Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Do Hirošime i natrag


Prije tjedan dana išao sam na konferenciju u Hirošimu. Na povratku sam svratio do Osake kod prijatelja sa studija i zatim se vratio u moju malu Kashiwu.

U ovom postu neću govoriti o Hirošimi - jer ju iskreno nisam ni vidio od svakodnevnih predavanja, niti ću pričati o tome što sam vidio na konferenciji - jer, budimo iskreni, koga bi to interesiralo..
U ovom ću postu govoriti o jednom posebnom doživljaju kojeg se može vidjeti samo u Japanu - putovanje Shinkansenom (brzim vlakom)!

Iako skuplji u odnosu na standardni vlak, putovanje Shinkansenom pokaže sve glavne karakteristike ove fascinantne kulture u koncentriranom obliku. Sigurnost, udobnost, tehnička savršenost i predivni pezaži. Shinkasen linije povezuju veće gradove u Japanu i ova kojom sam putovao povezuje Tokijo sa zapadnom stranom Japana. Njom se može putovati s 3 razičite klase (karakterizirane različitim brzinama) Shinkasena: Nozomi, Hikari i Kodama. Za ljubitelje vlakova (a poznajem ih više nego bi se očekivalo) stavljam ovaj link na tehničke specifikacije pojedinih vlakova.

Shinkansen vožnja iz Tokija počinje na istiomenoj željezničkoj postaji gdje za putnike brzog vlaka postoji posebno krilo. Ulaskom u njega, osjeti se promjena od uobičajene japanske željezničke postaje, što i nije sasvim lako kao što zvuči čitateljima iz Europe. U Hrvatskoj, a i drugim Europskim zemljama, dolaskom na željezničku postaju nemate nekakv poseban dojam glamura ili čistoće. Dapače, po noći je poželjno izbjegavati zeljezničke kolodvore osim ako ste u potrazi za malo šuta, malo "ljubavi" ili malo problema (klasična "neobavezna" prodaja cigli).

U Japanu su željezničke postaje iskombinirane sa kupovnim centrima, restoranima, buticima... Usporedite slike unutrašnjosti Zagrebačkog Glavnog kolodvora i Avenue Mall-a, pa će vam biti jasno. Ulazak u prostor za Shinkansen, je poput ulaska na aerodrom. Čak i vozači vlakova više naliče na pilote - uredna odijela s epoletama, kapom i aktovkama. Odličan osjećaj. Postaja ima puno prodavaonica sa slatkišima i kolačima (raznih boja, okusa, tipova i okusa), skupljim modnim buticima, draguljarnice za poklone, i sl.

Karta za Shinkasen može biti povratna ili jednosmjerna, može biti bez rezervacije ili sa, te može se izabrati koje ćete mjesto izabrati (zapravo nemate, jer je mjesto uz prozor jedino koje bi čovjek htio).
Savjet: ako je vlaku polazna postaja grad otkud i vi krećete, onda se isplati uzeti nerezerviranu kartu. U ostalim slučajevima savjetujem uzeti rezerviranu jer nije neuobičajeno da ljudi stoje tijekom vožnje (da, čak i u Japanu!).
A eto i karte:



Kako to izgleda kada veš vlak dođe na peron možete pogledati na ovom linku. Tijekom vožnje teta na razglasu govori obavijesti na japanskom i engleskom tako da strancima nema straha da ćete promašiti svoju postaju. Svi si putnici ponesu klopu i jedu za vrijeme vožnje, tako da malo dobijete osjećaj prisutnosti čeških turista (ili je to bar bio moj Euro-nostalgičan dojam). U vlaku ima restoran-vagon ali je skup, čak i za japanske pojmove. No, priuštio sam si kavu od ljubaznih hostesa iako je i ona skupa (kava, ne hostesa...):


Primjetite da je na šalici slika groblja i crkve. Možda je to nama neobično, no ne i Japancima. Naime, Yokohama, Kobe i Osaka su tri luke kroz koje je Europska kultura prodrla u Japan. Stoga, ta tri grada imaju puno građevina u pan-Europskom stilu, pa je tako ova crkva određena znamenitost Yokohame. Još jedna stvar po kojoj je Yokohama poznata je - kava! Da, upravo u Yokohami je "bljedoliki" donio Japancima kavu. Stoga - crkva na šalici kave. Kao da u nekom kafiću u centru Zagreba popijete espresso iz šalice s malom katedralom.

Veliki savjet putnicima Shinkansena:
s1) mjesto uz prozor ima još jednu povlasticu - utičnica za laptop ili smartphone je uz njega! Ako se bojite da ćete biti skučeni, ne bojte se nećete. Ima dovoljno mjesta.
s2) ako vas putuje 4 znajte da se dva susjedna mjesta mogu okrenuti tako da suputnici gledaju jedni prema drugima :).

Dok sam bio u Osaki i Hirošimi probao sam lokalni specijalitet: Okonomiyaki.
Ugubo bi se moglo reći da je okonomiyaki bogata palačinka, no možda je bolje pustiti da sami procijenite:

Na slici je prikazan okonomiyaki kako ga rade u Hirošimi (lijevo) i Osaki (desno).

Okonomiyaki-Hirošima se sastoji od dvije palačinke a sastav koji ide između bira mušterija: nasjeckani kupus, luk, te sa ili bez tjestenine, zatim sa sirom ili bez, i zatim odabir mesa: škampi, lignje, govedina, školjke ili kombinacije od dva tipa mesa. Sve to kuhar isjecka, razmaže, okrene, razmrda, okrene, posloži, zalije, prelije i nareže pred vama (ako ulovite mjesto uz njega) te uživate uz pivu. Tamno smeđi umak je... nešto slatkasto/ljuto :). Ali fino! Svi putnici u Japan moraju imati na umu da puno stvari izgleda čudno, ali da je puno toga ukusno.
Okonomiyaki-Osaka je više kao bogati omlet. Sve je izmješano u jednu debelu palačinku čiji sastav je vrlo sličan onome za hirošimsku verziju.
Osobno mi je bolje sjela verzija iz Hirošime, ali budući nisam probao sve varijante ne mogu reći da sam dobar sudac.

Dok sam bio u Osaki uživao sam u dojmu procvalih trešnji koje su bile posvuda. U Kashiwi je loše vrijeme počupalo sve latice pa je Osaka bilo sasvim fantastično otkriće


Kao što se vidi sa slike 4 - cijela obala rijeke je s obje strane prepuna drva trešanja. Na vikend mog posjeta je puno ljudi bilo na pikniku uz šetnicu na obali, i uživalo u predivnom mirisu i doživljaju proljeća.




Post je objavljen 07.04.2013. u 04:14 sati.