Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Priprema se projekt novih Vladinih dvora

Ponovno je aktualizirana priča o gradnji nove, modeme zgrade Vlade koja bi bila sjedište svih ministarstava i Vladinih ureda. Razgovor o toj temi vođen je na zadnjem sastanku Vladine Radne skupine za javne investicije u sklopu rasprave o upravljanju državnom imovinom. No, za razliku od svih ranijih pokušaja u tom smjeru, Vlada će ovaj put drugačije postupiti.
Prva stvar koju će napraviti bit će cjelovita analiza troškova svih svojih institucija. Vlada ima namjeru smanjiti ukupne troškove državne uprave. A značajna stavka za postizanje uštede svakako su troškovi imovine, najma, održavanja, energenata i sličnih izdataka, kažu u Vladi. Prvi je korak već učinio ministar Siniša Hajdaš Dončić, koji vodi Radnu skupinu za javne investicije: Centar za praćenje energetske učinkovitosti i investicije (CEI) na spomenutom je sastanku dobio zadatak da prikupi podatke o svim troškovima Vladinih ustanova.
CEI bi na hrpu trebao staviti sve podatke o tome koliko država plaća najam zgrada za svoje institucije, koliki su troškovi održavanja i osiguranja, zatim iznose svih režija koje se plaćaju, itd. O preseljenju Vlade u novu zgradu na obali Save razmišljao je i bivši premijer Ivo Sanader, ali se odustalo od te ideje kada je izračunato da bi gradnja stajala barem 100 milijuna eura.
Zadnji put je ta ideja izvađena iz ladice lani, kada je bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predstavio projekt "Zagreb na Savi". Tada se govorilo da bi novu zgradu Vlade trebalo sagraditi na državnom zemljištu po modelu javno-privatnog partnerstva.
To znači da bi privatni investitor izgradio zgrade na državnom zemljištu, država bi mu plaćala korištenje objekata 25 godina, a nakon toga bi zgrade postale državno vlasništvo stanovi Vrbani.


Post je objavljen 11.04.2013. u 09:10 sati.