Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Uvođenje poreza na nekretnine za nas je još jedna nemoguća misija

U Hrvatskoj nisu stvoreni preduvjeti za uvođenje poreza na nekretnine, a taj bi porez naše gospodarstvo mogao gurnuti još dublje u recesiju. Zaključak je to panela o hrvatskom tržištu nekretnina, koji se jučer i prekjučer održavao u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Sudionici panela - porezni stručnjak Hrvoje Zgombić i Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta - upozorili su na nesređenost evidencija u Hrvatskoj, bez kojih je teško uvesti porez na nekretnine. Upitno im je i određivanje cijene nekretnina: poreznici, doduše, raspolažu podacima o cijenama, ali ti su podaci, upozorila je Švaljek, vezani samo uz one nekretnine kojima se trguje, a takvih je ipak razmjerno malo. Problem je i neumreženost registara, kao i nedostatak stručnjaka za procjenu nekretnina.
Slovenija je za uvođenje tog poreza imala tehničku pomoć Švedske i SAD i za to je obučila 24 ljudi. Porez na nekretnine Slovenci su uvodili desetak godina i još ga nisu uveli u punoj mjeri, što pokazuje koliko je vremena i pripreme potrebno za uvođenje tog poreza - istaknula je Švaljek. Hrvatska je već danas toliko opterećena porezima da gubi ulagače.
Novi porez dodatno bi ih rastjerao - poručio je Zgombić, koji strahuje da bi sudovi mogli biti zasuti tužbama građana protiv države koji će se žaliti zbog procjene vrijednosti njihove nekretnine novogradnja Jarun.

Post je objavljen 12.04.2013. u 08:48 sati.