ali ne i cijeloj kandidacijskoj listi?
U ovom slučaju listić će se smatrati važećim i brojati će se kao glas za listu na kojoj se nalazi preferirani kandidat i kao preferirani glas za tog pojedinog kandidata.

23. Što ako birač dodijeli glas jednoj kandidacijskoj listi, a preferirani glas kandidatu s druge liste?
U ovom slučaju će se uvažiti glas dan za listu, dok se preferirani glas neće uvažiti.

24.Što ako birač zaokruži više pojedinačnih kandidata na jednoj kandidacijskoj listi?
U ovom slučaju uvažiti će se glas za listu, ali preferirani glas neće vrijediti.

25.Što ako birač zaokruži više pojedinačnih kandidata na više različitih kandidacijskih lista?
1) Ako birač pri tom ne zaokruži niti jednu kandidacijsku listu, glasački listić je nevažeći.
2) Ako birač zaokruži barem jednu kandidacijsku list, glasački listić je važeći i glas će se pribrojiti toj kandidacijskoj listi i onom pojedinačnom kandidatu kojeg je birač zaokružio na toj listi.

26. Što je D'Hondtova metoda?
D'Hondtova metoda je način preračunavanja glasova u mandate. Ukupan broj važećih glasova koji je dobila svaka pojedinačna lista dijeli se s brojevima od 1 do 12, pri čemu se uvažavaju i decimalni ostaci.od svih tako dobivenih rezultata, mjesta u Europskom parlamentu osvajaju one liste na kojima se iskaže 12 najvećih rezultata uključujući decimalne ostatke. Svaka od tih lista dobiva onoliki broj mjesta u Europskom parlamentu koliko je postigla pojedinačnih rezultata među 12 brojčano najvećih rezultata.

27. Koji je izborni prag?
U raspodjeli mandata sudjelovati će samo one kandidacijske liste koje dobiju više od 5% svih glasova birača koji su sudjelovali na izbrima na području Republike Hrvatske, te na biračkim mjestima u inozemstvu.

Kako naći Vodič o izborima za EU parlament? Na stranici GONG-a na slijedeći način:
U google upisati GONG, zatim na toj stranici, naći IZBORNI SUSTAV, ispod kojeg između ostalog piše EUROPSKI (klik na Europski), zatim naći tekst Tko će zastupati interese birača u EU ( klik na njega) pa potkraj teksta je u žutoj boji naslov OPĆI VODIČ O IZBORIMA ZASTUPNIKA RH U EUROPSKOM PARLAMENTU




Post je objavljen 13.04.2013. u 19:00 sati.