Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

SC poziva na Čitanje romana 'Nightwood' Djune Barnes



Čitanje romana Nightwood, autorice Djune Barnes, održat će se u četvrtak, 11. travnja u Galeriji SC, s početkom u 20 sati.

Djuna Barnes (1892. – 1982.) je američka autorica čije djelo radikalno propituje kanonsku percepciju modernizma. Život na granici kultura i mentaliteta, ali uvijek u umjetničkim i seksualno liberalnim krugovima (od vlastite obitelji do Pariza i njujorškog GreenwichVillagea) uvelike se odražava u šarenoj i dinamičnoj paleti likova i stilova. Autoričin jezik predstavlja jedinstvenu kombinaciju hermetične poetičnosti i brutalne društvene satire, a igra stilovima i književnim konvencijama nerijetko je uspoređivana s imenima poput Jamesa Joycea. U cjelokupnom opusu, a osobito u najpoznatijem romanu Nightwood, Barnes vješto podriva uvriježene i jednoznačne nacionalne, rasne, vjerske te seksualne identitete, čime istodobno raskrinkava njihovu društvenu konstruiranost i normativnu ulogu. Osim po jezičnoj inovativnosti, ova socijalna dimenzija čini Barnesin opus jedinstvenim u sklopu modernističke proze postavljajući u pitanje njenu navodnu apolitičnost. Iz navedenog su razloga njena djela u posljednje vrijeme pobudila velik interes feminističke i queer teorije, a prevedena su na brojne svjetske jezike.

Ana Tomčić rođena je 1986. u Zagrebu. 2010. diplomirala je anglistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iste godine upisuje doktorski studij književnosti, filma i izvedbenih umjetnosti u sklopu kojeg se (između ostalog) bavi proučavanjem političke dimenzije subverzivnih identiteta kod Djune Barnes. Prevela je brojne književne i kritičke tekstove za časopise poput K.i SIC te Festival europske kratke priče. Dosadašnji književni prijevodi uključuju i povijesne romane Arnovo naslijeđe (Jan Guillou) i Carica Sedam brežuljaka (Kate Quinn).

Čitanja vode i moderiraju Ivana Biočina i Ivo Alebić





Post je objavljen 10.04.2013. u 11:15 sati.