TIHOMIR JAKOVINA:
ONI KOJI SU PREGOVARALI TREBALI SU
PRIPREMITI NIZ SEGMENATA PREHRAMBENE
I PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE !
U posljednjih mjesec dana često se izgovarala riječ Prošek, ime vina koje se proizvodi u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Govorilo se da se Prošek neće moći prodavati na tržištu EU. Nije nepoznato da je Prosecc zaštićeno ime talijanskog vina. Što su u slučaju hrvatskog Prošeka radili hrvatski pregovarači, nametnulo se pitanje?
I odakle je sada iznenada krenula informacija o Prošeku? A odgovor je - sa web stranice Ministarstva poljoprivrede - rekao je u emisiji „ A sada Vlada“ ministar Tihomir Jakovina koja je emitirana na prvom programu Radio Zagreba 10.4. od 8-8,30 sati. Emisiju je vodila novinarka Elijana Čangrlić. Ministar Jakovina koji je bio gost u emisiji rekao je što se i kako s imenom Prošek događalo . ….
Prenosim razgovor s ministrom Jakovinom koji se odnosi na vino Prošek.
Citiram:
Novinarka Čangrlić: Slučaj Prošek, kako će prema Vama završiti, nakon svega što se događalo, evo jučer iz Italije, kako da smo ih podsjetili da bi i to mogli napraviti, stiže najava moguće tužbe.
(Op.a. Tužbu je najavio talijanski ministar poljoprivrede, ako Hrvatska na europsko tržište
izađe s vinom Prošek)
- Ministar Jakovina „ Ponekad se ponašamo kao da ne znamo ili nismo znali da ulazimo u EU. To nije nešto što smo saznali ili pregovarali ili dogovarali šest mjeseci. To je dug proces koji traje još od 2003. godine. Pregovaračka stajališta za poglavlje 11 Poljoprivreda su na bivšoj vladi RH. Pozicije su složene još 2008. godine. I Pregovori su u više navrata blokirani, stajali . Ostalo se točno znalo već u samim pregovorima i 2009 i 2010. godine, 2011. kada smo zatvorili poglavlje 11, da se Prošek desertno vino koje ima izuzetnu kvalitetu i tradiciju same proizvodnje, ne tako velike količine, 100.000 litara u vrijednosti same proizvodnje oko tri milijuna, neće i ne nalaziti na listi tradicionalnih naziva vina, i da ga kao takvog nećemo moći prodavati po ulasku u EU. Nažalost gospodin Božić koji je vodio pregovore i gospodin Pavić koji je bio glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, nisu o tome tada govorili i rekli da će naši proizvođači tog odličnog vina biti u situaciji da neće moći prodavati Prošek nakon 1.7 pod tim nazivom, zbog sličnosti s Prossekom. To je bio uvjet Talijanske vlade da se u pregovorima završi poglavlje i da se skine taj tradicionalni naziv. Ono što se može napraviti, što i radimo je pokretanje postupka zaštite izvornosti. Ono što smo napravili je okupili smo sve proizvođače Prošeka jer od njih mora krenuti inicijativa za pokretanje postupka zaštite. I napraviti ćemo sve da već 2.7. budemo spremni podnijeti zahtjev da zaštitu. Prošek će se moći dalje proizvoditi, ali se neće moći prodavati pod tim nazivom. Ono što je bilo sporno i na što smo reagirali, što na žalost djelatnici i službenici u samom Ministarstvu nisu bili od svojih kolega koji su pregovarali…
Novinarka: - Da li je tu riječ o elementarnom neznanju?
Jakovina: - Elementarno neznanje i loša komunikacija u sustavu ljudi koji su pregovarali i nisu to podijelili, odnosno prenijeli informacije ljudima u sustavu. Djelatnici ministarstva koji su prijašnjih dana išli sa priopćenjem koje nije netočno, ono je suštinski točno, dijelom je ishitreno, možda i ne dobro organizirano i zbog toga će snositi određenu odgovornost jer nije prošlo proceduru koju je trebalo da bude na neki način i čekirano i potvrđeno od pomoćnika koji vodi tu upravu, i da ja kao resorni ministar ga vidim prije nego se objavi na web stranicama, ali ti ljudi nisu imali dostatnu informaciju. Na žalost nismo iskoristili priliku, oni koji su pregovarali, oni koji su trebali već onda pripremiti u nizu segmenata našu prehrambenu i prerađivačku industriju na ono što nas čeka iza 1.7.2013. ..
Novinarka: Hoće li taj netko dobiti otkaz?
Jakovina: Ne mogu govoriti o otkazima, to su kategorije lakše povrede službene dužnosti, ali će konzekvence biti. Nije bila velika greška i nije došlo do obmanjivanja javnosti. Ali smo napravili na neki način jako dobru reklamu.Sedam ili 10 dana se strašno puno govorilo o Prošeku desertnom vinu i sami proizvođači su svjesni informacije jer su stručne službe odradile sada sve ono što su trebale, priprema se sva dokumentacija koja bi trebala za pokretanje postupka zaštite oznake izvornosti i to ćemo napraviti. Nažalost vrijeme da se to napravi je potrošeno puno prije nego što sam ja počeo voditi Ministarstvo, a onda su najveći kritičari oni koji su davno prije to trebali raditi.
Novinarka: Pratiti ćemo što će se tu događati. I prijetnja je Talijanske tužbe , kao da smo ih sa cijelim ovim slučajem upravo, možemo reći i svojevrsnom blamažam, podsjetili da im možda i to stoji na raspolaganju.“ kraj citata
PROŠEK
Ime vina PROŠEK dolazi od talijanskog Prosecco što znači prosušen. Odabrano grožđe od sorti bogdanuše, vugave i maraštine se najprije suši, a zatim gnječi i preša te se dobije mošt sa visokim postotkom šećera koji vrije u alkoholu jačine oko 15 vol %. Prošek najčešće sadrži 15-16% alkohola, tamnožute je boje, odličnog bukea, naglašeno sladak, izvanredno pun i zaokružen. Pije se kao aperitiv dobro ohlađen.
Post je objavljen 10.04.2013. u 15:07 sati.