Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

DRUGA VAZMENA – BIJELA NEDJELJA god. C



7. N DRUGA USKRSNA - BIJELA
8. P Dionizij
9. U Marija Kleofina, Demetrij
10.S Ezekijel, Apolonij, Sunčica
11.Č Stanislav, Stanko
12.P Viktor, julije
13.S Papa Martin I., Ida, Justin
14.N 3. USKRSNA, Valerijan


Čitanja:
1. čitanje: Dj 5, 12-16
Psalam: 118, 2-4. 22-24. 25-27a
2. čitanje: Otk 1, 9-11a. 12-13. 17-19
Evanđelje: Iv 20, 19-31

Kada se zida svod u obliku luka koristi se drvena konstrukcija koja drži svod tako dugo dok graditelji ne obrade zaglavni ili krunidbeni kamen, koji se onda učvrsti poput klina u sredinu svodnog luka. Tek tada se može maknuti potporna skela. Ovom lijepom prispodobom koristi se današnji psalam: ''Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni.'' Tom se usporedbom rado koristila prva Crkva, jer se dobro uklapa u ulogu i sudbinu Isusa Krista. On, kamen koji odbaciše – zna se koji graditelji – postade kamen zaglavni ili krunidbeni. On je kruna Crkve. Bez njegova Duha davno bi se Crkva urušila.
Nalazimo se u uskrsnom vremenu, pa se i nedjelje tako zovu: prva, druga… uskrsna ili vazmena, sve do Duhova. Svaka od tih nedjelja je svojevrsno uskrsovanje. Rusi nedjelju jednostavno zovu voskresenije. Iz tih nedjelja kao da sipi otajstveni duh Uskrsloga. To je tiha uskrsna radost u bjelini novokrštenih i obnovljenih vjernika. U službi riječi izbija oduševljenje prve Crkve. To je malena, ali hrabra zajednica, kojoj se pridružuju novi članovi. Tako je od samih početaka Crkve običaj da se kao prvo čitanje uzimaju Djela apostolska umjesto čitanja iz Starog zavjeta i to kroz cijelo uskrsno vrijeme. Ono što nam odmah upada u oči je Lukino idealiziranje, koje se očituje u izrazu ''jednodušno''. Tako je Crkva bila jednodušna u molitvi, svaki dan su jednodušno i postojano hrlili u hram…. Sve to prate čudesa koja čine apostoli u ime Isusovo.
Prva Crkva u Isusu uskrslom vidi kralja i svećenika. Gospodara povijesti. Ime mu je jednostavno ''Živi''. Nadahnut prorokom Danijelom Ivan u Otkrivenju vidi Sina čovječjega gdje sjedi zdesne Sile Božje i dolazi na oblacima nebeskim. On ima ključ Smrti i Podzemlja.
U današnjem evanđelju imamo dvostruku poruku: Uskrsli se ukazuje učenicima i daje im mir. Nije to obični pozdrav – šalom! Kristov mir uljeva sigurnost. To nije poziv na mirovanje, nego na djelovanje. Potom je dahnuo u njih: ''Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.'' Svijet treba mir Kristov koji se zadobiva oproštenjem grijeha.
Drugi dio današnjeg evanđelja je ''slučaj'' apostola Tome, koji nije vjerovao da je Isus uskrsnuo, jer nije bio s učenicima dok im se on ukazao. Isus ga blago prekorio, ali i iskoristio priliku da naglasi blaženstvo onih koji vjeruju a ne vide. Tu spadamo i mi, postapostolske generacije.
Što mi to vjerujemo? O tome nas poučava posljednji redak današnjeg evanđelja: Krist je Kyrios – Gospodin i Gospodar svega stvorenja i nas samih. U njegovm Imenu već sada imamo život vječni.
U prvoj Crkvi, novokrštenici su na današnju nedjelju odlagali svoje bijele krsne haljine. Od tuda i naziv današnjoj nedjelji – bijela. Jesam li ja ove krizme obijelio svoju krsnu haljinu u sakramentu pomirenja? Ili možda živim u Crkvi i idem s Crkvom poput ''nevjernog Tome''? Doduše, ima nešto što me veže uz Crkvu, ali se ponašam poput onih vjernika, koji za velike blagdane krenu u crkvu, ali ostanu vani, ispred crkve. Koja je to sila koja priječi takvima ulaz u crkvu?
Ja ne ću stajati pred crkvom, niti na samom ulazu. Uči ću i stati blizu oltara i pozdraviti svoga Učitelja: Evo me Gospodine. Tu sam sa svim svojim slabostima i sumnjama. Umnoži moju vjeru. Često zatvaram vrata svoga srca, zbog raznih strahova, pred svojim bližnjima. A ti govoriš svojim učenicima: ''Mir vama!'' Daj da čujem tvoj glas u svom srcu i da primim tvoj mir koji izgoni svaki strah. Udahni Duha svoga Svetoga u mene da budem ispunjem tvojim svetim mirom kako bih mogao drugima opraštati i tražiti oproštenje. Amen.


Molitva vjernika

Gospodinu Isusu, koji je iz ljubavi za nas umro i uskrsnuo; uputimo svoje molitve.


1. Gospodine Isuse, toliko puta zatvaramo vrata svoga srca, zbog raznih strahova, pred svojim bljižnjima. A ti nam govoriš: ''Mir vama!'' daj da te danas čujemo srcem i primimo tvoj mir koji izgoni svaki strah. – Molimo te.

2. Daj, Gospodine, da Duh Sveti po ovom susretu s tobom ispuni cijelo naše biće kako bismo mogli ljubiti i opraštati jedni drugima. – Molimo te.

3. Gospodine, ti svoga Duha daješ svakome tko ga traži . Probudi u nama živu čežnju za njegovim djelovanjem, obuci nas u njegovu silu da svedočimo svijetu koji vapi za svjetlom i istinom. – Molimo te.

4. Gospodine, u nama živi još tako puno nevjere. Htjeli bismo poput Tome ''vidjeti i opipati''. Danas nam poručuješ kako su blaženi oni koji vjeruju a ne vide. Umnoži nam vjeru. – Molimo te.
5. Svojoj si Crkvi dao vlast ''vezati i odriješti ''. Molimo te za svetog oca Benedikta, za sve biskupe i svećenike – da uzmognu svoji službu obavljati s ljubavlju i oduševljenjem. – Molimo te.

6. Za našu braću koji trpe duševne i tjelesne boli, daj da po našoj ljubavi i molitvama osjete tvoju blizinu. – Molimo te.

7. Naše pokojne uvedi u svoju uskrsnu slavu na nebesima. – Molimo te.


Dobri Oče, učinio si nas svojom ljubljenom djecom. Primi ove naše molitve koje ti upućujemo po Isusu Kristu tvome Sinu, koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.



Post je objavljen 05.04.2013. u 07:45 sati.