Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebfacts

Marketing

FACT #3 - Tipičan zagrebački ručak!

Tipični zagrebački ručak – pojam koji se danas najviše povezuje s nedjeljom, danom kada žene realno imaju i malo više vremena za kuhanje juhe, a ne ubacivanje u vodu praha iz vrećice i naravno, kultnim filmom Tko pjeva zlo ne misli - nekad je bio prava rapsodija zagrebačkih gastro specijaliteta!
Iako se lome gastro noževi i oko vjerodostojnosti naziva tipična zagrebačka kuhinja, pa tako i izvornih zagrebačkih specijaliteta jasno je da tradicija u kojoj su neka i danas omiljena domaća jela poput goveđe juhe s rezancima, purice s mlincima ili štrudle od sira – postoji.

Zaboravimo trend modernog kulinarstva koji nalaže predjelo, jer tipični zagrebački ručak uvijek je započinjao krepkom domaćom juhicom, a tu su bile dopuštene varijacije na tekuću temu – goveđa, teleća ili pileća s ručno rađenim rezancima od domaćih jaja ili pak noklicama, krem pileća ili od gljiva, juha od paradajza ili pak omiljeni ajngemahtec (varivo s graškom i noklicama).





Nakon juhe koja okrepljuje i otvara apetit domaćice su na stol iznosile glavno jelo – redovito mesno uz izdašne priloge poput; pohane piletine s rizi-bizijem, purice s mlincima, kuhane govedine s domaćim hrenom uz tjesteninu, goveđe pisanice, zagrebačkog odreska s pečenim krumpirom, ljeti kotlovine, često i divljači...





A tu nije bio kraj jer je obavezan dio tipičnog zagrebačkog ručka bio desert!

Kako bi rekli stari Zagrepčani – Nedjelja je, mora biti nečega „z mele“!

Podjednako su bili omiljeni i slani i slatki deserti, no najčešće je ručak završavao zagorskim štruklima, bučnicom, štrudlom od sira, jabuka ili višanja, odnosno zagrebačkom tortom, dizanim kolačem od oraha, maka ili rogača, hm... ili delikatesnim kremšnitama s čokoladom – Zagrebačkim, dakako!





Sve mirise, okuse i male rituale nedjeljnog jutra Zagrepčanki koje su s ljubavlju kuhale ručak i pekle kolač današnje generacije najčešće povezuju s djetinjstvom...
Prisjetite se kako je vaša majka radila domaće rezance, a otac za to vrijeme ribao svježi hren... mislima se vratite u djetinjstvo i iznenadite obitelj retro zagrebačkim ručkom već ove nedjelje! sretan

Post je objavljen 06.04.2013. u 15:54 sati.