Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Matthew Pearl: "Posljednji Dickens"

Nakon nekog vremena, vraćam se s novim preporukama za čitanje. Zima se odužila, pa je tako valjalo uzeti nešto dulje literarne uratke koji, dakako, zahtijevaju i više čitateljskog vremena.

U prvom redu, tu je „Posljednji Dickens“ Matthewa Pearla, autora koji se profilirao kao jedan od pisaca koji tematiziraju događanja oko knjige i svijeta izdavaštva („Klub Dante“, recimo, jedan je od njegovih drugih romana koje sam čitala, a osim njega kod nas je još prevedena i „Poeova sjenka“).

U središtu je radnje mladi izdavač James R. Osgood, iz izdavačke kuće Fields, Osgood & Co., koji su ekskluzivni američki izdavači djela tada živućeg i popularnog britanskog pisca Charlesa Dickensa. Događaji koji se opisuju u ovom romanu tiču se posljednjeg, nedovršenog djela Charlesa Dickensa pod naslovom „Tajna Edwina Drooda“, kao i goruće želje nekoliko strana da se domognu završetka knjige (neki zbog toga da na njoj zarade, a neki zbog prikrivanja svoje uloge u toj istinitoj priči).

Zanimljivo je čitati o tome kakav je Divlji Zapad bilo tržište knjiga u doba Charlesa Dickensa, s obzirom da nije bilo ustanovljenog autorskog prava niti intelektualnog vlasništva uopće, pa su se ubrzo nakon objave djela po ovlaštenim izdavačima pojavile i tržište preplavile neovlaštene, jeftine i često skraćene kopije namijenjene širem čitateljstvu. Svoje mjesto na takvom tržištu našli su i književni pirati, koji su se svojim kanalima uspijevali domoći originalnih rukopisa, pa i o njima Matthew Pearl, iako usput, nešto navodi.

Jasno, u pozadini kriminalističke potrage nalazi se i jedna nježna ljubavna priča, o kojoj možemo čitati kroz prizmu odnosa prema ženama koje su se u to doba tek počinjale probijati u svijetu rada i slobodnog tržišta, dok je pitanje prava glasa bila tek daleka budućnost.

Bez obzira na to jeste li književni fanatik poput mene ili samo volite provesti povremeno ugodno poslijepodne uz knjigu, u ovom ćete romanu svakako naći nešto za sebe – zanimljivu povijesnu priču, ljubavni roman, društveni prikaz ili puku razonodu.


Post je objavljen 04.04.2013. u 17:54 sati.