Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Povratak europe - MAXARTFEST 2013.

Poštovani kolege i prijatelji,

pozivamo Vas da sudjelujete u projektu MaxArtFest-a ”Povratak Europe”. U nastavku je kraći tekst koji inicijalno objašnjava ideju i produkcijske uvjete.
Molimo Vas da taj tekst proslijedite umjetnicima ili grupama za koje mislite da bi mogli biti zainteresirani za ovu suradnju.

Lijep pozdrav,

MaxArtFest

Dragi prijatelji,

”Povratak Europe” (vol. 1 / Prije i vol. 2 / Poslije)

naslov je projekta koji nastaje na intersekciji kazališta i suvremenoumjetničkih perfomativnih formi. Projekt kreiramo u organizaciji MaxArtFest-a, planirajući ga za 1. 6. 2013. Performansi i druge izvedbene cjeline odvijali bi se na više lokacija u gradu Zagrebu. Publika vozilom (posebni tramvaj i autobus) obilazi lokacije, vođena korifejskim pjevanjem post punk banda. Finale će biti u podzemnoj garaži Kvaternikov trg gdje ćemo otkriti pravo tijelo Europe.

Iako ne-narativne, post dramske strukture, ovaj projekt ima izvorište i u tekstu (”Povratak Europe, krave” iz 1990.) pa u tom smislu zadržava određenu priču. Najjednostavnije, otac obitelji raspadnute kroz deseteljeća sumanute povijesti naših prostora, pokušava pronaći svoje najmilije i formirati kakvu takvu normalnu obitelj kako bi i mi zadržali određeni građanski standard u EU. Obilazeći različite točke suočava se sa događanjima koji kroz sudbine umjetnika (stvarne ili izmišljene) rekreiraju sav politički, duhovni, društveni itd. teret koji zapravo čini strukturu nas samih, uskoro članova EU.

Dramski dio priče organizirat će glumci, a koji će zajedno sa glazbenicima, voditi publiku tramvajem i pješice kroz grad, od događanja do događanja. Sama događanja, od performansa do bilo kakvog drugog javnom prikazivanju pogodnog medija, biti će autonomne cjeline samih umjetnika. Tu je moguća suradnja sa redateljem u smislu rasporeda cjeline, ali umjetnik svakako ima mogućnost osmisliti svoj nastup samostalno i odlučiti da li prikazuje sebe ili nekog drugog.

Sugeriramo razmisliti o sudbinama Kamova, Johnya Štulića, egzilu Marina Držića, Meštrovića u zatvoru, samoubojstva Pave Dulčića (Crveni Peristil)... pa sve do manje poznatih umjetnika čija sudbina ili priča može biti inspirativna u ovakvom projektu.

Produkcijske informacije:

- Adresa za upite i dodatne informacije: maxartfest@gmail.com ili telefon Leo Katunarić

- Pripreme u prvoj polovici 05. mjeseca (svibanj).

- Probe, druga polovica 05. i izvedba 1. 6., uz mogućnost ponovnih izvedbi prema dogovoru.


GENERALNI POZIV


POVRATAK EUROPE - MAXARTFEST 2013. POZIV NA PRIJEDLOG RADOVA

Pozivamo suvremene umjetnike, performere i druge novomedijske umjetnike da prijave svoj rad i sudjelovanje na novom interdisciplinarnom projektu MaxArtFest-a ”Povratak Europe”. Projekt, spoj kazališnog i suvremenoumjetničkog medija, odvijat će se na više lokacija po gradu Zagrebu, a publika i dio izvođača kontinuirano će se voziti između lokacija. Tema je “Povratak Europe,” a predviđene su dvije cjeline, ”Prije” za 2. 6. 2013. i ”Poslije” za 1. 10. 2013.

Ne postoji dobno ili medijsko ograničenje, ali prednost imaju projekti koji se mogu izvoditi uživo. S obzirom da će prihvaćeni radovi biti dio veće cjeline, povezane kazališnim medijem, preporučamo zainteresiranim umjetnicima da nam se prije podnošenja prijedloga, direktno obrate e-mailom, a kako bi im osigurali dodatne informacije i dali upute oko produkcije i sl.

Hrvatska će u EU ući sa vrlo šarolikim teretom posljedica različitih ideologija, povijesnih okolnosti i nesigurnostima kao posljedici stalne promjene životnih uvjeta. I umjetničke sudbine, od fizičke destrukcije preko utapanja u ignoriranju ili ubitačnih propasti ideja i projekata, legitiman su teret koji Hrvatska unosi u EU. Stvarna ili imaginarna, konstruirana biografija umjetnika i njegovog djelovanja u Hrvatskoj prije ulaska u EU, osnovna je ideja MaxArtFest projekta ”Povratak Europe”.

Rok za prijavu je 2. 5. 2013. Prijava mora sadržavati kratak i jasan prijedlog rada i kontakt podatke autora. Adresa: maxartfest@gmail.com

----------

lp, boro

http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 12.04.2013. u 08:03 sati.